Schweiz vågade fokomrösta om EU

Lydmeida och den politiska eliten har redan antytt av schweizarna är främlingsfientliga då de sagt ja till att omförhandla EU:s invandringspolitik. Men det är inte det som är det viktigaste. Det viktiga är att ett litet land vågar folkomrösta och ifrågasätta det genomkorrupta EU och begära omförhandlingar av sitt särskilda avtal.
Kan Schweizarna så kan väl också vi folkomrösta.Jag skulle i första hand vilja folkomrösta om medlemskapet i EU som i dag med diktatoriska fasoner i detalj styr över medlemsländerna. EU har tagit över arbetsrätten, vår utrikes- säkerhet- och försvarspolitik som alla ja-partierna dyrt och heligt lovade skulle ligga kvar i Sveriges riksdag.
Vår gamla grundlag om att ”all makt utgår från folket” är ett minne blott. I dag utgår all makt från de stora globalföretagens 15 000 lobbyister i Bryssel. Även riksdagsledamöter suckar uppgivet före sitt standardsvar. Det bestämmer inte vi. Det bestämmer EU!
I andra hand kulle jag vilja omförhandla jordbruksavtalet som lett till utarmning av jordbruket och avfolkning av landsbygden i Sverige. I åratal har EU hindrat stat, kommuner och landsting att köpa närodlat, ekologiskt och kött från djur som har det mycket bättre här än i de flesta länder vi importerar hälften av den mat vi äter. Mycket mindre antibiotika och mediciner jämfört med de länder vi importerar från.
Med EU-medlemskapet fick vi också godkänna farliga växtgifter som var förbjudna i Sverige. Via EU tvingas vi nu erkänna GMO-grödor och nya växtgifter trots att ca 80 procent av bönderna och konsumenterna inte vill ha GMO. När EU har godkänt en vara är den per automatik godkänd i EU:s alla länder. Jag är lessen. Men jag kan tyvärr inte komma på något område som har blivit bättre efter inträdet i EU.
Rune Lanestrand
Namninsamling:
http://www.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?cxOlbab

13 Responses to Schweiz vågade fokomrösta om EU

 1. Rune Lanestrand skriver:

  På nytt påminns vi om hur sjuk handel med vapen är. Saab tvingas att ta tillbaka 1.4 miljoner sedan det blivit känt att man gett kampanjbidrag till ja-sidan inför folkomröstningen i Schweiz. Det gäller en kommande folkomröstning om huruvida Scheweiz ska köpa JAS Gripenplan.
  Undrar hur många miljoner Saab dessutom har mutat schweiziska beslutsfattare och politiker för att kränga JAS-planet. I Tjeckien och i Sydafrika var det fråga om mutor i miljardklassen.

  Gilla

  • Inom vapen handel är det nog inte nån större skillnad mellan vad som kan ses som legalt o illegalt. Mutor o mystiska penningtransaktioner förekommer på bägge ställena. Vapenhandel kan ju jämställas med det som big pharma o globala stora kemibolag håller på med alltså att mot pengar utrota allt liv på jorden! Om några skulle bort från planeten så är det dom!

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Ja Ingalill, det går inte att känna annat än avsky över det smutsiga spel också Sverige deltar i. Det som skrämde mig när Stefan Löfven blev vald till socialdemokraternas ordförande var att han kände sig ”stolt över den framgångsrika svenska vapenexporten.” Därför kan man dessvärre inte räkna med någon egentlig kritik mot regeringen från s-sidan.

    Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Det bästa klimatet för att undvika extrema rörelser både till höger och vänster är ett öppet, demokratiskt samhälle som vågar diskutera även svåra frågor. Lydmedia vill bara diskutera på sina villkor, överhetens. Därför sätter de nedsättande etiketter på folk som kommer med obekväma sanningar i stället för uppmuntra en fri och öppen debatt.

  Gilla

 3. valther skriver:

  Att lämna EU är det mål i politiken som en demokrat sätter främst så därför så undrar jag om det finns något alternativ.

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Du har så rätt!

  Gilla

 5. Allan skriver:

  Det är i år 20 år sedan Sverige röstades in i EU. Inför detta val skickade LRF ut personliga brev med uppmaningen att rösta rätt dvs JA.
  Hörde just i radion att lönsamheten för svenskt lantbruk sjunkit med 11% bara det senaste året. Vad gör då LRF i denna situation?
  Uppmanar till fortsatt ”rationalisering”, vilket bara leder till färre lantbruksföretag med ännu mindre politiskt inflytande. Verkligen en ond spiral.

  Gilla

 6. andre brochu skriver:

  Hoppas att det schweiziska flertalet r klokt nr de ska folkomrsta om Jas-Gripen.

  http://www.tagesanzeiger.ch/schweiz/standard/Wie-Schweizer-Steuerzahler-schwedische-Milliardaere-subventionieren/story/29843222

  mvh

  Andr Brochu

  PS: Jag skrev en liten kommentar men det kom frmodligen efter man stngde kommentarer eller det passade inte redaktionen.

  Det var helt enkelt en uppmaning fr schweizare att rsta emot inkp av JAS-Gripen och att lgga pengar p social- och sjukvrds-

  politik.

  DS

  Date: Sun, 9 Feb 2014 20:58:16 +0000 To: brochubm@hotmail.com

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Märkligt. Har inte tagit bort något. Jag delar dessutom uppfattningen att Schweiz inte ska köpa JAS Gripen.

   Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Att mellan 70-80 procent av befolkningen inom EU i olika opinionsundersökningar säger nej till GMO i livsmedel visar på hur grundläggande motståndet är. Och detta trots lydmedias intensiva propagandan för GMO. Under många år hindrade EU kommunerna att handla lokalt eller ställa speciella krav. Det är egentligen först nu som man tvingats lätta något på detta.
  När jag satt i kommunstyrelsen och föreslog att köpa in kvalité, lokalt, svenskt och att undvika långa miljöförstörande transporter kom kommunjuristen och satte stopp: För det stod i strid med EU och den fria rörligheten. Som för EU är själva grundbulten och mycket heligare än miljön.
  Man räknade med att lastbilstransporterna över gränserna skulle öka med 30-40 procent genom EU medlemskapet. Återigen: Det viktigaste med folkomröstningen i schweiz är att ett land vågat folkomrösta och ifrågasätta EU-diktaturen.

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  SPI är det Pensionärspartiet? Bra förslag att även små leverantörer kan få lämna till kommunen. Vilken kommun är det

  Gilla

 9. valther skriver:

  I vår kommun så går SPI-Välfärden till val med budskapet att alla råvaror skall inköpas från lokala företag. Det skall delas upp i inköp så att det passar alla lokala företag som dessutom skall få hjälp med förmånliga administration kostnader.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: