Erlandssons nya slogan – Matlandet USA

I samband med de påbörjade handelsförhandlingarna mellan EU och USA jobbar den korkade jordbruksministern Eskil Erlandsson (c) på en ny slogan som ska ersätta Matlandet Sverige.
Byts till Matlandet USA med tonvikt på att hormonstinna biffar och bacon från djur som fötts upp på GMO-foder är särskilt nyttigt.
-Titta på amerikanarna som är så välmående, vackra och fylliga nästan som jag själv säger Erlandsson i en första intervju för LRF-ägda LAND, ATL och partistyrda svt/sr som helhjärtat backar upp kampanjen.
Enligt media är Barack Obamas besök bl a ett tack för att Sverige i EU stöder USA strävan att få bort handelshinder för sina GMO-livsmedel, GMO-foder och kött från djur som pumpas upp med hormoner i nordamerikas enorma djurfabriker. Särskilt stolt över det fina besöket lär jordbruksminister Eskil Erlandsson vara. Han som i ministerrådet under flera år arbetat aktivt för för att EU ska öppna upp för den amerikanska jordbruksexporten. Helt i strid både med de svenska böndernas och konsumenternas intresse som varken vill ha GMO-grödor, GMO-livsmedel eller hormonkött.
Rune Lanestrand
svd svd sr

19 Responses to Erlandssons nya slogan – Matlandet USA

 1. Björn Carlsson skriver:

  Restaurangkedjan Chipotle Mexican Grill har börjat märka rätter som innehåller genmodifierade organismer. På hemsidan är rätter med GMO försedda med en rosa ruta med bokstaven G.

  På sikt vill man fasa ut GMO helt och hållet. För tillfallet används fortfarande olja framställd av genmodifierad majs eller sojabönor.

  Kedjan häröver 1400 restauranger i USA, Kanada, Storbritannien och Frankrike.

  Läs mera på

  http://nyadagbladet.se/halsa/restaurangkedja-marker-gmo/

  Gilla

 2. ingeborg skriver:

  Idag kunde man i ÖC läsa att torghandeln i bl.a. Linköping håller på att försvinna på grund av för dyra kostnader för torghandlarna att hyra en plats. Samtidigt talar man i Östergötland om att handla närproducerat och det finns en särskilt förening som gör mycket reklam för detta. ”Rätt och Slätt – Matkultur i Östergötland eller något ditåt. Menar man att konsumenterna skall åka runt på olika ställen och inhandla närproducerat nu när torghandelns försvinner på många ställen. Det finns en bristande samsyn i allt som sker i dag tycker jag.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Jordgubbar man vågar äta!

  Bergums biologiska bärodling öppnar för självplock av jordgubbar i dag. Där finns också mycket annat smått och gott.
  Sabotera Monsanto o GMO-maffian. Uppmuntra alla som bryter med det av staten och EU uppmuntrade farliga gift- och kemijordbruket genom att köpa ekologiskt när det finns.
  http://www.bergumsbiologiska.se/

  Gilla

 4. Ingeborg skriver:

  Fråga: Hur dum får en politiker vara?
  Svar: Hur dum som helst!

  Själv tror jag det är en förutsättning idag att man är dum om man skall vara politiker. Endast de dumma orkar med detta samhälles utveckling.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tänk om de kanske i stället mest är begränsade men smarta nog att lura dem som är mera okunniga och dumma att rösta på sig. Det funderar jag över ibland.
   Vissa har tycker jag tydligt psykopatiska drag. Carl Bildt och Fredrik Federley är väl de främsta exemplen på det senare. Det är också ganska vanligt förekommande bland de mest uppburna politiska reportrarna som t ex KG Bergström och Niklas Svensson i Expressen.

   Gilla

 5. valther skriver:

  Jag har varit aktiv i CENTERN på 80-90 talet men att partiet skulle få en sådan utveckling eller avveckling kunde man inte drömma om. Den ena historien efter den andra får man höra om partiets företrädare och man är tvivlande om det kan vara sant. Den senaste från Halland var att Anni Lövs före detta pojkvän valde att gifta sig med en annan pojke så han var verkligen sann CENTERPARTIST.

  Gilla

 6. Björn Carlsson skriver:

  Anledning till att jag är bekymrad är mitt genetiska arv.

  Min mor växte upp i Berlin i efterkrigstiden efter WW 1 och berättade hur dom desperat letade efter mat, och odlade koloniträdgårdar mitt inne i Storstaden för att dryga ut ransonerna.

  Själv växte på 40 talet jag upp i ett bageri och lekte med klippkort på margarin och mjöl, och det och mycket annat lärde mig något på resan.

  Och jag lärde mig följande om framtiden. Att vi vet absolut ingenting, och det kan gå fort när något händer, och ”jag ser tunga åskmoln i horisonten” söderut

  Dessutom är jag övertygad att klimathotet är betydligt mindre än överbefolkningen . Kanske inte i dag i Sverige, men….

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Orsaken till varför vi är så aningslösa i Sverige beror nog främst på att Sverige klarat sig undan krig och elände under ett par hundra år tack vare den alliansfria politiken som nu tyvärr överges när både Alliansen och socialdemokraterna steg för steg går med i NATO.
   Sedan kan det snabbt gå utför som du skriver.

   Gilla

 7. Har en vag aning om att många människor tänker aldrig på att det skulle kunna bli kris med matförsörjningen i vårt land! En del som man pratat med verkar ta det för givet att mat kommer det alltid att finnas i affärerna! Ungefär som dessa varor uppstår av sig själva på hyllorna i mataffärerna. När man sen nämner detta att Sverige bara har 50% självförsörjning på livsmedel så får man till svar: ”Vad gör det!” Det går ju att köpa från andra länder!” Många tror inte att kriser någonsin kommer att upplevas nånsin mer. Folk är naiva! Många i alla fall.

  Gilla

 8. Björn Carlsson skriver:

  Läste en rad i ATL om en artikel i papperstidningen som jag inte har läst men bara den lilla raden var intressant nog.

  Vid en kris förlorar Sverige hälften av livsmedelförsörjningen efter 10-12 dagar.

  Förmodligen inget problem för Eskil E, men jag tycker våra politiker borde vara bekymrade.
  Att svensken i allmänhet inte bryr sig vad dom äter, antingen det är giftigt eller producerat under ovärdiga förhållanden är en sak, men att inte få någon mat allas är värre.

  Dom flesta vet hur det ser ut i mataffärerna vid en långhelg, när det bara finns 45 sorter yoghurt mot normalt 80 kan vara ett problem, men att hyllorna är helt tomma, har dom flesta svårt att förstå.

  Men vem kan och vill eller har ansvar att informera vad som händer i Sverige, och andra länder med i den multinationella världen.?

  Förmodligen är det så att om man inte vet om problemet finns det inte

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Välformulerat och mitt i prick om hur låg självförsörjningsgrad Sverige har.
   Aningslösheten är stor och jag skulle tro att bara några procent av befolkningen känner till att mer hälften av all mat är importerad.
   I optimistiska stunder vill jag i alla fall tro att fler än tidigare har blivit mer medvetna om kvalité, köper krav och undviker tillsatser. Det kan öka efterfrågan på svensk produktion.
   Mats Eric Nilssons böcker Den hemlige kocken och Äkta vara plus mycket om mat på bloggar och fb.har säkert höjt kunskapsnivån.
   Problemet ligger på det politiska området där jordbruk inte är någon tung fråga. Bara lite taktiska utspel inför valen utan förpliktigande. Såg förresten i ATL att LRF Ungdom ska starta utbildning tillsammans Mac Donald.
   LRF Ungdom vill också slopa alla restriktioner när det gäller import av GMO-foder och livsmedel. Jag har heller inte hört att
   de är krtiska till den i USA så utbredda användningen av tillväxthormon till kyckling, värphöns, köttdjur, grisar och mjölkkor.
   Inom LRF-rörelsen med sin övertro på djurfabriker och stordrift sker närmast en fördumning på samma sätt som inom de Stureplansstyrda centerresterna.

   Gilla

   • Eva Ivarsson skriver:

    Åter blir man påmind om den stora aningslösheten och okunskapen dom råder bland Sveriges invånare! LRF-ungdoms inställning är helt ofattbar – hur tänker de om sin o sina barns framtid?! Det känns bråttom med att stärka böndernas situation för större och renare matproduktion (hur mätta blir vi med 50% matförsörjning )? Hur kan man förespråka GMO, lite kunskap om det så man förstår behövs tydligen! Hörde på radion i morse om bra initiativ: Lärlingar under sommaren på Värmländska Säter-gårdar . Klara tankar behövs för framtiden!

    Gilla

 9. Marie Johansson skriver:

  Ca 1 timme in i filmen ‘Food Inc. Limnited’ handlar om Monsanto

  Gilla

 10. Marie Johansson skriver:

  Filmen ‘Food Inc. Limited’ av Robert Kenner säger det mesta om USA’s matproduktion och matpolitik. Se: http://www.amazon.com/Food-Inc/dp/B002VRZEYM

  Gilla

 11. tillfalligheter skriver:

  Är det sant??? Det finns ju massor av namnlistor mot denna företeelse, GMO och Monsanto! En del överviktiga personer verkar ha det lite trögt i huvudet. Jag menar personer som anser sig vara viktiga alltså! Övermaga, menar jag alltså. Okunskap är ju inget brott, men nu är det ju industrierna som styr, inte människorna.
  Demokratin kidnappad genom köpt forskning i stället för statlig grundforskning! ett fenomen som yttrade sig på 60-talet, då det hette att universiteten skulle jobba ihop med industrin, Jag var med då! Min professor var livrädd för att bli köpt. Heder åt honom, Tryggve Eeg Olofsson (RIP).
  Diana Fernlund, av en tillfällighet

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Bra analys! Kristina undrade just om läsarna förstår att det är satir med tanke på hur dum Erlandsson är.

   Gilla

   • Risken finns att det skulle kunna bli verklighet, så som svenska politiker verkar vara inställda på att underkasta sig USAs vilja och order! Och förresten dom kanske gör det helt frivilligt Sverige är ju den sista staten i USA!!!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: