EU föreslår högre gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel

I helgen stängdes den sista reaktorn av i japan. Denna omvälvande samhällspolitiska händelse i världens tredje största ekonomi möttes med en gäspning av lydmedia. I stort sett återgavs endast detta torftiga pressmeddelande från Tidningarnas Telegrambyrå:
”Japan började på söndagen stänga av sin sista fungerande atomreaktor för inspektion. På grund av det stora motståndet i landet mot kärnkraft finns det för närvarande inga beslut om när den ska startas igen.
Nedsläckningen av reaktor 4 på Oi-verket startade på söndagskvällen lokal tid och ska slutföras under måndagen.”
Vilken beredskap finns när en härdsmälta händer mitt i Sverige eller i det tättbefolkade Europa när folket vaknar på allvar och precis som i Japan efter reaktorhaveriet i Fukushima kräver stängning av den livsfarliga atomkraften?
Knappast någon som helst realistisk beredskap vad jag vet medan man i stället för att avveckla kärnkraften innan det värsta scenariet inträffar, även här, överlåter till EU-kommissionen att lägga fram ett oerhört provocerande förslag.
EU:s forslag till en ny förordning går nämligen ut på att höja ”gransvärden for radioaktivitet i livsmedel och djurfoder efter en kärnkraftsolycka eller annan radiologisk nödsituation.”
Nästan i smyg kommer EU med detta genomcyniska förslag då man bara ger Miljödepartementet 14 dagar på sig att lämna synpunkter. Ännu en politisk kupp från det toppstyrda och odemokratiska EU.
Förslaget är också en politisk signal från EU om att vi ska ha kärnkraft till varje pris trots vetskapen av dess oerhörda risker.
Rune Lanestrand
sr

8 Responses to EU föreslår högre gränsvärden för radioaktivitet i livsmedel

 1. michaeleriksson skriver:

  Riskerna med kärnkraft är inte så stora som man tror när man bara tittar på chocknyheter som om Fukushima—och i jämförelse med den ständiga skada som uppstår genom kol och olja är kärnkraften ett mycket mindre problem.

  Det har historiskt funnits två verkligt stora olyckor:

  o Tjernobyl för flera årtionden sedan i ett östeuropeiskt kraftverk. (Alltså av två grunder av betydligt sämre kvalitet än vad ett nybyggt svenskt kärnkraftverk kunde förväntas ha.)

  o Fukushima efter en tsunami av en skala som är extrem osannolik i Europa—och utesluten om man bygger tillräckligt långt in på land. Inte att glömma: Skadorna som uppstod genom tsunamin (Fukushima oräknat) är större än skadorna genom problemen vid Fukushimaanläggningen…

  Kol och olja gör mer skada än dessa båda olyckor—år ut och år in.

  Gilla

 2. Monica Löfberg skriver:

  Jag tror man försöker se till att höja gränsvärdena innan den radioaktiva fisken med mera från Japan når handelsdiskarna ute i Europa. 300 ton radioaktivt vatten från Fukushima ”läcker” ut i havet varje dag.

  Gilla

 3. Nina Edmundson skriver:

  Man kan verkligen tala om att högmod går före fall här, för vad annat kan man kalla det när de lever efter mottot ”sånt händer inte här”. EU är dårarnas paradis.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Man kan verkligen undra vad mångmiljardärerna i Bilderbergarna, Frimurarna och deras förbundna politiker inom EU och vårt eget land, som även styr FN:s organ i kulisserna, har för slutgiltigt mål med sin agenda.

   Gilla

 4. Göran Keijser skriver:

  Kan någon som är vid sina sinnens fulla kraft tala om något som vi i Sverige har haft glädje och nytta av att var med i EU. Själv känner jag bara till stingslighet, djävulskap och dårskap.

  Gilla

 5. EU visar mer o mer av sina diktatoriska fasoner. Verkar som de styrande tror att de på nåt sätt skulle undkomma alla katastrofer som kan bli faktum av deras galna beslut! Vad skulle vi i Sverige i denna idiotiska sammanslutning o göra? Det kommer att sluta i förskräckelse!

  Gilla

 6. Allan skriver:

  Vad annat vore att vänta från EU?

  Gilla

 7. Anne Ringborg skriver:

  Den maktfullkomliga dårskapen löser alla problem. Frankrike, England och Spanien är fullbroderade med kärnkraftverk. Många människor lever inte ett intelligensbefrämjande liv

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: