GMO-fritt Sverige

När nu LRF och Arla tillsammans med den globala agroindustrin med Monsanto i spetsen och med stöd från jordbruksminister Eskil Erlandsson tydligen vill ta bort alla hinder för import och odling av GMO-grödor i Sverige måste alla vi som inte vill ha GMO i livsmedel eller i naturen sätta klackarna i backen.
GMO företrädarna är en liten klick högljudda och inflytelserika personer som lever i sin egen kuvös men får stort utrymme i medierna. För i alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent av både bönder och konsumenter säger bestämt nej till GMO. Det gäller inte bara i vårt land
Det största hotet med GMO-grödor förutom alla hälsorisker är den inbyggda gen där växten tillverkar sitt eget insektsgift som dödar insekter men också humlor och bin. Utan deras pollinering blir det inte bara som Rakel Carson skrev, Tyst vår utan också en Tyst sommar.
I USA där GMO-grödor har odlats några decennier på samma arealer är bi och humlor, insekter och fåglar nästan helt utrotade.
De flesta GMO-grödor bidrar dessutom till ökad resistens mot antibiotika, som redan är ett stort problem inte minst inom sjukvården, då de innehåller en antibiotikagen (NptII).
Om intreset är tillräckligt stort kommer en riksomfattande demonstration att ordnas i Stockholm lite längre fram i vår.
https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?fbss

Rune Lanestrand

9 Responses to GMO-fritt Sverige

 1. Anne Ringborg skriver:

  Jag misstänker att paprikor, som kommit i handeln numera och som är bra mycket större än vad man tidigare varit van vid, är GMO-odlade. En paprika har så pass stark smak så att giftsmaken kanske inte blir märkbar. Första omgångarna GMO-odlat kan visa upp praktexemplar vad utséendet beträffar, men den hårt besprutade jorden blir utarmad på vitaminer, mineraler och spårämnen och även grundvattnet blir förgiftat.

  Gilla

 2. Margot á Deild skriver:

  De som vill införa GMO i Sverige måste först få kunskap och förstå effekten av detta. Det ska finnas medborgarrättigheter att kunna kräva att de kan svara på vad effekten blir 5-20 år framöver. Det är tyvärr för mycket vinning och girighet som ligger bakom beslutet.

  Gilla

  • Mycket oberoende forskning pekar på många risker med detta, vilket kemibolagen o även gubbar på SLU som t e x Sten Stymne gärna mörkar med! De har naturligtvis ekonomiska intressen i dessa bolags produkter!

   Gilla

 3. Svante skriver:

  http://karbole.wordpress.com/2014/01/18/repris-pa-livsmedelsforstoring/
  Har detta inlägg på min blogg, och jag heter Svante Svensson, och bor i Kårböle. Jag är den enda Svante Svensson där, så jag är lätt att hitta, om man vill.
  Svante

  Gilla

 4. Egon Kornell skriver:

  Sparbanken Alfa gav på sin tid ut ett album (två kassettband) med titeln ”Res med Västgöta-Bengtsson”. Bengtsson berättar bland annat om hur man flera gånger har försökt att dika ut Hornborgasjön och förvandla den till ett böljande sädesfält.

  Försöken har misslyckats, sjön växer igen. Han kommenterar detta på sitt typiska sätt: ”vår Herre han kan konsten, människan är en klåpare”.

  Jag är inte religiös men när jag ser eller hör bokstavskombinationen GMO så dyker Bengtssons ord upp i mitt huvud.

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Sicka IDIOTER som vill ha in den skiten i Sverige.Det är synd att man är som föregående talare maktlös,men människan är och förblir det mest idiotiska djuret på denna planet, som förstör både för sig själv och resten av jordens varelser. Synd att man ska behöva skämmas för att tillhöra samma art!

  Gilla

 6. tillfalligheter skriver:

  Man önskar förstås att man hade en riksdag som har kunskap om vad som krävs för att livet ska fortsätta på vår planet, Jag känner inte till någon annan planet vi kan leva på. Jag känner maktlöshet i detta ämne, förtvivlan, vad är det för stollar som får bestämma?
  Diana skrev detta, inte anonym av en tillfällighet!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Diana Fernlund, verkjlig miljökämpe i Jämtland. Det är inte svårt att ibland känna både förtvivlan och maktlöshet. Men eftersom det är det dom vill så måste vi kämpa vidare.
   Jag gillar när folk skriver ut sina namn och inte är anonyma. Man ska ju aldrig skriva mer än man vågar stå för!

   Gilla

 7. Anonym skriver:

  Man önskar förstås att man hade en riksdag som har kunskap om vad som krävs för att livet ska fortsätta på vår planet, Jag känner inte till någon annan planet vi kan leva på. Jag känner maktlöshet i detta ämne, förtvivlan, vad är det för stollar som får bestämma?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: