GMO-eländet sprider sig

En amerikansk studie visar att majsrotbaggen Diabrotica virgifera utvecklat resistens mot Bt-majsens gift i majsfält i delstaten Iowa, USA.
Majssorten Cry3Bb1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift mot majsrotbaggen vars larver angriper majsplantornas rötter. Men lantbrukare som vid det här laget odlat majsen i flera år har i ändå drabbats av majsrotbaggeskador.
När forskarna i laboratoriemiljö matade larver från dessa skadedrabbade fält med Monsantos Cry3Bb1 visade det sig att de utvecklade resistens mot majsens gift.
Ju fler säsonger den genmodifierade majssorten odlats på ett fält, desto vanligare var resistensen hos majsrotbaggens larver.
Först nu när skadan är skedd föreslår forskarna bakom rapporten att det krävs en ”genomtänkt strategi för att komma till rätta med resistensutvecklingen i Bt-grödor. Ett sätt att dämpa resistensutvecklingen kan vara att ha så kallade refuger med giftfri majs mellan fälten med Bt-majs.” Ett förslag som vittnar om hur lite biologi de köpta GMO-professorerna i verkligheten kan.
Det finns bara en möjlig väg, bara en ”genomtänkt strategi”. Och det är att stoppa all användning av GMO-grödor i jordbruket.
Rune Lanestrand
Upprop
https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?cxOlbab

6 Responses to GMO-eländet sprider sig

 1. Nu pratas det ju om att tillåta GMO.grödor inom EU. Hur ska vi kunna skydda oss mot detta. är det lag på att sådana produkter skall vara märkta? Det är inte lätt att vara konsument nu för tiden.

  Gilla

 2. Rolf Löfgren skriver:

  Dags att vi vanliga människor totalt bojkottar varor som kan vara GMO-smittade. Det gäller fram för allt majs och soja. Det börjar säljas konserverad majs från USA, det finns ingen deklaration att de är GMO-fri, så det är bäst att inte köpa.

  Jag rekommenderar alla att gå med i Konsument-Forum, så att konsument makten blir tydlig.
  http://bengtingerstam.wordpress.com/2013/03/21/de-forsta-1000-nya-medlemmarn-far-en-present/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja det smygs på oss på alla sätt. Det bästa vapnet är det du skriver; att var och en noga ser upp med vad man köper. Från USA kommer all skit sa man förr. Det stämmer mer än någonsin när det gäller hormonstinna biffar och genmanipulerade livsmedel i övrigt.

   Gilla

 3. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:
  Att vetenskapen och kapitalet inte lärt sig hur evolutionen fungerar!

  Gilla

 4. Patrick Sellman skriver:

  Samma sak gäller ogräs som blir resistenta mot det bekämpningsmedel som kan sprutas i växande majs. Det har gått fort. Nu måste de spruta med komplimenterande bekämpningsmedel för att hålla dessa tåliga ogräs i schack.

  Inget konstigt med det. Det konstiga är att vi aldrig lär oss att vi med detta sätt att tänka odlar fram pandemier, superbladmögel och monstervarroa hos bina m.m. m.m..

  När det gäller bina odlar vi på detta sätt klena bin och tåliga varroakvalster.

  Idioti helt enkelt.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   GMO-forskarna tar inget ansvar och är helt renons på moral. Men deras oetiska forskning ger höga löner, feta stipendier och Nobelpris.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: