Ekogrisar ger glada grisar, bättre hälsa och ekonomi

I Sverige men också på världsmarknaden är efterfrågan på ekologiskt griskött stark. Något som sätter tydliga avtryck på den danska noteringen för ekologiska grisar. Tyvärr går ekoproduktionen väldigt trögt i Sverige.
Vecka 12 står Danish Crowns notering för danska slaktgrisar på 10,30 danska kronor per kilo (12,30 SEK/kg). Samtidigt noterar Danish Crowns dotterbolag för ekologiskt kött, Friland A/S, ett tillägg om 15,25 danska kronor för ekologiska grisar. Vecka 12 får en dansk producent av ekogrisar 25,55 danska kronor per kilo (30,40 SEK/kg).
Den extrabetalningen ger mycket mer än det billigare GMO-fodret som delar av LRF-toppen och bondekooperationen tillsammans med centerns talesman i jordbruksfrågor Staffan Danielsson vill öppna slussarna för.
– Det är en reell brist på ekologiskt griskött och det har det varit under de senaste åren, säger Frilands vd Karsten Deibjerg Kristensen till Børsen. Men nu skulle vi kunna sälja 50 procent mer griskött på export om vi hade tillgång till det.
Det här inslaget borde kemiindsutrins köpta forskare på  luntbruksuniversitete Ultuna behöva se. En bonde som talar av egen erfarenhet efter att ha gått över till ekologiskt jordbruk. Verkligen uppmuntrande för alla  som vill ha ekologiska livsmedel.
Rune Lanestrand

dn

7 Responses to Ekogrisar ger glada grisar, bättre hälsa och ekonomi

 1. Allan skriver:

  Tycker precis som Björn och Ebbe att lantbrukets ek för. borde startas om på nytt, precis som våra föräldrar gjorde en gång. Nu är det tjänstemännen och storfolket som styr. Det är först det som blir över när dessa fått sitt och lite till som betalas till råvaruproducenten bonden.
  Vid de tillfällen detta framförts har det ofta mötts av ett antal tysta nickar. Men något mera har det inte blivit.

  Gilla

 2. Ebbe Hörman skriver:

  Helt rätt Rune och Björn.Det måste till ett nytt Lantmännen och en annan omställningn av Erlandssons jordbrukspolitik.Vi kan dra ner på matkonsumtionen och därmed klarar vi matförsörjningen med ekologisk odling.

  Gilla

 3. Björn Carlsson skriver:

  Är det inte dags för ett matuppror där våra producenter av ”bättre” mat, på allvar går samman och skapar ett nytt riktigt ”Lantmännen” och inte den produktion som är styrd av det multinationella kapitalt, uppbackade av lantbruksministrar för att ge oss riktig hälsosam mat utan industrigifter

  På väg hem från Erlandssons ”valturne” i Tolg Kronoberg skrev jag ner lite funderingar på min Facebook sida

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Björn det är verkligen hög tid. Och det är redan i gång på fb med Matfusket, Kostdemokrati,Nej till GMO, Vi som vill avskaffa livsmedelsverket m fl.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: