EU vill öppna upp för USA:s GMO-produkter

I dag inleds handelsförhandlingar mellan EU och USA. Det innebär troligen att Européerna inom något år tvingas äta kött och fläsk med hormonrester från djur som dessutom fötts upp på GMO-foder i USA.
Förhandlingarna passar Alliansen politiskt som tycks se USA som ett föredöme på alla områden. Och en närmast euforisk handelsminister Eva Björling prisar de kommande förhandlingarna. Moderaterna är för GMO både i livsmedel och foder så inte kommer Björling att hålla på EU:s nuvarande stopp för GMO-importerade livsmedel och hormonstinna biffar och bacon från USA.
I svt:s morronsändning får Björling frågan om USA:s hemliga avlyssning kommer att påverka förhandlingarna. – Det är ett annat spår upprepar Björling och reportern låter sig förstås nöjas. Nogsamt aktande sig för att fråga Björling om hon delar Carl Bildts veto mot en undersökning av USA:s spionage.
-För Sveriges del räknar vi med 17 procents exportökning till USA, och importen kommer öka med 15 procent . Vi talar om en BNP-ökning på 0.1 procent i Sverige, och över 4 000 kronor i ökad inkomst för en familj på fyra personer varje år säger Björling. Något hon inte har en aning om egentligen. Inte heller en tanke på kvalitén på importen av t ex jordbruksprodukter.
När en minister kommer med så exakta siffror finns det anledning att osäkra. Påminner om alla de fagra löften och om hur mycket fler jobb och alla andra fördelar som eliten lovade före omröstningen om EU-medlemskapet. Medan det i stort blev tvärtom.
Ännu har inget land lyckats att med USA förhandla sig till större fördelar än nackdelar. Utom möjligen Kina.
Rune Lanestrand
dn svd sr

6 Responses to EU vill öppna upp för USA:s GMO-produkter

 1. Anders Rydén skriver:

  De kallar det för frihandelsavtal.
  Hur fritt är egentligen avtalet?
  Kommer producentens frihet att sälja till konsumenten att öka?
  Kommer friheten att bestämma pris och kvalitet på varorna mellan konsument och producent att öka?
  Kommer producenten ha större frihet att välja bort leverantörer för sina varor?
  Kommer producent och konsument ha större frihet att komma överrens om vad för sorts varor som skall saluföras?

  Det är knappast den sortens frihandelsavtal som har förhandlats fram mellan EU och USA snarare är det ett avtal som favoriserar storbolag och diverse politiska intressen.
  Konsumentens och producentens frihet kommer troligen att begränsas av detta avtal.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Praktiskt taget allt som kommer ut från byråkratin i Bryssel är utformat och påverkat av de 15000 lobbyisterna inom EU somm med några få undantag arbetar för globala truster och företag som strävar efter monopol och oligopol.

   Gilla

 2. Det är precis som vanligt! All skit från USA ska komma till Sverige särskilt, men även övriga Europa kommer att få sin beskärda del. Vi ska upprepa alla amerikanarnas misstag en gång till. Trots att vi redan vet vad som är snett. Som t ex GMO det ska hit o här ska samma elände upprepas som har hänt i både nord o sydamerika. Men det är väl så att politiker är köpta! Monsanto har då åtminstone gott om pengar! Även om själva USA är närmast bankrutt.

  Gilla

 3. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Journalisterna är oerhört flata och nöjer sig med icke-svar. Uppdrag granskning är väl de enda som står på sig litegrann men vad leder det till?

  Gilla

 4. Björn Carlsson skriver:

  När kommer Svenska folket bry sig om vad dom stoppar i munnen.

  Troligtvis aldrig.

  Rör mig mycket i kulturlandskapet och det mesta av lokal produktion som vi haft är ersatt av storproduktion av multinationella företag och mantran är ”ökad konsumtion” något som även den blivande Bilderbergaren Lövdén pumpade ut i sitt tal.

  Ökad konsumtion ger större miljöutsläpp och ”slitage” på vår natur, vilket även Fridolin strunta i.

  Det ser mörkt ut för framtiden för våra barn och barnbarn.

  Gilla

  • Anne Ringborg skriver:

   I den här kretsen makthavare är partitillhörigheten en viktig trygghetsfaktor. Kunskaper, insikter om vilka värden man bollar med tycks vara helt försumbara. Dessa värden, giftfri gröda som är grundläggande för liv och hälsa här på jorden. För den som inte söker sanningen blir väl sanningen mer och mer osynlig. Man blir lättlurad, lättduperad. GMO-företagen dansar can-can av förtjusning.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: