Bojkotta dansk GMO-kyckling

GMO i dansk kyckling

Från och med februari månad är det fritt fram för de danska kycklinguppfödarna att ge GMO-foder till sina djur.
Branschorganisationen Dansk slagtefjerkræ som fattat detta omdömeslösa beslut påstår att efterfrågan på ekokyckling inte är tillräckligt stor.
Låter konstigt då det råder brist på ekokyckling i Sverige.
Bästa sättet att undvika GMO-smittade kycklingar och livsmedel är att köpa ekologiskt.
I dag omfattar den svenska branschöverenskommelsens GMO-förbud fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk. Den ska vi slå vakt om.
Bidra inte till att LRF, LRF Ungdom och jordbruksminister Eskil Erlandsson som vill slopa den nuvarande branschöverenskommelsen ska kunna använda samma kortsiktiga argument som i Danmark.
En bojkott av danska jordbruksprodukter vore på sin plats. Förlorade exportandelar är nog det enda som biter på de danska djurfabrikanterna.
Enligt Dansk slagtefjerkræ ska 117 miljoner kycklingar uppfödas till slakt i Danmark i år. Varav en stor del går på export. Motståndet mot GMO är starkt bland konsumenterna i Europa. En påbörjad svensk bojkott kan sprida sig till fler länder. Stor del av kycklingfodret är importerat från bl a Brasilien.
Rune Lanestrand

16 Responses to Bojkotta dansk GMO-kyckling

 1. Peter skriver:

  Tack för upplysningen, är det någon som vill skriva vilka märken, fabrikanter som man ska ha koll på i butikerna så vore det uppskattat. Med andra ord, vilka förpackningar gäller det, hur ser de ut?
  Tack på förhand.

  Gilla

 2. Ylva Johansson skriver:

  TACK Rune för att du driver denna fruktansvärda sak som GMO utgör, är så frustrerad då de flesta är helt omedvetna om denna fara. Jag önskar mer uppmärksamhet i massmedia innan det blir försent och fattar inte att det inte skrivs mer kring detta. Skönt att läsa dina sammanställningar och det tänk du har, du gör det mer lättbegripligt för den intresserade, men önskar mer spridning av dina skrifter. Tack!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Har skickat denna artikel till en rad tidningar. Har fått rapporter om flera som tagit in. I dag fick jag mail om att Västsveriges största tidning Göteborgs-Posten publicerat Bojkotta dansk GMO-kyckling.

   Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Bojkotta dansk kyckling gick också ut till många tidningar. Här ett uppmuntrande exempel på hur den via annonstidningen Markbladet som ges ut i södra Västergötland i går dyker upp på företagsbloggen Gotlandsägg. Skriv insändare/debattartiklar om GMO och andra avarter inom jordbruk och livsmedel. http://markbladet.se/?artikel=201401141620265593

  Gilla

 4. 12 jan | skriver:

  […] Bojkotta dansk GMO-kyckling […]

  Gilla

 5. Det är inte svårt att bojkotta danska kycklingar eller danskt kött för mig som privatperson. Det gör jag redan. Men något hög tanke om kvalitetsmedvetandet hos dem som köper in mat till skolmatsalar eller sjukhus det har jag inte. Restauranger kan man undvika om man är osäker på matens ursprung men skolmaten och sjukhusmaten kommer man inte undan.

  Gilla

 6. Leif skriver:

  GMO foder till nöt o gris är väl tillåtet i Sverige?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Nej! Men det är ingen lag utan en frivillig överenskommelse mellan de branschorganisationer som har produktion av fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk. det är den LRF Ungdom vill ha bort.

   Gilla

 7. Annelie skriver:

  Är det förbjudet att i Sverige använda GMO-foder till djuren?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   I dag omfattar den svenska branschöverenskommelsens GMO-förbud i fodret till produktion av fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk

   Gilla

 8. Kenneth Johansson skriver:

  Ber om ursäkt för att jag tränger mig in i ett annat ämnesområde än just detta. Det är ingen måtta på vad man ställer till med från USA, tänker på något som kallas ”chemtrails” Jag vill att du Rune börjar skriva om det.
  Stora flygplan från USA sprutar ut farliga kemikalier högt uppe i luften med avsikt att skada allt levande. De sprutar eller sprayar allra mest där det bor mycket folk alltså över städer. Ett problem är att de flesta i Sverige vet ingenting om det här.

  Jag vill att du hjälper till och sprider den kunskapen.

  Det verkar som Monsanto har ett finger med här också. Inte nog med det Svenska politiker har tydligen godkänt det hela.

  Gilla

 9. Rune Lanestrand skriver:

  Det största hotet med GMO-grödor förutom stora hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar. I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade. De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika då de innehåller en antibiotikagen (NptII).

  Gilla

 10. Rune Lanestrand skriver:

  Monsanto har tvingat den respektabla tidskriften Food and Chemical Toxicology att dra tillbaka publiceringen av Séralini-studien som konstaterade:

  ”När det gällde honor var det 2–3 gånger fler som dog i de behandlade grupperna än i kontrollgrupperna, och de dog snabbare. Denna skillnad var synlig i tre hangrupper som matades med genetiskt modifierade organismer. Samtliga resultat var beroende av hormon och kön, och de patologiska profilerna var jämförbara. Honorna utvecklade nästan alltid stora brösttumörer oftare och tidigare än i kontrollgrupperna; hypofysen var det organ vars funktion var näst mest nedsatt; könshormonernas balans ändrades av GMO- och Roundup-behandlingarna. Blodstockning i levern och vävnadsdöd var 2,5–5,5 gånger vanligare hos behandlade hanar. Denna patologi bekräftades genom optisk mikroskopi och transmissionselektronmikroskopi. Påtagliga och allvarliga njursjukdomar var också generellt 1,3–2,3 gånger vanligare. Hanarna uppvisade 4 gånger fler stora kännbara tumörer än kontrollgrupperna.

  Gilla

 11. valther skriver:

  I min barndom så hade mina föräldrar ett egnahem med knappt 8 ha.
  Det föddes upp 100 samtagna kycklingar det blev cirka 50 tuppar dessa användes i huvudsak som mat i det egna hushållet. Än idag så minns jag dessa läckerheter i ett hem där det inte fanns så mycket pengar men hälsosam mat.

  Gilla

 12. Svante skriver:

  Tack för upplysningen. Delar din åsikt till 100%. Skulle också önska att vi i Norrlands inland fick bättre kött över lag i butikerna, nu är det bedrövligt. Vem i H-V har kommit på att stycka bort benet i Fläskkotletten.
  Svante

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: