Obama borde skänka sitt Nobelpris till Bradley Manning

Bradley Manning ställs i dag inför rätta i en militärdomstol i USA för att han visade civilkurage och avslöjade USA:s genomcyniska utrikespolitik och hur smutsigt kriget var/är i Iran.
Jag ser rättegången som ett bevis för hur sjuk världen är när Manning kanske får livstidsstraff för att han avslöjade krigets fasansfulla verklighet medan soldater och officerare får medaljer för sitt hänsynslösa dödande av fattiga, oskyldiga bönder i Iraks bergsområden.
Om Obama vill leva upp till sitt fantastiska installationstal som nyvald president, där han lovade stänga Guantanamobasen och ville verka för ett fredligare Amerika, borde han skänka sitt Nobelpris till humanisten Bradley Manning.
Rune Lanestrand
sr sr

7 Responses to Obama borde skänka sitt Nobelpris till Bradley Manning

 1. Eva-Lill Nilsson skriver:

  Så fint det vore. Civilkurage visad av en av världens mäktigaste män! Vi som är 55+ har inte så mycket livstid att förlora och har också ett utgångsläge att göra skillnad. Go Rune Go liksom Obama och alla vi andra som är milt sagt allt från ohälsosamt upprörda till vanmäktigt förlamade inför mycket vi hör och ser i samtiden.
  En man kan inte göra allt men alla kan göra något som en sliten slogan låter. Civilkurage kan gör skillnad. Det där med Krig är en komplicerad fråga; Roade mig för en tid sedan med att fråga ett antal av de jag möter om de tror på Fred. Det var definitivt fler som tror på krig, oavsett vilket, var och varför.
  Om freden kommer inifrån vilket somliga hävdar kan vi ju börja med att tro att konfliktlösning utan krig är möjlig. Även som tanke i USA. Önskar också en historisk Amerikansk president, en som sätter ner foten och bryter med USA´s ambition på Världsherravälde.

  Gilla

 2. Ragnar Blomqvist skriver:

  President Obama har redan skänkt bort sina fredsprispengar!

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Nu ligger de privata USA-ägda bolag som hjälpt till i kriget i startgroparna. Även krig har till vissa delar privatiserats. De amerikanska storbolagen som tjänat miljarder på att sälja bomber till krigsmakten vill nu bygga upp allt det som deras företag tjänat miljarder på att ödelägga.
  Återuppbyggnaden kommer USA att för världen visa upp som ”gåva” till Iraks folk. Se så snälla vi är! Medan det som i alla liknande fall går till de egna USA-företagen. Här är det inte fråga om någon offentlig upphandling. Utan följer det mönster som gäller för nästan allt s k bistånd, u-hjälp.
  Pengarna går till inhemska bolag. Inte sällan till företag där ledande politiker och tjänstemän i Washington har aktier i eller är delägare i.
  Ja, och så får förstås den av USA tillsatta och till historiska höjder korrumperade regimen i Bagdad ytterligare många miljoner till sitt fortsatta lyxliv.

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  Just det Rune, nobelpriset, mycket bra Idé!

  Gilla

 5. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Mycket bra idé. För fram förslaget på alla tänkbara ställen, särskilt USA-media. Han skulle kunna höja sin trovärdighet nu i andra perioden och inte har så mycket att riskera.

  Gilla

 6. Allan skriver:

  Instämmer
  Fast det kommer han aldrig att göra

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Allan,troligen inte. Kanske om han varit herre i eget hus. Jag blir mer och mer osäker på vad Obama vill egentligen. Och om han har det mod och civilkurage som krävs för att bryta med USA:s våldsamma krigspolitik och strävan till världsherravälde. Rent politiskt har han inget att förlora då det är hans andra presidentperiod. Han skulle kunna bli historisk om han levde upp till sitt installationstal. Inte ”bara” för att han var den första färgade presidenten i USA:s historia.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: