Nelson Mandela

en av vår tids störste har lämnat jordelivet.
Efter att ha sett en film om Sharpvillemassakern, som fyllde mig med helig vrede, gick jag med i den grupp som startade Svenska Sydafrikakommittén. Och har sedan dess följt denna stora människa.
Massakern ägde rum 1960 när Panafrikanska Kongressen (PAC), demonstrerade mot den vita apartheidregimens nya passlagar, vilka man ansåg diskriminerade svarta sydafrikaner. Eftersom svarta avkrävdes pass, bar demonstranterna inga. Detta var ett brott och enligt planen skulle de arresteras.
Tusentals demonstrerade och när poliserna kände sig trängda öppnade de eld mot folkmassan med automatvapen, varpå 69 människor dödades, varav 10 barn och 8 kvinnor. 180 sårades, bland dem 31 kvinnor och 19 barn.
Sydafrikakommittén tog initiativ till bojkotten mot Sydafrika som säkert bidrog till apartheidregimens fall. Kommittén fick stöd från alla ungdomsförbund utom Moderata Ungdomsförbundet. Carl Bildt var en av högerungdomarna som inte tog avstånd från regimen i Sydafrika som backades upp av främst USA, Storbritannien och Israel som hade stora ekonomiska intressen i Sydafrika.
Mandela symboliserade godheten som övervinner hatet. Trots den vita skräckregimens ohyggliga förtryck och övergrepp på den svarta majoriteten, och trots att de vita tagit ifrån honom en tredjedel av hans liv som han satt i fängelse predikade han försoning med den vita minoriteten när han frisläpptes.
Hade Mandela i stället sagt att nu ska vi slå de vita gula och blå hade ett ohyggligt inbördeskrig brutit ut som troligen satt stora delar av den sydafrikanska kontinenten i lågor. Hatet låg som i Sydafrika och pyrde i alla de forna koloniländerna.
Jag har många gånger funderat över vilken betydelse det fick för Nelson Mandela och världen att han som barn gick i missionsskola? Jag tror att han i motsats till de vita koloniherrarna i Sydafrika tog till sig det kristna kärleksbudskapet som sedan vägledde honom hela hans liv.
Rune Lanestrand

5 Responses to Nelson Mandela

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Mandela varnade för korruption och talade om den ekonomiska ”rovdjurseliten” som bara vill sko sig själva!

  Gilla

 2. Gunnar Norrman skriver:

  Nu, när Nelson Mandela är död sysn och hörs hyllningar tiil honom och hans livsgärning från alla Svenska Partier utom ett: Sverigedemokraterna. Lika bra det, deras hyllningar skulle annars skorra falskt…..

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Glömde nämna att Israel var det land vid sidan av USA och Storbritannien som hårdast stödde apartheidpolitiken i Sydafrika. Israel som är världens största tillverkare av guld och diamanter var helt beroende av de sydafrikanska guld och diamantgruvorna som togs fram under hemska förhållande. De svarta gruvarbetarna behandlades närmast som slavar. Även sedan USA och Storbritannien till sist tog avstånd från apartheid bröt inte Israel med fascistregimen i Sydafrika.

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  Tack för Nelson Mandela och hans stora hjärta, och tack för dig Rune och ditt stora hjärta!

  Gilla

 5. tillfalligheter skriver:

  Jag önskar att fler ledare, alla förresten, tar efter Mandelas sätt att lösa konflikter, Att förlåta de vilsledda när de rättar sig!
  Om C.B. tycker jag inte! Då är det bara krig som gäller, med legosoldater, minsann och som gör om FN till krigsorganisation med uranvapen och krigföring i andras länder utan att krig har förklarats.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: