Ekologiskt jordbruk kan rädda bina – biodlarna bidrar till bidöden

Biodlarna vädjar återigen om hjälp. Problemet är att lösningen är kortsiktig. Man vill främst ha ersättning för en förlorad inkomst på cirka 225 miljoner vilket inte löser problemet. Det årliga värdet av binas pollinering beräknas till 70-80 miljarder i Sverige.

Det är alltså fråga om en ren katastrofsituation om inte bidöden hejdas. Det grundläggande hotet är främst gifterna i jordbruket och utan en radikal omläggning av jordbrukspolitiken kommer bidöden att fortsätta.

Sveriges Biodlares Riksförbund (SBR) kräver i ett uttalande från Almedalen ” en uppdatering av förordningen för bisjukdomar för att lättare få ersättning för döda samhällen och en bättre samordning mellan myndigheten samt en helhetssyn och en samlad aktionsplan för att hjälpa bina. I vintras dog en fjärdedel av landets bisamhällen.”

Tyvärr går SBR kring gíft- och kemijordbruket som katten kring het gröt. Man har också varit trög när det gäller att se sambandet mellan bidöd och GMO-grödor med inbyggt gift som dödar, insekter, humlor, bin och fjärilar. Ett enormt problem i USA där sådana GMO-grödor är vanliga.

SBR är organiserat under LRF-paraplyet och undviker att stöta sig med storebror som hand i hand med staten slår vakt om den nuvarande storskaliga djurhållningen och kemijordbruket. Och som har ett ungdomsförbund, LRF-Ungdom, som vill ha fri import av GMO-foder.

Vad som sällan eller aldrig nämns är att biodlarna också själva är en del av problemet. Det är nämligen så att det moderna, avancerade avelsarbetet som försämrat många av våra gamla lantraser också drabbat bina.

För en bred allmänhet och även de flesta politiker torde det vara fullkomligt okänt att SBR propagerat och gått i spetsen för ett avelsarbete som minskat mångfalden, gjort bina svagare och mindre motståndskraftiga mot sjukdomar.

SBR har i propagandafilmer påskyndat stordriften och ett ohållbart avelsarbete som ensidigt går ut på att öka avkastningen. Precis som inom all annan djurhållning. Binas frihet med naturlig befruktning och urval är till stor del bortavlat. I dag ägnar man sig åt drottningodling, konstlad parning och t o m inseminering.

Gift-och kemijordbruket har nått vägs ände. Dagens miljardstöd till jordbruket måste helt läggas om och uteslutande kanaliseras till ekologiskt jordbruk. Samtidigt som biodlingen måste, innan det är för sent, läggas om i ekologisk riktning. Endast på så sätt kan vi rädda våra oumbärliga bin.
Rune Lanestrand
svd

28 Responses to Ekologiskt jordbruk kan rädda bina – biodlarna bidrar till bidöden

 1. […] sent, läggas om i ekologisk riktning. Endast på så sätt kan vi rädda våra oumbärliga bin. Weitere Lektürehinweise: Auf diesem Link soll eine Petition an den US-Kongress  geschickt werden, […]

  Gilla

 2. skogsmulla32 skriver:

  Rune Lanestrand, ursäkta för mitt långvarige frånvaro. Det råd jag fick var bara att hålla denna kunskap för mig själv, skulle bara inte nämna nåt. Nu efter flera år har vi hittad ett ‘friare ställe’, friare från EMF, som jag r övertygad om att bina reagera o r känsliga för oxå. Där vill jag börja om med biodling, fast jag blivit känsligare mot bistyng. Finns det nåt nytt remedi mot denna livshotande reaktion?
  Jag har tagit flera bilder av denna skadade skog o schickat till Skogstyrelse med frågan vad de gör åt sådana skador. Svaret:vilka fina bilder. =0.. Pga min minimale ork/hälsa har jag inte kunnat ta itu med att leta upp andra instantier som vill / kan ta itu med denna min fråga. Naturligtvis är detta ännu aktuellt.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Den förste biodlaren som läst min artikel ringde nyss. Han hade läst den i Strömstads Tidning där den är införd i dag. Jag var beredd på kritik. Men i stället ville han tacka för att jag skrivit om det känsliga ämnet biavel.
  Biodlaren var ytterst kritisk till SBR (Sveriges Biodlares Riksförbund) och Eskil Erlandsson som tror att ytterligare avel ska stoppa bidöden. När det är den ensidiga aveln som gjort bina mer känsliga och svaga.
  Han berättade också att han fått mycket bättre övervintring på sina 20 samhällen sedan han slutat köpa SBR:s bifoder och i stället invintrat på ekologiskt socker.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Denna artikel har under den gångna veckan publicerats på debattplats i Sundsvalls Tidning, Katrineholms-Kuriren, Lidköpings Tidning, Norrbotten-Kuriren, Värmlands Folkblad, Västerbotten-Kuriren, Umenytt, Miljömagasinet, Västerviks Tidningen, Höglandsnytt, Markbladet och en lång rad bloggar,bl a har den översatts till tyska.
  Tillkommer de tidningar som har publicerat på insändarsida. De läggs som regel inte ut på nätet.
  Makthavarnas engagemang och förslag på åtgärder mot bidöden lyser tyvärr fortfarande med sin frånvaro i kommentarsfälten. Även industribiodlarna gör sig osynliga i debatten. Hoppas ändå att samvetet gnager och leder till insikt och en ändring.

  Gilla

 5. Örjan Wedin skriver:

  Jag undrar om inte ensidig odling i sig kan vara en orsak till binas problem. Om en växt dominerar innebär det att det blir ont om blommande växter stora delar av sommaren.

  Gilla

  • Patrick Sellman skriver:

   Det finns hur många anledningar som helst. Vi gör samma misstag som vanligt och letar efter ”orsaken”. Den du nämner är givetvis en. Ur binas synvinkel är ”naturen” mer lik en grön öken stora delar av året. Folk går med röjsågar i dikena och ”städar” bort var enda sälg.

   Det är inte endast bin, humlor osv som minskar i dessa områden. Även t.ex parasitsteklar som lever av nektar i vissa utvecklingsskeden minskar och därmed får ”skadedjur” ett försprång i våra odlade grödor.

   Det vore riktigt bra om fler kunde skänka en tanke åt detta med blomningstider för att få jämnare tillgång till pollen och nektar för våra hjälpsamma insekter under sommaren.

   Linden är förutom sälg och vissa pilar en viktig dragväxt. Den är sista trädet ut med sin blomning och fyller ut blomningen i slutet av Juli och början av Augusti i många områden. För de domesticerade bina är just denna period extra viktig då äggen läggs för de bin som sedan skall bli de som övervintrar. Är draget dåligt under denna period minskar drottningen äggläggningen. Det är en av bakgrunderna till den extra stora vinterdödligheten just i vinter. Detta i kombination med den i många områden en månad sena våren. Denna gång var det vädret som var orsaken.

   Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Det är bra att du tar upp att det är en hel kedja med händelser som har lett till att denna kris har uppstått.
    Vi borde nog försöka angripa, även detta, problem på ett mer holistiskt sätt.

    Gilla

 6. Björn Carlsson skriver:

  Nytt försök med länk

  Monsanto, Fox News och frihandelsavtalet

  http://adderat.blogspot.se/2013/07/monsanto-fox-news-och-frihandelsavtalet.html

  Gilla

 7. Björn Carlsson skriver:

  Intressant länk om

  TORSDAGEN DEN 25:E JULI 2013

  Monsanto, Fox News och frihandelsavtalet

  Gilla

 8. Anders Rydén skriver:

  Som väl är finns det, mycket tack vare Internet, en motreaktion.
  En biodlare som jag tycker har en hel del vettiga idéer är den här
  http://xn--smbruk-jua.se/andra-resurser/
  Jag har länge haft intrycket att konventionell biodling gör det klassiska misstaget när de tror att binas viktigaste uppgift är att producera en massa produkter.
  Det hade på många sätt varit bättre om frukt- och bärodlare hade hand om biodlingen i stället.
  Ja, som en sorts bisyssla 😉

  Gilla

 9. Göran Keijser skriver:

  Det är med stor oro som jag ser avsaknaden av bin och humlor, om det nu är som du menar Rune att det är ” förädlingen/aveln” av honungsbiet som kan vara en orsak till bidöden. Då skulle ju inte humlor och vildbin ha försvunnit, men de har de ju, jag har endast sett några få humlor, och dessa var onormalt små. Jag tror att det är flera orsaker som ligger bakom, där giftjordbruket har en del, men det största hotet mot bin och humlor tror jag kommer från mobilstrålningen som ligger som ett tätt nät över hela jorden och kan liknas vid en jättemicro, för bi och humledöden har ju skett över hela jorden. Så jag tror att bin och humlor helt enkelt strålas ihjäl.

  Gilla

  • Tekniken är då inte det allena saliggörande! Den för med sig mycket krångel o elände också!

   Gilla

  • Skogsmulla32 skriver:

   Jag har samma erfarenheter med mina bin. När jag jobbade 2010 vid Hertsöträsket fanns det många symtom att naturen fått rejält stryk året innan, samma år som ALLA bin hos mig strök med allt i ett slag. De varit i fullt ös med sina vanliga sysslor att bedöma av slagfältet inne i kupan, när allt liv plötsligt tagit ifrån dem. Ett märkligt sammanträffande med en av US militär träningspass vid Vidsel (BD). De fått grönt ljus att träna med skarp ammunition, ‘för det finns knappast nåt befolkning i Norrbotten’. När jag skulle anmäla händelsen till SBR blev jag tillsagd att inte yttra ett ord om det o vara tyst. Jag hade bina mitt in i skogen på sidan om stan vars det inte finns nåt industri.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Fick du någon motivering av SBR, Biodlarnas riksförbund varför du skulle tiga om ett ev samband mellan flygövningarna och bidöden?

    Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Hej, Fick du någon motivering av SBR, Biodlarnas riksförbund varför du skulle tiga om ett ev samband mellan flygövningarna och bidöden? Rune Lanestrand

    Gilla

   • skogsmulla32 skriver:

    Rune Lanestrand, ursäkta för mitt långvarige frånvaro. Det råd jag fick var bara att hålla denna kunskap för mig själv, skulle bara inte nämna nåt. Nu efter flera år har vi hittad ett ‘friare ställe’, friare från EMF, som jag r övertygad om att bina reagera o r känsliga för oxå. Där vill jag börja om med biodling, fast jag blivit känsligare mot bistyng. Finns det nåt nytt remedi mot denna livshotande reaktion?
    Jag har tagit flera bilder av denna skadade skog o schickat till Skogstyrelse med frågan vad de gör åt sådana skador. Svaret:vilka fina bilder. =0.. Pga min minimale ork/hälsa har jag inte kunnat ta itu med att leta upp andra instantier som vill / kan ta itu med denna min fråga. Naturligtvis är detta ännu aktuellt.

    Gilla

 10. Ebbe Hörman skriver:

  Tack Rune. Du behövs för upplysning om allt elände som påtvingas människorna.Vad gäller bi och insekter ser man klart att en minskning av av dessa har skett.Vart är vi på väg med alla dessa gifter i dagens lantbruk och även kommunala och privata trädgårdar .Läste ditt inlägg i dagens Nerikes Allehanda Jättebra, folk behöver upplysas.

  Gilla

 11. Rune Lanestrand skriver:

  I mitt hem använde mamma honung och groblad för att läka sår. Och det funkade. Nu har också forskare upptäckt detta. http://www.epochtimes.se/articles/2008/10/07/15899.html

  Gilla

  • Det där med grobladen är fantstiskt! Läkte ut en infekterad brännskada med groblad för många år sedan. Även honung o andra produkter är ju kända för att vara antiseptiska. Använder ofta salva med arnica o bivax den är jättebra för både värkande muskler o småsår. Jag tror på att det finns läkning för det mesta i naturen och därför undviker jag kemiska mediciner så mycket jag bara kan.

   Gilla

 12. Lars Svensson skriver:

  Bina dog under vintern, då brukar de leva på sockerlösning.
  Varför kopplas traditionellt lantbruk till utvintringen?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Därför att bina är allmänt försvagade p g a alla gifter i jordbruket. Eller vad tror du själv?

   Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Kemijordbruket och den biologiska enfalden gör stor skada för bina, utan tvekan.
    Men det bör tilläggas att den vanligaste birasen biodlarna använder här har sitt ursprung från Medelhavsområdet.
    I motsats till det nordiska biet är de inte anpassade till vårt klimat fullt ut.
    Just i år var våren ovanligt tuff för bina.
    Det är lite synd att ingen frågade odlarna om deras bin var anpassade till det nordiska klimatet fullt ut.

    Gilla

   • Patrick Sellman skriver:

    Bina dör i allt för stor mängd även där det inte finns aktivt jordbruk. Du är inne på rätt väg när du även skriver om avel men du kan göra listan lång. Skötselmetoder, vinterfoder, ras, för få bisamhällen, vi håller dåliga gener vid liv med bekämpningsmedel (där har du förmodligen huvudanledningen till att du inte ser vilda bisamhällen längre) osv

    Jag har skrivit ett inlägg på min blogg just om binas strategi för överlevnad. Den har vi mer eller mindre tagit ifrån dem.
    http://småbruk.se/biodling/binas-strategi-for-overlevnad/

    Vad vi kan göra så länge innan vi lyckas förändra världen är minska belastning och stress på bina så mycket som möjligt. Arbeta för att vi tar vara på de lokalt anpassade nordiska biet. Rekrytera så många nya biodlare som möjligt med ett starkt odlings och miljöintresse som ser binas plats i helheten istället för max honungsskörd per kupa. Biodlare som kan tänka sig att ha från någon enstaka upp till en handfull kupor. Bin till husbehov. Avdramatisera detta med biodling, biodling på ett enkelt sätt.

    Gilla

 13. […] sent, läggas om i ekologisk riktning. Endast på så sätt kan vi rädda våra oumbärliga bin. Weitere Lektürehinweise: Auf diesem Link soll eine Petition an den US-Kongress  geschickt werden, […]

  Gilla

 14. Rune Lanestrand skriver:

  Bläckfisken EU som listigt tubbar igenom sitt storskaliga GMO, gift och kemijordbruk med en uppsjö av bidrag (pengar som vi först betalar in till EU) har aktivt påskyndat den forna fina bihållningen till industriliknande former. Sveriges Biodlare, SBR har i samarbetet med LRF och Vuxenskolan fått EU-medel för att lära svenskarna stordriftens fördelar även inom biodling. Den som tror att biodling är något småskaligt kan börja med att se filmen Flyttning med kompaktlastare på den här sidan från SBR. http://www.biodlarna.se/website1/1.0.1.0/890/1/
  Har du svårt att hitta filmen om kompaktlastare så finns den här http://www.youtube.com/watch?v=EFvzqM0Z1S8

  Gilla

 15. Extra skatter o pålagor på allt som är giftigt och skyhöga avgifter på GMO grödor, som sedan förs över till de som odlar i fas MED naturen inte emot som det storskaliga industrijordbruket gör. Denna jordbruksform(den industriella) som har fört med sig så mycket elände så det får inte plats att skrivas ned här! Men de flesta vet vad som avses. I stort sett alla gifter o all utarmning!!

  Gilla

 16. tillfalligheter skriver:

  Stöd endast till ekologiska odlingar, perfekt! Det vill vi ha. Det räddar inte bara bina, även människor får vettiga jobb och kan se fram emot ett friskare liv. Passar också bra ihop med energiomställningen från kärnkraft och olja.
  Av en tillfällighet
  Diana Fernlund, Jämtland

  Gilla

  • Eva Ivarsson skriver:

   Håller med till fullo, vi måste förstå naturens spiralkretslopp för att få en välmående , hållbar planet för framtiden !

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: