Självförsörjning – är det något fult?

I våra grannländer Norge och Finland är det fint att stödja inhemskt jordbruk. Men i Sverige har politiskt korrekta medier och även vissa politiker börjat tala nedsättande om Matnationalism.
En av dessa är folkpartiets kandidat till EU-parlamentet Marit Paulsen som i stället för självförsörjning talar om världssvälten som hon tror kan hävas med intensivt kemijordbruk, GMO-grödor och global handel med livsmedel.
Även miljöpartiets Isabella Lövin har talat om matnationalism som hon inte vill förknippas med trots att hon vill åternationalisera delar av jordbrukspolitiken. Men nationalism är ett fult ord för mp.
Anna-Maria Corazza Bildt är den som myntat uttrycket och som anser att Sverige inte behöver någon egen självförsörjningsplan. EU ska sköta detta anser Corazza Bildt.
Paulsen vill inte tala om att Sverige bara har självförsörjnng av livsmedel till knappa 50 procent. Hon tycks inte begripa att det bästa sättet för vårt land att lindra världssvälten är minskad import och en hög grad av självförsörjning.
Finland som också är med i EU har en självförsörjning på 80 procent medan Sverige importerar hälften av alla livsmedel. All basmat i Finland som kött, mjölk och spannmål produceras inom landet.
Jag anser att att största möjliga självförsörjning i varje land är den mest solidariska och miljövänliga livmedelspolitiken. 1947, med kriget och matransoneringen i färskt minne, beslöt riksdagen om 100 procent självförsörjning. Kalla det gärna matnationalism. Det stör inte mig.
Rune Lanestrand

34 Responses to Självförsörjning – är det något fult?

 1. Anders Rydén skriver:

  Självförsörjande jordbruk?
  Finns det tillräckligt många som frivilligt vill arbeta med jordbruk?
  Demografiskt ser det ganska deprimerande ut.
  Nu menar jag inte bara i Sverige, jag menar globalt.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Nödvändigheten kommer att leda människorna tillbaka till jorden och landsbygden när inga andra alternativ står till buds. Så som skett med en återflyttning från städerna i krisdrabbade länder som t e x Grekland. Det kommer vi att se mycket av i framtiden.

   Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  En ros till Katrineholmskuriren som sprider information om Sveriges låga självförsörjning av livsmdel.
  http://kkuriren.se/ledareasikter/debatt/1.2284876

  Gilla

 3. Sofia skriver:

  ”Nässelkriget” i Frankrike är en varningssignal till alla folk i Europa.
  För dem som ej känner till detta:
  Sedan urminnes tider har Frankrikes odlare använt brännässlor till sina odlingar. (Nässelvatten för att stärka växterna)
  Fanska staten (läs storfinansen) har förbjudit alla odlare att använda vilda örter till sina odligar. Straffet är höga böter/2 års fängelse! Det är massiva protester från odlarnas sida. Fransmännen är vana vid att opponera sig mot överheten. Genomförs detta i Sverige blir det nog inga protester…

  Jag ber att någon som har möjlighet att ge denna film en svensk textemsa:

  Gilla

 4. m skriver:

  En direkt association dök upp till en mycket medveten politik som bedrevs på 1960- och 1970- talen som syftade till att gynna de bönder som ville satsa storskaligt. Det handlade väl bl.a. om att göra böndernas produkter dels mer tillgängliga på en marknad och dels att få bönderan att faktiskt bli intresserade av att producera för en marknad, dvs mat till ”icke självförsörjande, läs icke jordägande(brukande) familjer”, de som arbetar i industrin och tjänstesektor. Antipatin mot självförsörjning kan vara en kvardröjande värdering som handlar om att det inte gynnar industrin och därmed inte ekonomisk utveckling.
  För min del skulle jag gärna vilja se ekonomiska incitament som förenar storskalig masstillverkning (för de produkter som lämpar sig för det) med mindre företagande och hantverk – det skulle jag gärna se.
  För övrigt håller jag med en av kommentarerna vad gäller farorna med GMO. jag såg ett reportage med en fransk reporter om forskning runt den och Monsantos ”affärsmetoder”,
  Tack för en bra blogg!! Marica

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Ingeborgsjon, har du adressen till den inspelning du hänvisar till och som ska visa att det var Anna Maria Corazza Bildt som talade om Matnationalism?

  Gilla

  • ingeborgsjon skriver:

   Det var en annan person som var där som berättade det för mig. Hur som helst så fick jag reda på att det även fanns en webbsändning (på 5 timmar). Jag lyckades hur som helst hitta var hon säger det (tog ett tag). Här har jag gjort en liten film åt dig: https://www.youtube.com/watch?v=AgA4t0NeLUQ

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Vad säger hon Du köper inte den här Matnationalismen.
    Enligt min sagesman använde även Isabella Lövin uttrycket Matnationalism. Vill du skicka adressen till hela inspelningen är jag tacksam.

    Gilla

  • ingeborgsjon skriver:

   Hon säger: Jag köper inte det här matnationalismen. Hon anser att det Isabella Lövin mfl förespråkar är just matnationalism. Lövin använder aldrig begreppet själv.

   Här är hela inspelningen: http://play.quickchannel.com/Qc/create/mainshow.asp?play=2189
   Du kan hoppa direkt till paneldebatten genom att klicka i menyn till vänster.

   Gilla

   • Rune Lanestrand skriver:

    Tack för adress till debatten. Har lyssnat igenom hela paneldebatten. Isabella Lövin använder själv uttrycket matnationalism som hon inte vill kallas. Nationalism är ju något mycket fult för miljöpartister. Men du har rätt i att det är Anna Maria Corazza Bildt som hårt trängd om Sverige ska sträva efter högre grad av självförsörjning som hon i aggressiv ton introducerar matnationalist som något ytterst föraktfullt.

    Gilla

  • ingeborgsjon skriver:

   Ja nu hörde jag det också när jag lyssnade igenom det. Man blir lite mör i skallen efter att lyssna en hel dag. Och visst håller jag med om att nationalism är ett fult ord för många inom MP.

   Gilla

 6. Sofia skriver:

  Svenska folket var starkt när många var självförsörjande. Det var egenmakt hos varje familj då.
  Nu när många ej har möjlighet att odla är de helt beroende av mataffärer som ägs av storfinansen. Helt klar maktförskjutning.
  Världshärskarnas fotsoldater låter aggressiva/föraktfulla när de talar om folkets vilja att vara självständig och att ha frihet.

  Gilla

 7. Kenneth Johansson skriver:

  Jag har tittat lite på svt Kobra en film som jämför 1914 med 2014, att det är oroligt i världen. Här i Sverige flyger det dessutom utländska plan hela tiden. En tanke hos mig om mat, Det går nog inte längre att vänta på att andra här i Sverige ska producera mer mat, vi måste var och en att börja producera vår egen mat. Helt enkelt odla rotfrukter och grönsaker efter egen förmåga. Inhandla ekologiska fröer via internet. Från dem kan man ta egna fröer. Köp ej fröer från mataffären och dylikt, de är av hybrid. De kan man ej ta fröer ifrån.

  Här i Sverige motas från alla håll ökad matproduktion. Det gäller dålig lönsamhet samt myndigheter som hela tiden kommer med nya regler och förbud. Till det kommer nya förbud även från EU. Snart är det bara tillåtet att odla GMO-grödor.

  Gilla

  • Isabella Lövin skriver:

   Hej! Isabella Lövin här. Jag har aldrig använt ordet matnationalism! Ordet användes av Anna-Maria Corazza på SLU-seminariet du refererar till. Det finns på film på webben för den som vill kolla. Tvärtom var jag nog den som var mest för en svensk matstrategi i panelen av politiker. Och igår på Livsmedelsdagen talade jag mig varm för att värna svenskt jordbruk, den enda av politikerna där – som annars gillade frihandel mycket mer. Skulle uppskatta om du tog bort den där meningen i din blogg, jag gillar inte att bli sammanblandad med fru Bildts åsikter!

   Varma hälsningar
   /Isabella

   Gilla

 8. grunnar skriver:

  Du har rätt Rune! Det är skamligt att vi låter närproducerad mat konkurreras ut av importerad. Det gäller i synnerhet kött, fisk, mejeriprodukter och grönsaker typ rotfrukter, som med stor framgång kan odlas och produceras här.

  Gilla

 9. ingeborgsjon skriver:

  Jag är nyfiken på vad Isabella Lövin sagt som klassas som matnationalism. Kan du ge något exempel, gärna med en källa?

  Tack på förhand!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Lövin introducerade det uttrycket vid LRF och SLU:s seminarium om ökad självförsörjning i Stockholm den 19 mars i år. Nationalism är ju ett så fult ord i dag bland den politiskt korrekta eliten inom politik och media.

   Gilla

   • Hellre matnationalism än svält! Det måste väl för hela världen vara riktigt att ett land som har potentialen att försörja sin befolkning med livsmedel faktiskt gör så också! Att ta nästan allt från andra länder är i min värld att snylta på andra !

    Gilla

   • ingeborgsjon skriver:

    När menar du att hon sa det? Under paneldebatten? Jag kan ha råkat missat några ord men jag kan inte minnas att hon sa det.

    I övrigt håller jag med dig.

    Gilla

   • ingeborgsjon skriver:

    Kollade upp det och det var Anna Maria Corazza Bildt (M) som använde begreppet matnationalism.

    Gilla

 10. Björn Carlsson skriver:

  ”Matkejsaren är naken”
  Jag var på Eskil Erlandssons lokala C möte i Tolg, ( Växjö) där han berättade om sin vision om Matlandet Sverige, som bara räcker till halva befolkningen, gissa vilken?

  Och varken han eller Regiringen har någon plan att öka självförsörjningen trots kritik bland annat från Civilförsvarsförbundet.

  Jag har en del material från mötet och skall försöka skriva lite mera om Eskils drömvärld

  Gilla

 11. ingeborg skriver:

  William F Engdahl var i Sverige måndagen den 31 mars i Göteborg och höll föredrag om sin nya bok.

  Här kommer lite information om en tidigare bok av honom
  Nedan är en översättning av en recension av boken.

  ”Engdahl har också skrivit två böcker – ”A Century of War: Anglo-American Oil Politics och New World Order” (Ett århundrade av krig: Angloamerikansk oljepolitik och Den nya Världsordningen) år 2004. Det är en viktig historia om geopolitik och vikten av olja. Engdahl förklarar att USA: s dominans innan andra världskriget vilar på två ben och en handelsvara – obestridd militär makt och dollarn som världens reservvaluta i kombination med strävan att kontrollera den globala oljan och andra energiresurser.

  Engdahl senaste bok har just publicerats från Centrum för forskning om globalisering. Det är en fortsättning på hans första som kallas ”Fröer av Förstörelse, den dolda agendan om genmanipulation” och som är föremålet för denna översyn. Det är en diabolisk berättelse om hur Washington och fyra angloamerikanska gigantiska jordbruksföretag planerar världsherravälde genom patentering av livsformer för att uppnå världskontroll av våra livsmedel och därför känns utsikterna avskräckande.

  Bokens övertygande innehåll granskas nedan på djupet så läsarna vet vilken typ av framtid Henry Kissinger hade i åtanke under 1970 när han sade:

  ”Kontrollera oljan och du kontrollerar nationer, kontrollera livsmedel och du kontrollerar människor.”

  Kom också ihåg att denna junta är en av många sammanlänkade som med skräckinjagande makt och hänsynslös avsikt att använda den – de stora bankerna kontrollerar Federal Reserve och våra pengar, Big Oil vår världs energiresurser, Big Media vår information, Big Pharma vår hälsa, Big Technology vår kunskapsnivå och vakar oss, Big Defense våra krig, Big Pentagon utkämpar dem, och andra företagsrovdjur som utnyttjar våra liv i vinstintresse. Engdahls bok fokuserar briljant på ett av dem. För att fullt ut täcka dess viktiga innehåll, kommer denna översyn att ske i tre delar för att bli mer detaljerad och att göra det mer lättsmält.”

  Gilla

 12. Kenneth Johansson skriver:

  19 länder har nyligen röstat nej till GMO och 5 för GMO. Det gäller GMO-sorten majs TC1507. De 5 länderna är Storbritannien, Spanien, Finland, Estland och Sverige. Det gäller odling av den majssorten.

  Jag har börjat läsa en bok av F. William Engdahl. Boken heter ”Hotet mot livet” Boken handlar om GMO och den/de som ligger bakom det hela. Monsanto ägs av Rockefeller och Bill Gates i huvudsak. Det är en hemsk bok och det är jätteviktigt att så många som möjligt läser den.

  För våra barns och barnbarns skull är det jätteviktigt att vi alla gör vad vi kan för att mota det hela.

  Barnen ska inte behöva säga: Varför gjorde ni ingenting trots att ni visste vad det var fråga om.

  En otäck mening från boken är: ” I själva verket handlar berättelsen GMO om maktutveckling i händerna på en en elit, fast besluten att till varje pris lägga hela världen under sin härskarstav.”

  Det man samtidigt håller på att spruta ut från flygplan har samma syfta som GMO.

  Gilla

   • Jag undrar om de är så smarta de som sitter i ledningen för dessa världsförstörande organisationer o bolag! När de har infört GMO överallt och bränt upp allt fossilt bränsle Då är ju den här planeten totalt obeboelig! De som har förstört alltihop kommer att hamna i samma grav som alla andra som inte var skuld till eländet! Att de inte fattar så mycket måste ju bevisa att dessa sammanslutningar består av en massa korttänkta Mammonslavar! Ingen vinner på detta i långa loppet det barkar bara rakt ner i undergångens ravin!

    Gilla

 13. Niklas W skriver:

  Rune, vet du hur stor andel av det Finnländska jordbruket som är ekologiskt, och hur Finlands regering förhåller sig till GMO?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Nej, det vet jag inte så mycket om. kanske ngn annan vet bättre. Tror att det är ganska lite ekologiskt. När jag var ordförande för Småbrukarna och besökte vår systerorganisation var de inte så intresserade av ekologisk odling. Men det kan ju ha ändrat sig.

   Gilla

 14. havetsblogg skriver:

  Falukorv i all ära, men hur många av er har smakat/ätit den Finländska motsvarigheten till vår in”hemska” korv?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: