Läkarupproret är efterlängtat!

Detta uppror för en bättre sjukvård har jag längtat efter ända sedan jag tog initiativ till bildandet av Sjukvårdspartiet i Västra Götalandsregionen. Partiet var främst en reaktion mot den alltmer industrialiserade stordriften inom sjukvården.
De gamla partierna ställde i utsikt en mycket bättre sjukvård om de bara fick bilda en västsvensk region som omfattar Västergötland, Bohuslän och Dalsland.
Tyvärr blev det tvärtom när 17 självständiga sjukhus slog samman till 4 administrativa enheter. Och en uppdelning av kroppen på olika sjukhus. Inom t ex NU-sjukvården skall övre delen av kroppen behandlas i Uddevalla och överdelen på Norra Älvsborgs lasarett i trollhättan. Det innebär en sjukhuskorridor på tre mil där ambulanserna går i skytteltrafik.
Både i regionstyrelsen och i dåvarande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen såg jag hur man tappade greppet om de stora enheterna. Desperata omorganisationer gjorde saken ännu värre och bidrog till en aldrig skådad byråkratisering.
Regionbildningen blev främst en källa till kraftigt ökade partistöd, feta arvoden och ett eldorado för högavlönade chefer och tjänstemän.
Jag har länge undrat hur länge läkare och annan sjukvårdspersonal står ut med den förda politiken. Äntligen tar de bladet från munnen och jag kan bara till fullo instämma i uppropet.
Här ett inledande citat ur uppropet:”Svenska läkare spenderar minst tid i Europa på sina patienter. Det beror delvis på att vårt sjukvårdssystem är uppbyggt på ekonomi och produktion istället för på patientens behov. För att redovisa vår produktivitet åläggs vi en enorm administrativ börda som tar tid från våra patienter.”
Här kan du stödja uppropet.http://upprop.nu/VVGV
Rune Lanestrand

8 Responses to Läkarupproret är efterlängtat!

 1. Anders Rydén skriver:

  Jag tycker att politikerna skall satsa på skola, vård och omsorg, tusan! det vekar som de har lovar det i samtliga val sedan början av nittiotalet.
  De kanske inte kan göra några förbättringar?

  Gilla

 2. villacalifornia skriver:

  Sjukvård och omsorg har nått sin botten i fritt fall…
  I ett och ett halvt år har jag nu stridit mot både region och kommun för att mor skall få ett värdigt liv och ett värdigt tillmötesgående.

  Att det skall gå så långt att primärvårdschefen skall mer eller mindre beodra verksamhetschefen till att lämna ut journaler, är inte klokt…

  Skall en hel familj behöva gå under innan politiskt ansvariga tar sitt ansvar?

  Gilla

 3. eva-lill nilsson skriver:

  Dessvärre går det hela att överföra till skolan. Liknande problem lärarna, går på knäna men det gagnar inte eleverna, våra barn.

  Gilla

 4. Har skrivit på! Jag har länge känt att hela den svenska sjukvården är på väg ner i diket. Skönt att de som tvingas jobba i detta äntligen har satt ned foten. Politiker tror tydligen att man kan banta bort sjukvården o att den ändå är kvar o fungerar! Ibland tror jag att beslutsfattare har huvet under armen.

  Gilla

  • Kent Nilsson överläkare skriver:

   Sjukvård som styrs utifrån patiens behov.
   sjukvården ska agera utifrån professionalitet.
   Läkare ska syssla med det de är utbildade för,att ta hand om sina patienter på ett kunnigt,etiskt och empatiskt sätt.

   Gilla

   • tuffe skriver:

    jag kan lära överläkaren såväl som rune lanestrand hur vården fungerar. halsmandlarna skall väck och jag besöker ett antal sjukhus i los angeles. priser varierar mellan 150 o 600 dollars (min månadslön var då 600 dollars).

    jag hänger mina kläder på en krok bredvid en slaf i ett litet kyffe och ger kinesen 150 dollars. jag vaknar upp liggande på slafen, tar bussen hem, käkar glass i tre dagar varefter jag är tillbaka på jobbet. svårare än så var det inte.

    nu på med knytet på staven. det är kunskapen som fattas.

    Gilla

  • tuffe skriver:

   Dessvärre har det inte visat sig, att tillförsel av resurser nödvändigtvis resulterar i bättre vård. Enorma summor av pengar har försvunnit in i ett stort svart hål. Detta kan få som följd att vi nu tvingas gå i motsatt riktning, d.v.s. säga upp 25 % av personalen.

   På vissa håll kan förhållandena inom vården liknas vid inbördeskriget i syrien. Många läkare och sjuksköterskor kommer dit för att göra ett gott arbete men hindras av andra, som helst av allt vill gå hem och sätta sig. Oavsett detta erhåller dom full betalning, vilket får som följd, att duglig personal tröttnar och lämna patienterna i sticket.

   Omstruktureringen är givetvis inte genomförbar utan hjälp från lagar, förordningar, domstolar, etc, men dessa är emellertid i stort sett samma skick som inom vården. Därtill kommer, att inget arbete lär bli uträttat med mindre än att svenne sätter fast knytet på staven, påbörjar en vandring och tar sig en titt på det, som människor uträttar i andra länder. Ödmjukhet är dessvärre en bristvara i detta land, och jag kan inte se, att någonting blir uträttat i det avseendet.

   Landstinget sitter inne med ett trumfkort på handen, som kan komma att bli avgörande, nämligen rädsla. Om det är uppenbart,, att allt inte fungerar, som det skall kommer tillströmningen av svårt sjuka patienter att minska.”Vinster i vården” innebär, att den som är uppfinnigsrik lätt kan göra sig en slant.

   Zebran är ett randigt djur, ränderna går aldrig ur. Från jugoslavien kom på 60-talet personer villiga att utföra ett grovjobb på verkstadsgolvet. På den tiden lades också grunden till vår svenska välfärd.

   Gilla

  • tuffe skriver:

   hade inte väntat mig, att liknelsen med kriget i syrien skulle röra upp några känslor. om så hade varit fallet är eva- och inga-lill flyktingar och boende i ett tält på den turkiska sidan av gränsen. dom lever på matpaket från unicef och väntar på att människosmugglaren skall ta dom till sverige.

   överläkaren säger det, som sägas bör, för att månadslönen skall ramla in på kopntot i vanlig ordning.

   till syvende och sist—rune jobbar på med det som han är bäst—-bloggen!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: