Monsanto och EU kriminaliserar odlarna i skön förening

Monsanto har lyckats kriminalisera odlarna med stöd av EU. Här visar Monsanto sin makt. När det gäller utsäde och fröer för privat bruk förefaller det som om EU mildrat kraven från det ursprungliga. En beprövad taktik inte minst inom EU; att man lägger fram extrema förslag som man sedan backar lite ifrån. Och då finns det alltid medlöpare som gillar EU och som då tycker att förslaget har blivit mycket bättre och kan accepteras.
Men det är fortfarande oklart hur det blir. Eskil Erlandsson gillar GMO, ska vi komma ihåg.
Långsiktigt vet vi bara att Monsanto i samarbete med EU hela tiden flyttar fram sina positioner med minskad frihet och ökat förtryck mot odlarna.
Återkommer om detta. Nu gäller det att äntligen få de sena potatisen i jorden. http://www.lantbruk.com/lantbruk/skadestand-olagligt-sojautsade
Lantbruk | Skadestånd för olagligt sojautsäde | Lantbruk & Skogsland
http://www.lantbruk.com
Den drygt 70-årige sojaodlaren Vernon Bowman döms att betala mer än en halv miljon kronor i skadestånd till bioteknikjätten Monsanto. USAs högsta domstol menar att Bowman bröt mot lagen då han sådde sojabönorna, trots att patentet hade gått ut.
Rune Lanestrand
sr

12 Responses to Monsanto och EU kriminaliserar odlarna i skön förening

 1. Idag var det ett inslag på P1 i vetenskapsradion om saneringen efter GMO-potatisodlingen. När man lyssnar på inslaget så verkar det på mig som det har slagsida till förmån för GMO-potatis. ”Det är ju synd att den inte fick odlas” Allt enligt inslaget. För det kunde ju blivit mindre besprutning m m. Det låter precis som om det INTE finns naturligt framtagen potatis som faktiskt ÄR resistent mot bladmögel. Det behöver inte vara GMOpotatis med allt vad det innebär med patent på utsäde o slavkontrakt för odlare. NU ÄR DET SÅ ATT JAG HAR NATURLIG POTATIS SOM TÅL BLADMÖGLET BRA!!! Odlade den förra året med gott resultat. Men att det finns ett naturligt alternativ det nämns inte ens i programmet! Ibland tror jag att journalisterna på SR sitter i GMO-knäet också!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Sveriges Radio och inte minst Vetenskapsradion bejakar allt som är nytt, akademiskt och oprövat. Vare sig det gäller farliga mediciner, kärnkraft, GMO och allt annat miljöfarligt som köpta forskare kommer dragande med. Står det sedan bara en professor under (som är pk) blir de djupt imponerade.
   Den första mutresan jag som politisk redaktör för Älvsborgs-Posten blev inbjuden till var av Semper då jag i en ledare skrivit att deras barnmat var mer besprutad med växtgifter än mat i allmänhet. Åkte aldrig på sådant.

   Gilla

 2. […] Bloggar: Balder Blog, opassande, Dagens homeopati, Cyberliv, Cornucopia, Kemikaliedetektiven, The Odd Way, Natasha Råvegan, Hermansro, Naket varmt och fint i kanten, Bloggtorget – Över två miljoner i upprop mot Monsanto, Rune Lanestrand – Monsanto söker patent på bröstmjölk, Hungry and Angry – Dags att syna gentekniken i sömmarna, skvitts – Tyvärr inget skämt […]

  Gilla

 3. tillfalligheter skriver:

  …sina kunder menar jag naturligtvis. /Diana

  Gilla

 4. tillfalligheter skriver:

  Varför finns det industrier som vill ta död på dina kunder? Nu är det snart val igen, då kan Eskilsson väljas bort!
  av en tillfällighet / Diana

  Gilla

  • Anders Rydén skriver:

   Jo, han kanske kan bli bortvald, fast då krävs det att tillräckligt många orkar bry sig. Tyvärr är det mest bröd och skådespel som majoriteten är intresserad av.

   Gilla

  • Sune Olsson skriver:

   Hej,
   Följer med skapligt, tror jag , vad som händer inom politiken.
   Vill man få en förändring finns det bara SD att rösta på, detta känns lite tungt när hjärtat är åt vänster med rättvisa åt alla så gott det går. Men när man lyssnar på reinfeldt löven fridiolin sjöstedt m.fl. vad är det för pajsare. Lyssnade på debatten om trängselskatt i Göteborg, vad är det för ordbajsare,…… andra och tredje generationenspolitiker,……..det behövs nytänk…dessa politiker som tror sig veta bättre än jag själv vad jag behöver är jag in i he….t trött på.

   Ha de bra
   Sune

   Gilla

 5. Pia-Maria skriver:

  Rune vet du hur Sverige röstade i den första delen?

  Gilla

 6. Det är så man mår illa när man läser om hur dessa rent ut sagt ”djävulens” bolag beter sig! Att någon kan försvara deras beteende är för mig ofattbart! Det är klart att dessa bolag som t ex i detta fallet Monsanto med sina svindlande vinst summor per år (ca 2000 miljarder dollar) sitter på en fruktansvärd maktposition. Men frågan är vad som händer om tillräckligt många odlare bryter mot deras bestämmelser och går sina egna vägar! Naturligtvis bojkotta allt vad GMO heter, bara odla naturliga gärna olagliga gamla sorter. Att bara byta sorter inom låt säga odlarringar. Skulle kunna fungera för småskaliga odlare o trädgårdsägare! Sen kan agroindustrin sitta där med sina utarmade sorter tills de inte fungerar längre!

  Gilla

  • Anders Rydén skriver:

   Nu är ju bolagen uppbackade av regeringar, vilka har ett så kallat våldsmonopol.
   En intressant notering, förresten, angående vad som är ursprunget till patenträttigheter det var nämligen kaparbrev som kungar utfärdade till de som ville plundra andra skepp på haven.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: