Makten avlyssnar mer och minskar insynen

Politikernas absurda kontroll av medborgarna kompletteras med att riksdagen i går fattade beslut om att urholka den unika svenska offentlighetsprincipen. Bl a kan all korrespondens med det toppstyrda och odemokratisk EU hemligstämplas.
Beslutet inskränker allmänhetens insyn i offentliga handlingar och gäller allt internationellt samarbete. Allvarligt då det är just i dessa sammanhang det förekommer mest mutor och skumraskaffärer. Det har vi kunnat konstatera tack vare Wikeleaks och Edward Snowden.
Beslutet har märkligt nog inte uppmärksammast särskilt mycket i gammelmedia trots att det är en av hörnpelarna i mediernas roll som tredje statsmakten.
Om jag inte minns fel är offentlighetsprincipen inskriven i grundlagen. Eller borde vara det. Regeringsförslaget togs av en stor majoritet bestående av moderaterna, socialdemokraterna och sverigedemokraterna.
Beslutet som träder i kraft vid årsskiftet innebär att svenska myndigheter från årsskiftet också kan besluta om att hemligstämpla dokument som har koppling till samarbetet i EU som snart är lika långt från folket, korrumperat och odemokratisk som Högsta Sovjet på sin tid.
Rune Lanestrand
svd

13 Responses to Makten avlyssnar mer och minskar insynen

 1. Kaj bbengtsson skriver:

  Det kar väll alla med någorlunda sunt intellekt kunna räkna ut att det skulle bli så här ett nytt stor Östtyskland har vi fått. Men som vanligt så knyts näven i fickan bara Dom är inget annat än quislingar dom där ja jasägarna .

  Gilla

 2. Sylvia Olofsson skriver:

  Varför protestera inte Media, är de helt rumphuggna och indoktrinerade i makten? Även de politiker som röstade mot förslaget har med något undantag legat väldigt lågt. Förmodligen för att kunna ligga bra till för att kunna fika till sig en ministerpost eller annat välavlönat uppdrag efter valet.

  Gilla

 3. Kenneth Johansson skriver:

  Nu är i princip samma problem på väg i japan också. Det är USA som ligger bakom där också. Enda skillnaden är att folket har fått veta vad som är på gång. De demonstrerar mot det hela.

  Gilla

 4. Anders E skriver:

  Rösta på mp eller v , eller om ni verkligen prioriterar frågan, på pp – som en början, och lev lite rövare om saken

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det här viktiga beslutet gavs väldigt lite uppmärksamhet i förhållande till dess vikt vilket återigen bekräftar att de flesta gammelmedia är helt hopväxta med makten. Hade media levat ”rövare” och informerat om vilken inskränkning i demokratin riksdagen skulle besluta om hade opinionen förmodligen gjort att partierna backat.
   Glöden var inte så stor från v och mp heller. Om jag minns rätt var det bara en ledamot som reserverade sig mot beslutet.Rätta mig om jag har fel.

   Gilla

   • Patrick Sellman skriver:

    De stora grundlagsändringarna som genomfördes 2010 skrevs det nästan ingenting heller om. Fortfarande vet förmodligen de flesta inte ens om att alla grundlagar utom successionsordningen ändrades. Det var så ”små förändringar” som att försvaret skulle kunna användas mot den egna befolkningen. Detta samtidigt som man tar bort värnplikten och anställer yrkessoldater. Givetvis var orsaken till dessa förändringar terrorism.

    I Sverige är grundlagen i princip helt uddlös då vi saknar författningsdomstol. I Sverige finns därmed ingen brottsrubricering för brott mot grundlagen. Du kan helt enkelt inte bli dömd för det. Nej här granskar politikerna sig själva i KU.

    Naivt intill dumhet.

    Hur det står till med det beryktade uppenbarhetsrekvisitet nu för tiden känner jag inte till men det skapade mycket stora gråzoner i grundlagen då politikerna kunde göra som de ville så länge det inte uppenbart stred mot grundlagen.

    Gilla

 5. Per-Arne Nodqvist skriver:

  Offentlighetsprincipen har funnits i Sverige sedan 1776 och regleras i Sverige i grundlag, Tryckfrihetsförordningen (TF). I TF: andra kapitel, 1§, står det: ”Till främjande av ett fritt meningsutbyte och en allsidig upplysning skall varje svensk medborgare ha rätt att taga del av allmänna handlingar” (https://lagen.nu/1949:105#K2P1

  Detta måste som jag förstår det innebära att riksdagen nu ändrat i grundlagen vilket är ett klart brott mot grundlagen då den i korthet anger detta

  ”För att ändra en grundlag krävs att riksdagen fattar två beslut med likadant innehåll och att det hålls ett allmänt val mellan de två besluten. Riksdagen ska inte kunna fatta förhastade beslut som inskränker människors fri- och rättigheter.”

  http://www.riksdagen.se/sv/Sa-funkar-riksdagen/Demokrati/Grundlagarna/

  Gilla

 6. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Miljöpartiet och Vänsterpartiet röstade emot, men varför inte Socialdemokraterna? Vem har svar på det?

  Gilla

  • Patrick Sellman skriver:

   Har socialdemokraterna tagit några beslut som minskar ”rörelsens” makt någon gång?

   Under den gamla välkända parollen det som är bra för rörelsen är bra för folket går det mesta att rättfärdiga.

   Gilla

 7. Ett nytt DDR växer fram sakta men säkert. Undrar var det kommer att sluta. Med ett slutnare samhälle ökar risken för att det blir fler o fler korrupta politiker i styret. Det blir som i ”1984”, Orwells roman. Ett kontroll och angiverisamhälle. Vilka vanliga medborgare vill ha ett sånt?

  Gilla

  • Patrick Sellman skriver:

   Jag kan inte se annat än att de är folket som inför det hela.

   Jag skulle inte kalla det DDR utan vid dess rätta namn, fascism. Storföretag och andra starka, stora intresseorganisationer lierade med en stat som legitimeras av naiva medborgare som tror att staten det är vi eller än värre, staten ÄR samhället.

   Långvarig indoktrinering ger resultat och går inte förändringarna fortare än att de hinner normaliseras och de flesta har mat på bordet och tak över huvudet så görs inget.

   Många grova tokerier har varit ”normalt” i mänsklighetens historia.

   Gilla

 8. Anne Ringborg skriver:

  Ja vad kan vi göra åt eländet? våra liv i händerna på klantisar, den idiotsmarta politiken. Hujedamej!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: