Quickskandalen – lever vi ett rättssäkert samhälle?

Den frågan kan man verkligen kan ställa sig efter svt-programmet Dokument inifrån med underrubriken, Kvinnan bakom Thomas Quick . För min egen del har jag sedan länge varit tveksam till hur rättvisan fungerar.
Kvinnan bakom Quick är psykoanalytikern Margit Norell och den sekt av psykologer kring henne på Säters sjukhus som skapade massmördaren.
Ett helt osannolikt scenario som inte ens de mest avancerade författare någonsin kunnat fantisera ihop.
Den lilla sekten med Norell i spetsen lyckades dupera dupera alla inblandade i den största av alla rättskandaler i vår tid. Med knark och övertalningen fick man Thomas Quick att ta på sig 39 mord och dömdes för 8 som han nu är friad från.
Jag har aldrig trott på psykologer. Jag har tyvärr fått min ”fördom” bekräftad med råge. Att det i grund och botten är svaga individer med psykiska problem som de ofta projicerar på sina offer. Men att de t o m kunde skapa en massmördare trodde jag faktiskt inte.
Jag hoppas att folk nu får upp ögonen för att psykologi inte är vetenskap utan tyckande och spekulation i väldigt stor utsträckning. Jag hoppas att det leder till att psykologer nu fråntas sitt orimligt stora inflytande på domstolarna.
Det är nu dags att utkräva ansvar och inleda en förundersökning av de psykologer som drogade ner Quick, åklagare Christer van der Kvast och hans advokat Claes Borgström. Helt enkelt låta kvasten gå. Sopa trappan uppifrån för att förhindra att rättsrötan sprider sig ytterligare.
Den förste som ska höras är psykologiprofessorn och minnesforskaren Sven Å Christianson som var åklagarens expertvittne under rättegångarna mot Thomas Quick. Han skrev också boken”I huvudet på en massmördare”
som fram tills nu varit kurslitteratur vid Stockholms Universitet. Tänk så många psykologistuderande hann har förvillat. De finns nu ute i samhället och fortsätter göra stor skada.
Rune Lanestrand
svd

31 Responses to Quickskandalen – lever vi ett rättssäkert samhälle?

 1. maria skriver:

  Margit Norells ”teori” kan ha spridits och fått fotfäste även hos poliser, jurister, mm
  http://tommywennerstierna.wordpress.com/2013/10/28/472/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ingen tvekan om det. Även domstolarna, särskilt hovrätterna, som kommer med de mest konstiga beslut av och till.

   Gilla

 2. […] Läs vad Rune Lanestrand tycker …. Lever vi ett rättssäkert samhälle? . […]

  Gilla

 3. svitjod skriver:

  Problemet här är ju att pundaren Quick manipulerade sekten lika mycket som den manipulerade honom? Han var missbrukare som nu kunde få fri tillgång till psykofarmaka och drägliga levnadsförhållanden mot att han bekräftade sektens ogrundade teser om undanträngda minnen. Jag skulle bli mycket upprörd om Quick kommer med ett skadeståndskrav och skulle då förespråka att han åtalas för falsk vittnesbörd och förhindrande av rättvisan/de mord som aldrig löstes pga detta samt att han presenteras med en räkning för all vård, alla mediciner dvs de resurser han upptagit.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Det finns gott om högdragna överklassare med fina dubbelnamn inom psykologi och psykiatri som projicerar sina våndor på de lägre stånden, bekvämt tillbakalutade i en fåtölj, mot god ersättning.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Göran Lambertz är en riktig filur när han håller inne med att justitieråden i Högsta domstolen i en viss tågordning tjänstgör 3 månader i taget i Lagrådet. De som spekulerar i att han degraderats på något sätt ges tillfälle att avslöja sin okunnighet har Lambertz förmodligen räknat ut. Men jag tror ändå att hans dagar i Högsta domstolen snart är räknade. En snygg sorti kommer att fixas. Han skulle bli en utomordentligt bra Radio- och tv-chef då han brinner för yttrande-och tryckfrihet.

  Gilla

  • Henrik skriver:

   Det är bara han själv som bestämmer det. Han sitter på livstid. Enda sättet att avsätta ett justitieråd är att Justiekanslern väcker talan som sedan avgörs av HD ( utan det berörda justierådet). Det krävs brottslig gärning, och troligen grov sådan för att JK skall väcka talan. Det finns prejudikat att t.ex brott mot sexköpskagen inte räcker, det skall vara grövre brott än så. Det är viktigt i en rättsstat att det är på det sättet .Domstolarnas oberoende är en grundbult. Det är beklämmande att i debatten se hur dålig förståelsen av rättsstaten är och hur snabbt man dras med i ett drev med krav som strider mot de mest fundamentala rättsprinciper som domstolarnas oberoende.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    För min del har inte medidrevet påverkat mig. Jag var kritisk till Göran Lambertz redan när han gjorde sin undermåliga utredning, som JO, om Quickrättegången.

    Gilla

 6. Håller med,har inte haft förtroende för Psykologer.Detta fick man ju bekräftat med råge i TV-programmet.Det är mycket skrämmande,inte blir det bättre av att Justitierådet Lambert tillåts sitta kvar på sin post.

  Gilla

 7. 1 skriver:

  -1′

  Gilla

 8. Allan skriver:

  Såg att advokaten och numera V-politikern Claes Borgström gått ut och försvarar Lambertz.
  Inte alls oväntat
  Vilken bra försvarsadvokat, bekostad av skattebetalarna, som Quick Bergvall hade vid sin sida i rättegångarna!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Och nu jobbar Claes Borgström på uppdrag av Carl Bildt och Pentagon för att få Wikileaks grundare Julian Assange utlämnad till livslångt fängelse i USA.

   Gilla

 9. Rune Lanestrand skriver:

  Psykologernas makt har väl aldrig manifesterats så tydligt som vid rättegången mot Thomas Quick och vid rättegången i Oslo mot massmördaren Anders Behring Breivik. Vilket hokus pokus det är fråga om blev obarmhärtigt avslöjat när först ett psykteam ansåg Breivik psykiskt sjuk och ansåg att han skulle dömas till vård medan ett annat psykteam ansåg honom frisk ansåg att han skulle dömas till fängelse. Vilket som bekant också skedde. Tala om vetenskap och beprövad erfarenhet!

  Gilla

 10. Rune Lanestrand skriver:

  Bra att ordföranden i Justitieutskottet Morgan Johansson (s) framför kritik mot Göran Lambertz. Vice ordf i JU en som vanligt blek centerpartist, Johan Linander, tycker det är fel att politiker framför kritik mot Lambertz. Men det är inte konstigt alls för det är politikerna, regeringen som utser de sexton ledamöterna i Högsta Domstolen.

  Gilla

  • Henrik skriver:

   Det är bara det att det bryter mot grundlagen och rättsstatens fundament. Folkvalda politiker stiftar lagar men får inte lägga sig i rättskipningen. Just detta förhållande är grunden till att Justitieråden sitter på livstid och inte kan avsättas av politiker. Att en ledande politiker har synpunkter på ett justitieråd och tom framför krav på att han skall avgå är faktiskt stor skandal. Att bli så upphetsad av mediadrevet att han helt tappar fattningen och bryter mot en av rättssamhällets viktigaste priciper är upprörande.

   Gilla

 11. Sylvia Olofsson skriver:

  Något måste ju vara fel, när alla terapeuterna själva måste gå i terapi och hos sin överordnade . Jag har ej heller något förtroende för psykiatrin. Idag låser man in unga tjejer på Rättspsyk , detta skall bota dem i självskadebeteendet? Hallå vakna . Jag tycker det är rättsvidrigt att unga oskyldiga tjejer som bara skadar sig själva skall låsas in med dömda våldsverkare.

  Gilla

 12. Rune Lanestrand skriver:

  Äntligen börjar personer inom rättsväsendet reagera och kräva att Göran Lambertz lämnar Högsta Domstolen.

  Gilla

 13. Frippe skriver:

  En viktig förklaring till att duperandet funkade verkar ju varit att inblandade hade karriärskäl till att låta sig duperas.
  Observera också att Norell hade fingrarna med i styckmordsmålet också. Och man kan undra i hur många andra mål med oskyldigt dömda ?
  Men det förefaller pågå en allmän epidemi av vansinne hos våra myndigheter, Leif GW har fel när han säger att detta bara råkade vara en olycklig ansamling av galenpannor. Titta nu bara på oskyldigt anklagade läkaren på Astrid Lindgren och hur det gick till.

  Gilla

  • flobybo skriver:

   Titta nu bara på oskyldigt anklagade läkaren på Astrid Lindgren och hur det gick till.
   Men där har du en grupp ” Läkarna -inte alla -men väl de som mot betalning intyga för försäkringskassan och försäkringsbolag ” i den riktningen som är önskvärd .
   Hur skall domarna få en neutral bedömning när motparten inte har råd till rättshjälp och expertis .
   Så Leif GW har nog rätt -mer än vad han kanske är medveten om.

   Gilla

 14. Ragnar Blomqvist skriver:

  Du har rätt i rubriksättningen, men fel då Du dömer alla psykologer. Det handlar hela tiden om, vilka personer man möter på vägen. I fallet Qwick var det många som inte höll måttet.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Nej man ska inte ta alla över en kam. det är helt rätt. Men i fallet Quick var det lite för många som ”inte höll måttet” för att det ska vara en tillfällighet.

   Gilla

 15. flobybo skriver:

  lever vi ett rättssäkert samhälle?
  Nej
  Lambertz tycker jag bör granskas från alla håll som är möjliga. Vilken envis och högfärdig karl, som sätter sig till doms över alla, antingen han har fel eller rätt.
  håller med
  men även övriga bör granskas och stå till svars
  Jürgen

  Gilla

 16. Britt Ingegärd Jakobsson skriver:

  Jag tror knappast att något ansvar kommer att utkrävas. Vi får antagligen nöja oss med att en psykiater på Säter hoppat av och nyktrat till så pass att han erkänner hur fel han haft. Minnesexperten Sven Å Christiansson framstår som en vindflöjel som i USA samarbetade med Elisabeth Loftus i fullständigt förnekande av bortträngda minnen för att sedan i Sverige bli en hängiven lärjunge till sektledaren Margit Norell. Går inte terapi ut på att lära känna sig själv? Och att kunna inse det skrämmande i att de själva (Säter-psykiatrin) drabbas av hybris, tror sig vara de främsta i världen? Där ser man hur lite nytta de haft av allt detta samtalande och handledande. Mycket dåligt att inte alla inblandade träder fram och berättar hur de nu ser på fallet Quick och sin egen verksamhet. Sen kommer Beatrice Ask och svamlar om att allt ska säkerställas genom en utredning. Allt återgår och skandalerna består.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hoppas att du inte har rätt. Men det ser illa ut med en statlig kommission som alla hittills har gått ut på att begrava olika samhällsskandaler..

   Gilla

 17. Inger Boketoft skriver:

  Jag tror att många människor med insikt i vården, inom kriminologin, psykologin osv har förstått att något stort varit fel, länge. Bl a har GWP förstått. Detta geni som har rätt i de flesta fall han är inblandad i. En annorlunda man med mycket stor hjärna och stort hjärta inkl. ett beteende som många kanske inte förstår. I stort kan vi förlita oss på honom. Han har kämpat i många år, och har i stort sett haft allt klart för sig.

  Jag håller med om att psykologin inte är någon vetenskap att förlita sig på fullt ut. Däremot tycker jag att psykologer ska arbeta intimt förknippat med kriminologin för att snabbare finna ut vad som händer/hänt. Som profilerare osv. Vi ska inte förkasta psykologins positiva verkningar. Mängder med bra psykologer och psykiatriker finns, som hjälper många psykiskt illamående människor, till bättre liv.

  Lambert tycker jag bör granskas från alla håll som är möjliga. Vilken envis och högfärdig karl, som sätter sig till doms över alla, antingen han har fel eller rätt. Hans kroppsspråk igår talade för att han var väldigt rädd och skärrad. Hade han kunnat hade han gått ner i spagat.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag misstänker att Lambertz också gått i psykoterapi hos sektledaren Margit Norell.

   Gilla

   • Inger Boketoft skriver:

    Mycket möjligt att det är så. Jag bävar inför tanken om hur många som under årens lopp gått hos denna dam. Jag läser nu Dan Josefssons bok som är suveränt bra, har bara börjat, men den är mycket läsvärd med en research som jag gillar.
    Det går inte att bara vifta undan det som hänt. Det finns människor som inte nöjer sig mera.
    Lambertz t ex är en man som många undrar över sedan ett antal år tillbaka. Jag anar att han är en black om foten på rättsväsendet, en skamfläck. Han bär sig underligt åt på mer än ett sätt.

    Gilla

   • robert skriver:

    Det undrade också jag fast det skulle nästan vara för bra för att vara sant.

    Josefssons gissning i boken är att L litade så blint på sin vän Borgström att han slarvade stort i sin utredning.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: