Centerministrar påskyndar landsbygdens avfolkning

Riksrevisionsverket anser att jordbruksminister Eskil Erlandsson inte har bidragit till en positiv utveckling för landsbygden: “En mycket stor del av stödet betalas ut som jordbruksstöd trots att programmet ska bidra till hela landsbygdens utveckling, inte bara jordbruket. Processen för att fördela medel till olika åtgärder och målgrupper har skett helt utan insyn. Brist på transparens innebär generellt en risk att särintressen får för stort inflytande” skriver revisonen i sin ytterst kritiska rapport. I det här fallet är mäktiga LRF, Lantbrukarnas Riksförbund det stora särintresset.
Detta är en mycket allvarlig och ytterst välbefogad kritik. Det rör sig om 36 miljarder skattemedel under tiden 2007-20013. Både landsbygdsprogrammet, jordbrukspolitiken och näringspolitiken ligger under centerpartiet. Den senare under partiledaren Annie Lööf.
Riksrevisionen kritiserar det faktum att Eskil Erlandsson har styrt pengarna i landsbygdsprogrammet och EU-stödet till det storskaliga gift och kemijordbruket som inte är vad konsumenterna vill ha. Den stenhårda rationaliseringen med sammanslagning till ännu större gårdar påskyndar landsbygdens avfolkning och försämrar utbudet av mat med hög kvalité.
Dessutom har Eskil Erlandsson med LRF:s gillande tagit bort EU-stödet till 13000 mindre jordbruk som bl a lett till att många mindre mjölkgårdar och miljövänliga, ekologiska småbruk som gynnar den biologiska mångfalden försvinner.
Annie Lööf har inte heller lyft ett finger för att stödja landsbygden och folket i glesbygden. I stället har hon reat ut landets mineraltillgångar till globala gruvjätta
r och i skön förening med Stureplanscentern satsat på ensidig tillväxt i storstäderna.
Nya centerns misslyckade taktik är att ta väljare i städerna samtidigt som man helt trolöst svikit sina traditionella väljare på landsbygden och i de mindre orterna. Men tydligen har detta inte heller gått hem ens i storstäderna där det säkert hos många finns en känsla för en levande landsbygd och som fått nog av bostadsbrist och trafikträngsel. Som vill se Stad och land, hand i hand.
Jag reagerade starkt jag såg Eskil Erlandssons hycklande och arroganta svar till Riksrevisionen:
– Vi kommer att ha fortsatt fokus på den aktiva bonden som ger oss den biologiska mångfalden i alla delar av Sverige. Vi kommer att ha fortsatt fokus på ha en konkurrenskraft som ger lönsamhet för den svenska bonden, säger Eskil Erlandsson.
Detta är ett makalöst uttalande
när Erlandssons i själva verket uppmuntrar till minskad biologisk mångfald med fler och större djurfabriker, GMO-grödor, större industrijordbruk som suger ut jorden, ger giftrester i livsmedel och som förorenar vattendrag, brunnar och grundvatten.
Rune Lanestrand
svd

10 Responses to Centerministrar påskyndar landsbygdens avfolkning

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Eskil Erlandsson vill fördubbla exporten av livsmedel. Det är ett av målen för regeringens projekt Matlandet Sverige.
  Men regeringens målsättning att fördubbla livsmedelsexporten kommer inte att uppnås inom EU. Nu vill Sverige som flera andra europeiska länder öka exporten av livsmedel till tillväxtländerna. Offensiven ska ske i samarbete mellan näringen och olika departement.
  Eskil Erlandsson lägger 230 000 på en rapport över exportfrämjande åtgärder. Den ska vara klar den 28 februari 2014. Det finns bara en hake. Det finns inget att exportera. i stället importerar Sverige drygt hälften av den mat vi äter. Det förefaller som om jordbruksministern inte har fattat detta?

  Gilla

 2. ingeborg skriver:

  ”Läget är så allvarligt att det krävs fysiska aktioner. Vi får ta efter de franska bönderna och dra ihop folk och demonstrera där makten ligger och när politikerna är ute och valtalar, bluffar, ljuger, kanske någon skulle säga. Då kan vi få ut landsbygdens situation i medierna.”
  Så skriver Rune Lanestrand och jag instämmer. Att tro på Landsbygdspartiet och Åke Karlsson som förstörde Förbundet *Sveriges Småbrukare är svårt att tro på som tillsammans med en man som heter Tryggve Eriksson verkligen visade vilka människor de är.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Landsbygdspartiet tror jag inte ett dugg på, Flera ledande är tidigare beundrare av Eskil Erlandsson som t ex f ördf i Småbrukarna, Åke Karlsson. Han har försökt i flera partier att bli riksdagsman. Och han kommer inte att lyckas den här gången heller.

  Gilla

  • Vad tror du på då, Rune ? Ett fortsatt centerparti som fjärmar
   sig allt mer från landsbygden för varje val ? Kanske därför en
   hel del före detta centerpartister sätter hoppet till LPO ? – Jag
   gav upp hoppet om ALLA riksdagspartier och deras brist på
   landsbygdspolitik värd namnet redan 2010 – och då talar vi inte
   bara om jordbruket – allt håller på att rämna utanför städerna..!

   Gilla

  • Sune Olsson skriver:

   Tittade på senaste ”Debatt” som sändes för ett par dagar sedan.
   Det skulle vara en diskussion mellan Eskil Erlandsson och Gustav Fridolin, inte mycket till diskussion, men det värsta var slutscenen där de båda parterna nästan håller om varandra och skrattar hånfullt mot tittarna. Nu hade de blåst oss igen, verkade det som de tänkte.
   Nästa gång kommer jag rösta på oppositionen men tänker inte på V S eller MP.

   Gilla

  • Lösningen är i vart fall inte att sätta sin tilltro till de gökar
   som nu sitter i riksdagen, de har enligt min mening raserat
   landsbygden mer och mer under hela min livstid, trots floskler
   och valfläsk som ”Hela Sverige skall leva” etc – vad det blivit av
   det i praktiken, ser vi numera facit på varje vecka, ja varje dag,
   när byskolor försvinner, Apotek, AF, tandläkare och polis mm.
   centraliseras, vår självförsörningsgrad sjunker för varje år, ja
   avvecklingslistan av landsbygden kan göras hur lång som helst.
   Att tro att detta klientel som i mer än 40 år ljugit och bedragit oss
   på mindre orter och i småstäder plötsligt skulle svika sina nya
   kärnväljare – akademiker och andra storstadsvurmare, för att
   satsa ORDENTLIGT på en levande landsbygd, ser jag inte som
   annat än en utopi – likt Jesus återuppståndelse – lösningen är
   inte att ge sin röst till samma bedragare – lösningen är ett nytt
   parti som menar allvar med landsbygdsvurmandet !

   Gilla

 4. Pierre Gilly skriver:

  Jordbruksdepartementets bokföring följer uppenbart normal svensk praxis. UD och försvaret har ju inte heller någon koll på sina pengar om man ska tro riksrevisionen. Carl Bildt får väll förklara för revisorerna att allt sköts oklanderligt i regeringen.

  Gilla

 5. Landsbygdspartiet Oberoende – Det enda rätta att rösta på för
  en levande landsbygd innan det är för sent – Jag gjorde mitt val
  redan 2010 när partiet hette Landsbygdsdemokraterna – och
  finner ingen anledning att ompröva mitt beslut nästa val, tvärtom
  är jag numera medlem dessutom ! http://www.landsbygdspartiet.se

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Centern torde redan vara uträknat som riksdagsparti. Och det är bara bra. Att satsa på LBo,ett parti vars fb inte är uppdaterad sedan maj, en intetsägande blogg och som fick 0,03 procent röster i förra riksdagsvalet är helt bortkastat.
   Det är en omväg där landsbygdens resurspersoner knyts upp i ett meningslöst partiarbete som jobbar halvt ihjäl sig på att försöka få ut röstsedlarna. Folk är också så trötta på partierna att de inte orkar med ett parti till. Jag har startat två partier så jag vet hur jobbigt det är. Däremot lokalt kan LBo vara en realistisk möjlighet.
   Läget är så allvarligt att det krävs fysiska aktioner. Vi får ta efter de franska bönderna och dra ihop folk och demonstrera där makten ligger och när politikerna är ute och valtalar, bluffar, ljuger, kanske någon skulle säga. Då kan vi få ut landsbygdens situation i medierna.

   Gilla

 6. A-Lott skriver:

  Jag vet iaf vad jag ska rösta på.
  LandsbygdsPariet Oberoend LPO.
  Huvudsaken att det finns ett alternativ.
  🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: