Hysterisk julhandel slår nya rekord

Hur länge kan det få fortgå innan det blir en motreaktion. När ska vi resa oss mot den helt hysteriska julhandeln. Det tänker jag upproriskt varje år när Handelns Utredningsinstitut (HUI) i december trummar på med sina pressmeddelande om nya rekord.
HUI spår än en gång att julhandeln ska slå nytt rekord och kommer att omsätta 66 miljarder kronor i år. Villigt uppblåst av media. Mer annonser, klirr i kassan.
Glömt är vår tids gissel. Vår enorma överkonsumtion i den rika världen som ger blaserade människor, leder till utsugning, enorm miljöförstöring och en minskad kaka till världen fattiga.
Jag saknar tiden innan köptemplen gav oss ett aldrig tidigare skådat överflöd av e-numrerade och besprutade tvivelaktiga livsmedel och billigt skräp som i stor mängd producerats till priset av misshandlade djur och slavliknande arbetsförhållande i fattiga länder.
Att gå in i en leksaksbutik eller för den delen JULA är som att komma in i en kemisk fabrik. Man får hålla för näsan. Det luktar så starkt av allt importerad skräp tillverkat med giftigt material som är förbjudet här. Och som inom kort dumpas på våra läckande soptippar.
Skadar inte att påminna sig om detta när handel och media aningslöst trumfar på för att julhandeln ska slå nya rekord. Egentligen obegripligt att det fortfarande kan ses som positivt att vi orkar konsumera ännu mer och kan slå nya rekord för julhandel. Ursäkta, men det står mig långt upp i halsen. Det kväljer mig!
Rune Lanestrand

4 Responses to Hysterisk julhandel slår nya rekord

 1. valther skriver:

  Man bör ställa krav på mäniskor i länder med konflikter. Vad är orsaken till dessa och vad kan man göra själv. Det skall inte bara vara att åka iväg till andra länder som har en egen befolkning att ta hänsyn till.

  Gilla

 2. När man tänker på att det finns människor även i Sverige som inte har någonstans att bo på under kalla vinternätter och att alla inte kan få en sängplats på något härbärge för natten. Då skäms man med alla onödiga julklappar som ska köpas bara för köpandets skull. Barn har idag så mycket paket o öppna så de drabbas av stress på julafton. Men detta fortgår år efter år o handlarna bara gnuggar nävarna! Men jag ska då inte gynna handeln med pengar för en massa onödig skit i år! Där ska de känna sig blåsta!

  Gilla

 3. Sylvia Olofsson skriver:

  jag håller med, skillnaden mellan Syriens barn och våra blir så mycket större och man blir så förtvivlad,. Mina barnbarn har så mycket och ändå är de inte särskilt bortskämda. Jag köper ett hygienpaket hos Unesco till dem och i övrigt går jag inte i affärer innan jul kan bero på att jag inte har tillgång till bil också.
  frusna kvinnor med sina barn i tält på leriga åkrar behövde få hjälp av dagens ledare, Men de har inte förmågan att vara mänskliga eller beslutsfattare i så fall hade EU snabbt fattat ett beslut att varje EU land skulle ta ett visst antal flyktingar och då mammor och barn i första hand.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: