Svinfabrikernas julskinka blir allt mer motbjudande

Nya hemska bilder i tv i går kväll på hur det kan gå till i de stora svinfabrikerna. Detta är resultatet av den prispress som lagts på våra livsmedel som i sista ändan drabbar djuren. Bakom det hela ligger politiker som vill skryta med ett effektivt jordbruk med stordrift som ger billiga livsmedel.
Djurfabrikerna är inget annat än institutionaliserat djurplågeri inom lagar och regler som lobbats fram av LRF och den urspårade bondekooperationen. Riksdag, regering och de politiska partierna håller sedan systemet om ryggen och eländet fortsätter år efter år. Samtidigt som de småskaliga djurvänliga småbruken trängs undan och med dem en oersättlig kunskap om hur ett levande djurvänligt jordbruk ska skötas.
Länsstyrelsens inspektörer som är riksdag och regeringens förlängda arm tar med hartassen när det gäller tillsynen av djurfabrikerna. De föranmäler sina inspektioner, ser mellan fingrarna och böjer rygg för makten som vill ha billiga livsmedel till varje pris. Däremot är länsstyrelsens djurskyddsinspektörer väldigt tuffa mot de små gårdarna. Då kan böter och även djurförbud utfärdas för minsta förseelse.
Där har de makten i ryggen som vill ha stordrift och helst ser att småbruken försvinner.
Som konsument kan man påverka genom att bara köpa ekologiskt där djuren får leva under helt andra och rimliga former. Köp inte heller import där djuren har det ännu värre.
Bra att Djurrättsalliansen som visade liknande bilder för fyra år sedan, utan att myndigheterna har tagit itu med djurfabrikerna, inte ger upp.
En av de värsta interiörerna 2009 ägdes av fil kand Lars Hultström,Fors Säteri AB. Ledamot av LRF:s styrelse, ordförande för Swedish Meats och Scan AB samt ordförande för Sveriges Grisproducenter. Och dessutom ledamot i styrelsen för Svenskt Djurskydd. Omsätter 15 miljoner 2012.
Det är såna direktörer som aldrig sätter sin fot i stallarna som i dag styr jordbrukspolitiken. Som är med och utformar politiken så att de själva gynnas. När olyckan Eskil Erlandsson (c) ockuperade jordbruksdepartementet 2006 rekryterade han sina närmaste rådgivare direkt från LRF-toppen.
Naturligtvis gick Lars Hultström fri medan de som filmat hans gravt vanvårdade grisar dömdes för olaga intrång.
Rune Lanestrand

7 Responses to Svinfabrikernas julskinka blir allt mer motbjudande

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Det danska problemet med antibiotikaresistens blir allt större. En ny studie visar att 88 procent av grisarna som kom in till ett slakteri bar på den antibiotikaresistenta bakterien MRSA. Bara ett år tidigare var det 44 procent. Problemet är att grisarna smittar människor med MRSA. Det har nu gått så långt att den danska myndigheten Sundhetsstyrelsen har beslutat att grisbönder är en ny riskgrupp för att bära MRSA. Eftersom grisnäringen är så stor, är det många människor som berörs. På danska sjukhus fins särskilda rutiner för att ta hand om grisskötare som söker vård på sjukhus. I Danmark produceras årligen 30 miljoner grisar. I Sverige 3 miljoner.

  Gilla

 2. Det är så sorgligt med alla sorter av djurplågeri.Slutade för ganska många år sedan att äta kött av den anledningen. Köper alltid ekologisk mjölk, men tyvärr finns det inte mycket ekologisk ost,som livsmedelsverket ansåg att vi borde äta. Höns har vi själva så jag kan äta ägg utan dåligt samvete.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  LRF och Lantmännen inom bondekooperationen är den stora bromsklossen när det gäller att övergå till ekologisk produktion. LRF:s länsordförande i Halland som är stor svinuppfödare säger till Västnytt att det är för lite efterfrågan på ekologiska produkter. Det är inte sant. Det är nästan omöjligt att hitta ekologiskt fläskkött i affärerna. Och få affärer har eko julskinka.

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  Åh FY, storskurken Erlandsson och hans anhang. Jag unnar dem att få känna på i nästa inkarnation!

  Gilla

 5. Anne Ringborg skriver:

  Rune, att jag drömmer konstiga mardrömmar på nätterna beror förmodligen på dina och en del andras vittnesbörd . , TACK i allafall!

  Gilla

 6. Allt går bara ut på pengar! Mat ska vara gratis helst, och då bryr man sig inte om var den kommer ifrån. Allt som säljs billigt har ett annat pris, någon i bakgrunden betalar för det billiga priset i butiken. När det gäller billigt kött så är det ALLTID djuren! Idag har man tappat känslan för att djur precis som vi människor har känsel kan känna smärta glädje oro m m! Djur ska behandlas med empati o känsla så länge de lever. Det kan man inte hinna med i djurstallar med tusentals djur. Där finns ingen plats för sådant, för där är det tidspress som styr. Om grisarna får lida hinner man inte med att se, om de skulle ha en bättre stallmiljö så kostar det för mycket. Halm kan de inte få för det fastnar i utgödslingen och för stor yta kan de inte heller få för då blir det för höga kostnader. Och där är vi tillbaka till pengarna igen. Snålhet o girighet hand i hand! Själv är jag innerligt tacksam att jag har kontakter vad gäller RIKTIGT griskött från grisar som har haft ett mycket gott liv på ett riktigt småbruk med goda människor som skött om dem. De har aldrig varit i närheten av en grisfabrik utan är födda och har levt sitt liv och dessutom blivit slaktade på samma ställe!
  Jag minns dock att under min jordbrukskurs som jag gick för en femton år sedan så var vi på ett studiebesök på en mycket udda grisgård. Det är ett gott minne för där hade slaktgrisarna stora kättar med massor av halm som de for omkring i. Grisarna var rena o bevisligen glada för de skuttade o lekte. Denna uppfödningsform var nog inte den billigaste men den tog hänsyn till djuren. Med ett betydligt högre pris på grisköttet så skulle sådana uppfödningsformer kunna finnas till på fler ställen. Men tyvärr med den förda jordbrukspolitiken så lär det väl inte bli verklighet under detta seklet! Erlandsson vill ju enbart se till fabriksformer o storskalighet ju mer fossilberoende ju bättre enligt honom!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: