Det växer så det knakar

Den sena våren har bidraget till att vårarbetet blivit komprimerat liksom blomning och växtkraft som nu slår i full blom. Det är så vackert med enormt blommande fruktträd och syrén.
Många har visat intresse för odling av vitlök. Här en bild från den 30 maj som visar att den klarat sig bra. Den klarade den torra våren med sen tjäle i marken tack vare att den sattes sent, i slutet av oktober. Hann rota sig men inte sticka. Det brukar vara lagom här. Söderut ännu senare och norrut tidigare.
Längst till höger på bilden en rad höstplanterade jordgubbar som hade det svårare i våras och fick hjälpplanteras. Efter den höstplanterade vitlöken en rad vårplanterad. Sammanlagt 100 lökar.
Längst till vänster midsommarpotatisen som först drogs upp i kruka i verandan för det var för kallt och blött för att sätta dem i jorden. Då vi inte gjort så tidigare visste jag inte hur det skulle lyckas.
Därför finns också en ”midsommar-potatis-försäkring” i form av tre Cherie i en potatiskorg och två Snöboll i var sin 15-litershink. Något jag heller aldrig gjort tidigare men som Börje i Hedekas inspirerat till. Vid foten av Kynnefjäll har han en småskalig helt fantastisk odling så intelligent anpassat till det kärva nordbohuslänska klimatet som är ett snäpp vassare än på Nyttorp. Han hade färska ”korgpotatis” redan till pingstmiddan.
Rune Lanestrand
Klicka för tydligare bild. IMG_5461

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: