Strategin för att lägga ned de små butikerna på landsbygden började långt tidigare än man kan tro. Jag minns från min hembygd att det var när Konsumbilen började köra runt med varor som nedräkningen för vår lanthandel inleddes.
När den var nedlagd drogs också Konsumbilen in. Målet var nått. Sedan fifflade ICA och förde över det kapital, som alla små ICA-handlare under många år samlat ihop inom ICA-rörelsen, till investeringar i nya stora köpcentrum.Satsningen på de stora köptemplen drabbade också de små butikerna i städerna.
Hoppfullt trots allt. I går skrev jag på fb om landets äldsta lanthandel i Göta Älvdalen som på ekologiskt och närodlat överlevt och lever i högönsklig välmåga.
När jag sökte vidare hittade jag detta på min gamla blogg.Lite nutidshistoria för den intresserade. http://lege.net/Rune_Lanestrands_blogg/smabrukaren/FOV1-0001808D/000A5FD4-000F4BDB-000A5FD5%3FPlugin=Blog.html
Rune Lanestrand
Ledare i Aftonbladet: Snart är vi lika feta som i USA
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/evafranchell/article18423802.ab
…”De gamla citykärnorna med gator och torg får svårt att klara sig i konkurrensen. Svenska konsumenter vill inte gå till affären, inte släpa på matkassar. De vill kunna köra kundvagnen ända fram till bakluckan.”…
GillaGilla
Det är roligt att se, de som trotsar de stora kedjorna. Har hört talas om denna affär. Bl.a för att de för de ekologiskt uppfödda kycklingarna,äter dock inte kött själv av etiska skäl.Det är alltför mycket av kommers i djurhållningen.Säger som Paul MC carthy; Om slakterierna hade glasväggar, skulle ingen äta kött.
GillaGilla
Så här jobbar den ständigt monopolsträvande kapitalismen. Hur kapitalismen skulle utveckla sig kunde ju en 5-åring förutse, vad den tekniska utvecklingen skulle innebära mycket svårare. Att den måste sluta i kollaps är också en busenkel slutsats.
Vi är där nu.
GillaGilla
Finns det något bra exempel där man lyckats stoppa urbanisering och landsbygdens avfolkning?
GillaGilla
ICA förbjöd t o m lanthandlare att köpa lokalt. T ex potatis, rotfrukter och ägg från trakten. De var också tvungna att ta emot reklamsatsningar med varor som inte alltid gick att sälja. Men någon returrätt på reklamvaror som blev över fick de inte returnera.
Dessutom fick de betala ett högre pris för varorna än vad ICA stormarknad betalar som fick sina varor till fabrikspriser.
Då är det som alla förstår inte lätt att konkurrera trots att många slet som djur och tog ut väldigt lite lön för egen räkning.
”Lanthandlarna” var i princip ”livegna” då det inte fanns några alternativa grossister inom den monopoliserade livsmedelshandeln.
GillaGilla
Det där vet jag att mindre affärer inte fick köpa in vad de ville för ICA. Ja försökte nämligen att få vår affär här i samhället att köpa en del tomater av mig en sommar för rätt många år sedan, men se det gick inte alls det! Hade dock tur och fick en lokal restaurang som köpte istället och de var jättenöjda där.
GillaGilla
De stora matkedjorna gjorde allt om stod i deras makt för att förhindra lokala producenter att lämna direkt till affärerna. Inte ens om man körde dit varorna ville de ta emot dem. För det passade inte in i deras rutiner. Först skulle de till centrallagret 50 mil bort. Och där tog de inte emot mindre leveranser för det ”ställde bara till problem”. Men det fanns några enstaka envisa, rakryggade handlare/föreståndare som mer eller mindre i smyg för grossisten tog emot närproducerat.
GillaGilla
Här finns en länk till Sveriges äldsta lanthandel som lever i högönsklig välmåga på konceptet ekologiskt och/eller närodlat.
http://www.backslanthandel.se/
GillaGilla