GMO-professor vill få bina att arbeta mer – Bidöden blev underhållning hos Skavlan

Blev först glatt överraskad när jag såg att Skavlan i fredagens program skulle ta upp bidöden och förhoppningsvis göra en bredare allmänhet medveten om hur GMO-grödor och växtgifter i jordbruket hotar bina.
Men det blev mest underhållning och trams om hur bina kommunicerar med varandra.
Under den korta tid som det inte nojsades utan det var lite allvar kom det ändå fram att professor Gro Amdam forskade på att genmanipulera bina så att de ska kunna jobba mer och leva längre. Kanske har hon hört hur Alliansen i Sverige vill få pensionärerna att arbeta längre.
När Amdam mera i förbigående nämnde att bidöden kan bero på hur vi människor behandlar bina trodde jag att hon skulle ta upp inseminering och konstbefruktning av bidrottningar som sker i dag. Och den allt mer artificiella tillvara för bina som stressar dem och gör dem svagare och mer mottagliga för sjukdomar.
Nej, nu gällde det att ytterligare öka pressen på de utsatta bina som ska jobba längre och producera ännu mera honung. Nu med hjälp av genmanipulering.
Norskfödda Gro Amdam är professor vid Arizona State University. Under min research gör jag en riktigt obehaglig upptäckt. En av de ledande GMO-forskarna vid samma institution vid Arizona-universitetet är Ph Dr George H.Poste som sedan 2003 sitter i styrelsen för Monsanto.
Tänk vilket ypperligt tillfälle Skavlan hade att avslöja (om han inte var så ytlig) hur forskarna ytterligare kommer att förstöra bina genom att nu också genmanipulera dem. Då skulle folk kunnat börja inse att forskarna kommer inte att lösa bidöden. Endast förvärra den.
Gro Amdam borde berättat att bidöden är allra värst i de jordbruksdistrikt i USA där man odlar genmanipulerad majs, bomull och soja.
Det känns inte bra att det är forskare som George H Poste och Gro Amdam som ligger bra till för kommande nobelpris i kemi.
Rune Lanestrand

36 Responses to GMO-professor vill få bina att arbeta mer – Bidöden blev underhållning hos Skavlan

 1. evil angel password

  GMO-professor vill få bina att arbeta mer – Bidöden blev underhållning hos Skavlan | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 2. Allan skriver:

  Hur många av denna bloggs läsare följer TV-programmet om amishfolket? Dom verkar bedriva ett jordbruk och leva ett liv som är skonsamt för miljön.

  Gilla

 3. Perra J skriver:

  Hej Rune, jag länkar till ditt inlägg på min egen blogg – kolla gärna upp!

  Gilla

 4. […]  Inte ett ord om det jag tar upp i det föregående inlägget, och det faktum att bidöden är som värst där vissa företag håller på med sina GMO-fält. Det visar sig senare att man, vid läsningen av Rune Lanestrands blogginlägg: https://runelanestrand.wordpress.com/2013/10/13/gmo-professor-vill-fa-bina-att-arbeta-mer-bidoden-ble… […]

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Om bin och andra insekter som pollinerar ska överleva, vilket är en förutsättning för människans överlevnad, måste det förlegade gift-och kemijordbruket ersätts med ekologisk odling.
  https://runelanestrand.wordpress.com/2013/07/18/ekologiskt-jordbruk-kan-radda-bina-biodlarna-bidrar-till-bidoden/

  Gilla

  • Du har precis RÄTT Rune! Det verkar dock som vi lever i någon sorts dårskapens tidevarv! De som styr o bestämmer överallt i världen verkar göra vad de kan för att vi ska komma till den gräns när ingen överlevnad är möjlig längre! Vad de tror de har att vinna på detta kan inte jag fatta! Kommer vi dithän så överlever ingen! Inte de som har drivit oss alla dithän heller!

   Gilla

   • Anders Rydén skriver:

    Tillväxt, Inga-Lill tillväxt.
    Utan den blir många högavlönade tjänstemän ifrågasatta vad de gör för nytta.
    Utan tillväxten är pensionslöfterna så gott som värdelösa.
    Det värsta som kan hända valfri regering är att folket är nöjda med det de har och hellre väljer mer fritid än mer ”utmaningar” i arbetet.
    Som individer är vi värdelösa, det är bara vad vi presterar som räknas.
    Eller rättare sagt den mätbara prestationen som räknas.
    Det gäller även våra djur och växter.
    Sen om den maskeras i ”jobblinjen” eller ”allas rätt till heltid” med tillhörande dagisrabatt för småföräldrar är egalt, målet är det samma.

    Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Bra Stig Gärdvall att du nu inser att det är genmanipulation på bin som som Gro Amdam sysslar med. Så lät det inte i ditt första ifrågasättande inlägg. Vet du om det sker det sker vid Ås lantbrukshögskola i Norge eller vid universitetet i Arizona där hon utnämnts till professor för sin snuskiga forskning. Förmodligen på förslag från Monsanto.
  Eftersom du som, expert på att utöka bisamhällen, har nära relationer med Sveriges Biodlares Riksförbund som bejakar alla former av hårdavel för att pressa bina producera mer honung.
  undrar jag om du också stöder Riksförbundets fullkomligt hänsynslösa avelsarbete som också innebär insemination och artificiell befruktning. Stöder du denna helt onaturliga befruktning via insemination? Jag utgår från att du själv inte använder dig av inseminering på dina drottningar?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Gerdvall, du skriver mångordigt och upprepande men svarar inte på frågan om du själv har inseminerat dina drottningar?
   Hal som en ål med ord. Trots att du fått tillstå att det rör sig om genmanipulation upprepar du samma argument i inlägg efter inlägg. Det börjar bli tröttsamt.

   Gilla

 7. SÅ Gerdvall skriver:

  Rune, nu har jag sett det aktuella programmet och man kan tolka det hon sade som du har uttryckt det. Man kan också förstå det som att hon helt riktigt bejakade att hon kan förändra bins hjärnor och föryngra dem, men att detta endast är begränsat till det som behövs för själva forskningsarbetet. Det nämndes också att denna forskning kan få betydelse för behandling av demenssjukdomar.
  Låt oss hålla ögonen på vad som händer i fortsättningen.

  Det är bra att hålla koll på vad som händer när det gäller genmanipulation på alla områden. I Sverige är det förbjudet med genmanipulerat utsäde, vad jag förstår.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Stig-Åke, nu står vi inte så långt ifrån varandra.
   GMO-majs är tyvärr godkänt för odling i Sverige. LRF och i synnerhet LRF Ungdom vill tillåta mer GMO i Sverige. Något som jag behandlat i tidigare inlägg..

   Gilla

   • SÅ Gerdvall skriver:

    Vad skulle det vara som indikerar att vi inte har samma åsikter? Jag är en motståndare till allt vad giftiga kemikalier och genmodifierade grödor heter. Det uppfattar jag att även du är. Att jag förstår det biprofessorn sade lite annorlunda än dig, innebär inte att jag skulle stödja genmanipulerade bin. Vilka biodlare skulle vilja ha dessa bin om de skulle kunna ta fram dem? Biodlarna är ofta ena tjuriga typer, inte så lätta att tas med. 🙂

    Forskarna har inga egna bin, annat än marginellt.

    Gilla

  • Lars W skriver:

   Vad gör du här SÅ?

   Letade efter Östlunds nya hemsida och hamnade hos Lanestrand. I o f s inget obehagligt alls. Rune och jag har gemensamma åsikter om det mesta tycks det som. Har läst Småbrukaren i många år (speciellt före den ödesdigra EMU-omröstningen 2003) och är numera prenumerant på Fria Tidningen där Lanestrand skriver då och då. Skulle checka Östlunds hemsida – finns den ännu?

   Gilla

   • Lars W skriver:

    Har haft det härliga numret av ”Småbrukaren” framme i dagarna.. Där man ser hur de högerextrema partiledarna förgriper sig på Moder Svea och försöker föra in henne i den europeiska monetära unionen (EMU). Som om det inte var nog att dessa högerextrema förvillade det svenska folket 1993-1994 och med lögner lurade in det i EU. Kräv utträde ur EU snarast! (T o m EU-vänlige James Cameron i UK ska låta sitt folk rösta om utträde – låt oss få en regering i vårt numera arma fosterland som ger oss denna demokratiska rätt).

    Gilla

 8. Björn Carlsson skriver:

  Tack för en intressant blogg, och dom länkar som finns till andra personer bekymrade av utveckling av jordbruk och matproduktion.

  Läste i dag om ökningen av sjukdomar och dom kopplingar som finns när säd förädlas och valskvarnar frigör gluten.

  Problemet är att vi av människosläktet inte är designade för den moderna maten ( ännu fast dom försöker)

  Bloggar i liten och ännu ostrukturerad form, men hoppas bli bättre.
  Filmar och försöker lägga in ett budskap men än så länge som nybörjare.
  På bloggen ligger nu en film som spelades i i Rottne Bibliotek som handlar om en jordbrukares uppväxt och historia.
  Kommentera gärna vad som är bra eller dåligt

  http://imaging.nu/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Björn, den filmen ska jag verkligen se. Har bara läst texten men den vittnar om både känsla för det småskaliga och miljövänliga jordbruket vi förlorar och fakta om landgrabbing från de rika länderna i de fattiga.
   Undrar om du har läst Gunnar Lindstedt bok Svart Jord som bl a handlar om just Ukrainas bördiga ”svarta” jord där även Stenbecksfären köper upp jord, lurar fattiga ryssar och betalar en spottstyver.

   Gilla

 9. Rune Lanestrand skriver:

  Gerdvall påstår han inte är anonym. Men det finns 16 Gerdvall på facebook. Men jag har hittat dig, Stig-Åke Gerdvall i Hallsberg.
  Obegripligt att du som biodlare försöker att ursäkta Gro Amdams genmanipulation av bin. Det framgick t o m i Skavlands dåliga program att hon forskar för att de äldre bina ska kunna jobba mer och längre.
  Det framgår så tydlig5t att bina är försöksdjur och att gjorda forskarrön ska tillämpas på människor. Men du tycker kanske det är bra.
  Ditt påstående om att den norska avisen VG skulle missuppfattat vad Amdam sysslar med i sin forskning är helt gripet ur luften.

  Gilla

  • SÅ Gerdvall skriver:

   Låt oss ta det lugnt, så skall jag försöka förklara vad jag avsåg. Jag blir tvungen att göra det själv eftersom min vän ligger till sängs i lunginflammation. Jag vill inte lägga ut hans namn utan hans tillåtelse, men så mycket kan jag säga att han är en anlitad föredragshållare för giftfri och naturlig biodling både i USA, Tyskland m fl länder.

   Detta var vad den norska tidningen skrev: ” I motiveringen heter det att hon är ”sin generasjons fremste forsker på sosiale insekter. Klarte å snu bienes aldringsprosess.”

   Du tolkar detta som att hon vill genmanipulera bina, vilket inte texten säger. Det är svårt att uttrycka en vetenskaplig forskning med en mening utan att det kan uppstå missförstånd.

   Det Gro Amdam har bedrivit är en grundforskning hur proteinkedjor ser ut på unga och gamla bin och att denna kunskap eller upptäckt kan användas på olika sätt, kanske i framtiden kan det hjälpa människor med demensproblem. Det är alltså en grundforskning, vad jag förstått. Att detta skulle användas för att genmanipulera bin är något som är helt befängt. Det skulle förändra de olika sysslor som bina har utifrån deras ålder. Det skulle också skapa oförutsedda problem som ingen kan förutse. Jag tror inte heller att detta finns i Amdams tankar.

   En vanlig ”avis” kan missuppfatta ett vetenskapligt arbete. Det behövs referens från en av hennes avhandlingar för att få dina spekulationer styrkta. Jag har inte sett det aktuella programmet. Vore kanske bra att kolla det.

   Jag (och i ännu högre grad är min bikompis) är en motståndare till all genmodifiering och giftspridningen i lantbruket. Jag använder inga gifter när det gäller bekämpningen av varroa-kvalstret och mina bin mår alldeles utmärkt efter denna fina sensommar. Bli biodlare så får du en trevlig hobby.

   Jag vet inget om denna blogg. Det vara en god vän som tipsade mig eftersom han vet att jag sysslar med bin.
   Hoppas att detta klarat ut dina missförstånd vad gäller mig och Gro Amdam.

   Gilla

   • SÅ Gerdvall skriver:

    Här är två länkar till hennes publikationer m m för den intresserade.

    https://sols.asu.edu/people/gro-v-amdam

    http://www.amdamlab.asu.edu/publications.html

    Gilla

   • Lars W skriver:

    Ang bin vill jag citera Rolf Lampa från bloggen ”Vad är sanning”:

    ”Domesticerade honungsbin i Kina blir byten för infödda getingar. En enda geting kan utplåna ett bo av 6.000 bin innan den tar över larverna för att med dem mata sin egen unge. Getingen gör detta genom att placera sig vid ingången till boet och döda vakterna en efter en när de kommer ut för att försvara kupan.

    Men de kinesiska honungsbina är inte försvarslösa. Om tillräckligt många av dem kan komma fram till en geting, kommer de bokstavligen täcka över getingen. Forskning visar att de gör något ännu mer effektivt än att sticka den. De kokar getingen till döds. Bin genererar värme genom att huttra med sina flygmuskler. Både europeiska och kinesiska honungsbin använder denna strategi för att värma sina bon när det blir kallt. Forskarna fann att en geting, helt omsluten av honungsbin, värms upp till 45 grader celsius (113 F) i fem minuter, är tillräckligt för att döda getingen. Europeiska och asiatiska honungsbin kan stå temperaturer över 49 grader.

    Genom Guds försyn (förkunskap) visste han att människans syndafall skulle påverka hela skapelsen. Så Han gav varelserna i Hans skapelse möjlighet att försvara sig.”

    Vilka finesser det finns i Guds skapelse! De kommer att stå emot GMO-manipulatörer och andra som söker förvränga den.

    Gilla

 10. SÅ Gerdvall skriver:

  Lanestrand, du har helt missförstått programmet och Gro Amdams arbete. Det handlar inte alls om någon genmanipulation av bin utan om något som kan hjälpa människor med demens-sjukdomar. Detta säger en av Sveriges mest informerade vad gäller biodling. Han såg också programmet och kände väl till prof Gro Amdams arbete sedan tidigare. Så kan det gå. 🙂

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Gerdvall, du är helt ute och cyklar när du påstår att Amdams forskning inte handlar om bin. Det finns flera intervjuer med henne där det framgår att det är bin hon forskar på och att det är fråga om genteknik.
   I maj i år korade den stora norska avisen VG, 10 av ”Norges klokeste hoder”. En av dem är Gro Amdam. I motiveringen heter det att hon är ”sin generasjons fremste forsker på sosiale insekter. Klarte å snu bienes aldringsprosess.”
   Klarat att förhindra/försena binas åldrande! Det låter verkligen illa. Och det går inte utan genmanipulation. Meningen är väl att eliten också ska genmanipuleras för att leva längre. Detta påminner om det tredje riket sysslade med för att få fram fram den perfekta människan.
   Så tycker jag att du ska träda fram ur din fega anonymitet och även uppge den du refererar till ” en av Sveriges mest informerade vad gäller biodling”. Den personen vill jag väldigt gärna komma i kontakt med. Kanske är det rent en annan av GMO-företagens köpta genforskare.

   Gilla

   • SÅ Gerdvall skriver:

    Naturligtvis forskar Amdam om bin, hon är ju bi-professor. Har inte påstått annat, läs igen.

    Om norska tidningar har missförstått syftet med hennes arbete, så är du i någon mån ursäktad. Jag är inte anonym med ett namn som jag är ensam om på denna planet. 🙂

    Den jag refererade till är nog en av deden främsta bekämparna av genmodifiering och är arbetar för giftfri och naturligt biodling. Jag skall fråga honom, han vill säkert lägga tillrätta detta ditt missförstånd.

    Gilla

 11. Mona Huss Walin skriver:

  Bin och humlor – mnniskans bsta vnner

  Det r s skrmmande det du berttar om hur man forskar och behandlar bin och tar fram ruggiga, giftiga grdor! Tack Rune fr att du ofrtttligt orkar bevaka och upplysa oss om detta. Med vnlig hlsning

  Konstnr Mona Huss Walin Lilla Montrsgatan 3 426 68 Vstra Frlunda

  Tel hem: 031 29 61 15 Mobil: 0706 63 99 83

  monahusswalin@telia.com http://www.monahusswalin.se

  13 okt 2013 kl. 08:26 skrev Rune Lanestrands blogg:

  > >

  Gilla

 12. Carolina skriver:

  Jag tror att Amdams forskning ger hopp åt människor med demens eller de som är anhöriga till dementa. Hon framlade sin forskning litegrann så hos Skavlan. På så sätt skapas en dimridå som täcker för det ohyggliga faktumet att hon jobbar med genmanipulering av denna uråldriga insekt! Som om vi människor har rätt att göra sådant! Eller ens har vett nog att göra ingrepp i naturen som inte förstör den. Det är inte för naturens bästa dessa forskare arbetar utan för kapitalets vinning. I vanlig ordning. Och vi får informationen om detta på ett underhållande sätt via TV. Det luktar bröd och skådespel…

  Personligen anser jag att det är oetiskt att forska på bihjärnor, inte enbart för att det i stort och på ett generellt sätt skapar ofantliga problem för hela naturen när man kommer fram till att man kan ändra runt i hjärnorna utan även för att det är individers hjärnor man gör ingrepp i. Ett bi är en individ. Det går inte att komma ifrån. På samma sätt som alla djur vi utnyttjar också är individer som vi fråntagit rätten till sina egna liv. Det är stor tragik att majoriteten av den mänskliga befolkningen tycker det är ok att utnyttja andra livsformer för att få det bättre själv.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Du har så rätt. Men jag tror inte en majoritet av folket anser att genmanipulation är ok. När det gäller GMO-grödor visar alla undersökningar på att 70-80 procent är emot.

   Gilla

   • Carolina skriver:

    Kanske inte genmanipulation, där tror jag du har rätt och det är sannerligen bra! Men de flesta är beredda att utnyttja andra livsformer dagligen för att få ett bättre liv själva. För att man inte tänker efter, inte sätter sig in i hur saker går till, t ex hur maten kommer på bordet eller kläderna på kroppen. Debatten borde verkligen inte bara gälla människors ve och väl. Den borde gälla alla levande varelser enligt min mening. Vi sitter alla i samma båt. Vi är beroende av varandra. Och vi har alla grundläggande rätten till vårt eget liv! Oreflekterat tar vi oss rätten över andras liv, andra människors liv och andra arters liv. Utan att blinka.

    Vad som kanske gör hela grejen besvärligare är att vi i Sverige (kanske i hela Norden och Nordeuropa?) har en stark tro på auktoriteter sedan länge. Det finns en tro på att myndigheter alltid väljer det bästa för alla enligt principen ”det kan ju inte vara fel när livsmedelsverket/regeringen/miljödepartementet/siochsåorganisationen rekommenderar det”. Vi är godtrogna vilket i grunden är en jättebra egenskap. Om världen är reko. Men när den inte är det och man upplyser om missförhållanden blir samma godtrogna personer inte sällan aggressiva och t o m hatiska. Det tycker jag ofta man ser på facebook. Folk tar inte alltid reda på fakta utan skyddar auktoriteten/den med makt per default. Jag har sett detta många gånger när jag hamnat i diskussioner liknande denna. Inte många gör som du – tar reda på hur det ligger till för har någon sagt något på Skavlan eller om någon har hört att någon på stora verket säga så så är det så! I synnerhet om den personen har en befattning på stora universitetet, är läkare, forskare, eller annan ”expert”.

    Det är bra att folk generellt är emot genmanipulation! Tack och lov för det! Jag är bara lite otålig när det gäller att komma till den punkten där man börjar se till den stora helheten! Man är emot en dålig sak men gör samtidigt mer än gärna och utan att reflektera en lika dålig sak för att det är bekvämt.

    En lång kommentar som kanske inte är så fokuserad men den är välment! Jag följer med intresse allt du skriver! =)

    Gilla

 13. Paul Rimmerfors skriver:

  Utmärkt research Rune! Du måste skicka denna blog till Skavlan och hans redaktion. Jag orkar inte längre se hans ytliga och tramsiga program, klart överreklamerade. Du stack hål på ytterligare en total flopp, tack!

  Gilla

 14. kerstin ragab skriver:

  Har skickat din artikel till Ålands biodlarförening som lagvägen förbjudit import av bin, ön är befriad från alla former av bisjukdomar. Föreningen är nominerad till Nordiska rådets miljöpris.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack Kerstin! I detta vetenskapliga mörker var det uppmuntrande att läsa om Ålands biodlares kloka beslut.

   Gilla

  • Roligt att det finns någon som vågar gå emot förstörelsevågen som går fram över vår jord. Håller med Rune det är en liten ljusglimt! Ett hopp är ju också att det trots allt ännu finns människor som kan se saker från rätt horisont!

   Gilla

 15. Förmodligen aldrig Patrick! Dessa människor tror jag är till för att förstöra hela planeten vi lever på med sina intrång o ”klabbande” i det som är uppbyggt av naturen under årmiljoner. Och det verkar som de skulle få hållas med sitt undergångsverk! Ingen som skulle kunna sätta stopp för dem verkar våga göra något. Eller så är de köpta helt enkelt! De som verkligen styr här i världen är storkapitalistiska bolag, varav Monsanto är ett av de allra värsta!

  Gilla

 16. Patrick Sellman skriver:

  Binas fortplantning sker genom parningsflygningar på många kilometer så det kommer att bli omöjligt att hålla kontroll på dessa manipulationer. Människan kan inte hålla koll på med vem varje drottning parar sig. Dessutom parar drottningen sig med upp till 45 drönare. Dessa gener kommer att läcka ut över hela kontinenten där de används. En varelse som funnits i minst 50 miljoner år och varit en av de framgångsrikaste arterna skall nu manipuleras genetiskt.

  Jag betraktar detta som brott mot mänskligheten om det blir av. Det är verkligen frågan om rysk roulette på högsta nivå.

  De är fruktansvärt snabba och hårda med att klämma åt eventuella intrång. När skall vi få se dem ta ansvar för konsekvenserna av deras genmanipulationer.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Patrick, det är ohyggligt skrämmande det Monsanto och Gro Amdam sysslar med. Frågan är hur långt hon har kommit.
   I maj i år korar den stora norska avisen VG, 10 av ”Norges klokeste hoder”. En av dem är Gro Amdam. I motiveringen heter det att hon är ”sin generasjons fremste forsker på sosiale insekter. Klarte å snu bienes aldringsprosess.”
   Klarat att förhindra/försena binas åldrande! Det låter verkligen illa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: