Hur dum får en riksdagsman vara?

När jag läser vad centerpartiets första namn i jordbruksutskottet Staffan Danielsson skriver om GMO frågar jag mig; får en riksdagsman vara hur begränsad som helst?
Ständigt nya uppgifter om oöverskådliga risker för växter, djur och människor med GMO tycks helt ha gått förbi Danielsson. Här ett smakprov: ”Om växtförädling med hjälp av genteknik får fram växtsorter som tål torka eller kallt klimat mycket bättre än idag, eller kan fixera sitt eget kväve eller kan ge skördar i flera år, eller innehåller mer vitaminer typ, ska detta alltså aldrig få ske..? Naturligtvis ska gentekniken i växtförädling, om den får användas, ske under sträng kontroll, patentfrågan behöver noga analyseras osv.
LRF överväger att acceptera importfoder från växter som förädlats med genteknik (”GMO-soja”). Inte för ekojordbruket men för det dominerande vanliga jordbruket, som ju tappar mot importmaten. Jag tror att de gör rätt”.
GMO, Staffan Danielsson, är redan utom all kontroll i stora delar av världen. Tåla kyla skriver han också. Jo tack de första GMO-försöken som Lantmännen var inblandade i var att ta fram en potatis som skulle tåla frost med en gen från en ishavsflundra. Det resulterade i världens fiasko. Potatisen luktade fisk och ruttnade strax efter skörd.
Om den inbyggda giftgenen som håller på att utrota bina skriver inte Danielsson. Inget om resistenta ogräs och sjuka försöksdjur eller utblottade bönder i fattiga länder som inte har råd att köpa Monsantos GMO-patenterat utsäde.
Staffan Danielsson inser inte att Sverige fortfarande har en fantastisk chans att skapa en nisch med GMO-fria grödor och livsmedel som i framtiden blir oerhört efterfrågat. Och som på lite sikt kan ge mycket större inkomst för bonden än att satsa på GMO-grödor.
Vem som ska pollinera när bina har förgiftats av den inbyggda insektsgiftet i GMO-grödorna tycks inte oroa Staffan Danielsson. Ursäkta frågan. Men hur dum får en riksdagsman vara?
Upprop: http://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?cxOlbab

13 Responses to Hur dum får en riksdagsman vara?

 1. Svante skriver:

  Om Svensken brydde sig, borde det vara 8 miljoner underskrifter på enkäten du lagt ut,
  Svante

  Gilla

  • Många svenskar bryr sig inte om nånting mer än trams på TV o shopping! Tyvärr! Man får nog vara glad om man får underskrifter av de SOM BRYR sig! O de är nog långt ifrån 8 miljoner till antalet! Än en gång.Vi skulle behöva vara många fler. Då skulle resultaten kanske förhoppningsvis se annorlunda ut!

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det högre priset för GMO-fritt foder kan kompenseras genom ett högre avräkninsgpris om man går över till ekologisk odling. Efterfrågan på ekologiska produkter kommer att öka då de är de enda som garanterar GMO-fritt.
   Här finns en värdefull nisch som svenskt jordbruk verkligen bör satsa på. Långsiktigt och hållbart som utan tvekan har framtiden för sig. Inte minst företagsekonomiskt.

   Gilla

 2. Boris D skriver:

  Herrejösses! En del dumheter känner visst inga gränser. Vem tillsätter sådana personer på så viktiga platser??

  Dumhet är inte det värsta. Den går att bota med information, bara den drabbade är öppensinnlig.

  Jag oroar mig över att det skulle kunna vara elakhet förklädd i dumhet. Det är ännu farligare.
  Jag ser på utvecklingen och förfäras över allt det som sker med vår föda, men också över att det är så svårt att väcka folk. För många sover, för djupt, och då får MONSANTO & Co. härja hur de vill.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Tyvärr bygger det andra GMO-uppropet på felaktig grund när man skriver att Sverige är det enda land som godkänt odling av GMO-majs.
  Om jag inte minns fel var det flera länder som röstade ja till EU-kommissionens förslag om att godkänna Monsantos majs för odling inom EU. Rätta mig om jag har fel.

  Gilla

 4. Svante skriver:

  Om jag hade haft ett barn, som var totalt hopplöst, skulle jag råda det att gå in i ett politiskt ungdomsförbund.
  Svante

  Gilla

 5. Björn skriver:

  Som svar på grundfrågan. Hur dum som helst, se bara några Riksdagsdebatter på webben så är du övertygad

  Stötte på följande idag
  Framtidsgrödor med mindre klimatpåverkan
  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=5763833

  Följande rader väckte mitt intresse

  ”Innan kornet kan komma ut på marknaden måste det också processas hos ett förädlingsföretag, som har mycket större resurser att testa grödorna storskaligt ute i fält.”

  Är det något som har med GMO att göra eller ”vanlig” växtförädling?

  Någon som vet mera

  Gilla

 6. Göran Keijser skriver:

  Dumheten som en tillgång.
  När jag 2010 inlämnade ett medborgarförslag till Lindesbergs kommun om att inte tillåta GMO odling på kommuns mark samt ej inköpa varor till kommunal verksamhet där det framgår att det innehåller GMO. Då när jag på EU vis lobbade runt bland politikerna så visade sig ”dumheten”, för flera politiker hade ingen som helst aning om vad GMO handlade om. Så när jag informerade om GMO insåg hela Kommunalfullmäktige att GMO inte skulle förekomma inom kommunal verksamhet. Så mitt medborgarförslag togs på kommunalfullmäktige i börja på 2011.
  Så vad jag vill mena med detta, är att med information så kan vi göra förändringar, för jag tror likväl att även i dag saknas kunskapen om GMO problematiken hos våra beslutsfattare. Sedan är ju alla vi konsumenter som är den största påverkaren, genom att ställa krav på handlarna, kräva GMO fritt alternativt KRAV. Ett tips nu i frököpartider, välj en firma som ej har kopplingar till LRF / GMO
  Det finns tillexempel Runåbergs fröer, som i huvudsak har ekologiska fröer.

  Göran Keijser

  Gilla

 7. SÅ Gerdvall skriver:

  Mig veterligen så IQ-testas inte riksdagsmännen, så en riksdagsman kan vara hur dum som helst. 🙂

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Skriv gärna på uppropet om du inte gillar GMO i jordbruket och i livsmedel.
  https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?fxOlbab

  Gilla

 9. Anne Ringborg skriver:

  Tyvärr tycks politikerjobbet vara tänkbar födkrok för personer som inte är duktiga på att förvärva och härbärgera kunskaper. Man nosar som hastigast på ett ämne, som är i ropet och illa kvickt vill man övertyga om att man är fullärd.

  Gilla

  • Det är ett jobb för folk som är slängda i käften och har en förmåga o prata bort alla som har nåt vettigt att säga. Folk som tänker till lite längre o som har nåt verkligt vettigt att komma med de får inte en syl i vädret i ett sånt pladdersällskap!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: