LRF viker sig för GMO-industrin

”Dags att ompröva GMO-friheten”skriver LRF:s vice ordförande Thomas Magnusson i en debattartikel i LAND. Han ser inga nackdelar med att odla GMO-grödor eller använda genmanipulerat foder till djuren.
Detta är ett fullkomligt dråpslag mot den hittillsvarande svenska linjen om LRF får med sig de branscher som har ingått en överenskommelse med GMO-förbud vid produktion av fläsk, nötkött, matfågel, ägg och mjölk.
Tyvärr är jag inte helt överraskad. LRF Ungdom vars ledare både Timbro och Mc Donald har utbildat(läs hjärntvättat) har sedan ett par år tagit ställning för GMO och motionerat till LRF_stämman om ett slopat GMO-förbud.
LRF är inte på minsta sätt representativ för jordbruket och landsbygden då styrelsen med några få undantag består av godsägare med stora djurfabriker och spannmålsodling på arealer som varierar från Magnussons 150 hektar åker till Carl Wachtmeisters 566 hektar och drygt drygt 1000 (ettusen)hektar skog. Medelarealen åker i Sverige är 40 hektar. För skog 40.
Det är landsbygdens överklass som styr LRF i dag. Precis som alla andra gamla folkrörelser som bildat av solidaritet av småfolket har dessa inget som helst inflytande längre. Nu är det de som köper upp gårdar,avfolkar, spekulerar i fastigheter, aktier och fullkomligt struntar i att landsbygden avfolkas som har makten och kanalerna in till riksdag, regering och myndigheter.
Det är också detta kapitalstarka skikt som är mycket mer direktörer än bönder som är representerat i EU och i internationella bondeorganisationer. Thomas Magnusson är t ex vice ordförande i den europeiska jordbrukskooperativens intresseorganisation, Cogeca. Inte konstigt att 80 procent av EU:s miljardbidrag till jordbruket går till de största jordägarna.
LRF Ungdom är helt blinda för miljön och farorna med GMO. De driver på LRF för att säga ja till GMO. Nu håller de på att lyckas. Då är det bara alla vi som vill ha GMO-fria livsmedel som tillsammans med den majoritet bönder som är emot GMO i foder och i odling som kan sätta stopp för Monsanto och Co.
Rune Lanestrand

15 Responses to LRF viker sig för GMO-industrin

 1. Bo Valhjalt skriver:

  Ministermadffian sticker fram trynet och att McDonalds håller med om att den biologiska mångfalden hotar långsiktigheten kan väl inte förvåna någon. Eskil bryr sig inte i annat än makt och vinst som när det gäller kalhyggen.

  Gilla

 2. Magnus J skriver:

  I vissa länder som inte har ekonomiskt intresse av att marknadsföra dessa varor (GMO) finns det studier som visar att efter 2-3 generationer så kan försöksdjur inte fortplanta sig. -Ska vi också behöva 2-3 generationer för att upptäcka det?

  Gilla

  • De som försöker lansera dessa produkter världen över, de skiter i vad som kommer att hända om några år! Viktigast för dem är snabba cash! De om någon lever bara i nuet. Ser man det dock på ett mer realistiskt sätt så är de själva också förlorare. Det blir alla så småningom. Tänker här på det gamla indianska visdomsorden om den vite mannen o pengar.” När jord o djur o vatten är förstörda, kommer den vite mannen att inse att det inte går att äta pengar.” Orden var kanske inte exakt så men dock innebörden!

   Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Jag skrev ett mail till LRF nyligen och påtalade det vansinniga i deras agerande. Om alla gör lika så ger det kanske effekt även på en koloss som LRF.

  Gilla

 4. Jag förstår inte hur du menar att McDonald’s ska ha hjärntvättat LRF?

  Vi har alltid gjort vårt bästa för att möta våra gästers önskemål. Vi har säkerställt att våra leverantörer bara använder råvaror från icke genetiskt modifierat ursprung (med undantag för ostlöpe där genmodifierade bakterier används men som inte ingår i själva slutprodukten). Detta handlar inte om matsäkerhet. McDonald’s har alltså inte tagit ställning vare sig för eller emot gentekniken som sådan, utan fattat detta beslut av respekt för våra gästers uppfattningar.

  På vår hemsida kan du läsa om vad samarbetet med LRF faktiskt handlar om: http://www.mcdonalds.se/se/maten/kvalitet/1000_svenska_boender/initiativet.html

  Vänliga hälsningar
  Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Se ovanstående inlägg där ungdomar nu återigen ska skickas på kurs för att utbildas i ert kortsiktiga tänkande. De ska glömma att Mc Donald ligger bakom en av vår tids största miljökatastrofer. Skövlingen av regnskogarna i Amazonas.

   Gilla

   • Jag delar inte din synpunkt på kortsiktigt tänkande. Vårt samarbete med LRF är snarare för att långsiktigt kunna hjälpa till med de utmaningar som finns inom svensk nötköttsproduktion. Här kan du läsa mer om Kunskapsprogrammet: http://www.mcdonalds.se/se/maten/kvalitet/1000_svenska_boender/kunskapsprogrammet.html

    Läs gärna också om Hållbarhetsstipendiet vi startat tillsammans med LRF: http://www.mcdonalds.se/se/maten/kvalitet/1000_svenska_boender/hallbarhetsstipendiet.html

    McDonald’s har aldrig och kommer aldrig att köpa nötkött från regnskogsområden eller nyligen avverkade regnskogsområden. Denna policy går inte på några villkor att ändra på. Detta gäller överallt i världen. Om någon av McDonald’s leverantörer inte bevisligen uppfyller dessa villkor avslutas samarbetet med omedelbar verkan. Kossorna går på grönbete så länge vädret tillåter och äter gräs, ensilage och kraftfoder baserat på spannmål och baljväxter. Sojaprotein kan ingå i kraftfodret på en del av bondgårdarna men det kommer då utanför Amazon Biome.

    Vänliga hälsningar
    Johan Tennbäck, McDonald’s Sverige

    Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Samarbetet med LRF är bara en kuliss som ni håller upp för att vilseleda konsumenterna. LRF riksstyrelse är för den delen lika ointresserade av ett ekologiskt och GMO-fritt jordbruk som McDonald. Ni låtsas servera svenskt men den officiella statistiken talar ett helt annat språk.
   Trots ihärdiga reklamkampanjer om svenskt nötkött stämmer inte bilden med verkligheten. Det är bara 45 procent som är svenskt. Största delen är importkött från Polen.
   När det gäller kyckling är det ännu mindre svenskt. 80 procent av kycklingen som McDonald’s säljer kommer ifrån Danmark. Brasilien och Thailand. Bara en ytterst liten del kommer från Sverige.
   Det polska nötköttet får åka snålskjuts på det svenska köttets goda renommé. Och snart är det GMO-kyckling från Danmark som serveras.
   Något falskare och mera slipat än McDonalds informationsavdelning får man leta efter.

   Gilla

 5. Ungdom är som bekant alltid lättpåverkad i olika riktningar! När man är ung tänker man oftast inte så långt. Detta har sådana som pamparna inom LRF utnyttjat eftersom de flesta förmodligen är lierade med agrokemiska bolag av olika slag. Dessa har ju obegränsat med pengar att använda för all sorts lobbyverksamhet, och att sätta in den för att övertyga ungdomar måste vara oerhört lönsamt. Försent kommer de(ungdomarna) att inse vad de är fast i för förställning. När väl GMO har sluppit lös i både foder humankost o natur finns ingen väg tillbaka. Men det bryr sig inte storkapitalisterna om, de lever bara på kort sikt i sitt tänkande! Där styr bara GIRIGHETEN!!!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, LRF Ungdom är tydligen helt i händerna på globala agrokemiska företagen. LRF Ungdom består av
   alla LRF-medlemmar under 28 år år. De blir automatiskt medlemmar i LRF Ungdom. Tala om demokrati. Så gränsen mellan LRF och LRF ungdom finns egentligen inte. Möjligen är ”ungdoamrna” ännu mer hänsynslösa mot miljön,

   Gilla

 6. svitjod skriver:

  Vi som vill äta hälsosamt och med hög kvalitet litar på er, Lanestrand.

  Den globala kapitalismen tar ett allt starkare grepp om halsen på oss, ett grepp vi måste bryta oss loss ifrån.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det globala kapitalet driver närmast en benhård planekonomi som påminner om den kommunistiskt styrda planekonomin i det forna Sovjet. Det gäller att göra motstånd som du skriver.

   Gilla

 7. SÅ Gerdvall skriver:

  Hörde på P1 idag att man lyckats manipulera äpplen så att de inte oxiderar och blir bruna om man skär dem i klyftor. Man hade avlägsnat en ensym i genetiken, tror jag. Men det var långt kvar för att driva detta kommersiellt. Jag tänker inte köpa sådana äpplen!
  Hoppas att du förstår att jag inte är positiv till någon form av genmanipulation?
  Mvh
  SÅ Gerdvall

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Journalister som med förkärlek kallar sig vetenskapsjournalister förmedlar förtjust alla nyheter utan något kritisk granskning.
   Denna genmanipulering innebär att man lyckats stoppa äpplets nedbrytning vilket bl a försvårar matsmältningen.Vilket kan leda till allergier.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: