Står Reinfeldt bakom Corazza Bildts kritik av självförsörjning?

Den frågan måste man ställa sig efter att ha läst följande TT-meddelande: ”EU är inte perfekt, men en röst på partier som är för EU-samarbetet i valet till EU-parlamentet den 25 maj är en röst mot ”den europeiska sjukan av nationalism” som har varit Europas problem, enligt statsminister Fredrik Reinfeldt.
-Det europeiska samarbetet har skapat en grund för att det är individuella rättigheter som styr, möjlighet att röra sig fritt och vi uppmuntrar till blandning, sade Reinfeldt till studenter på Luleå Tekniska universitet.”
Jag undrar om statsministern med ”blandning” och den ”europeiska sjukan” i likhet med Anna Maria Corazza Bildt också anser att en ökad svensk självförsörjning av livsmedel är att betrakta som matnationalism och populism. Något fult i deras ögon.
Anser han i likhet med Corazza Bildt att man med fördel kan blanda in GMO-produkter i svenska grödor och livsmedel?
I så fall är det redan hotade svenska jordbruket riktigt illa ute. Och detta i en situation där det råder ett militärt ”skarpt läge” i Europa med hotande svårigheter att varje dag importera hälften av den mat vi äter. Redan finns USA-soldater längs Rysslands gräns mot Polen.
Rune Lanestrand

2 Responses to Står Reinfeldt bakom Corazza Bildts kritik av självförsörjning?

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Ett gott skratt förlänger livet..

  Gilla

 2. Lars-Håkan Halldin skriver:

  Centerpartiet Classic anser att ordet livsmedelsberedskap och självförsörjning är värd att ta på största allavar. Belysa frågan ur många dimensioner. Visst vi kan hävdar öka vår produktion och vara självförsörjande genom att ha en export som är lika stor som t.ex. exporten.
  Det som är det mycket allvarliga i självförsörjningskedjan är insatsvaror som diesel, el, fosfor kemikalier näringsämnen osv. Även volymen djurmaterial och skördarna spelar in. Antagandet att vi blir utan olja till 25 % påverkar livsmedelsproduktionen allvarligt, 50 % handlar det om begränsningar och ransonering vid 75 % är det svält. I en fortfarande fungerande marknadsekonomi blir maten mycket dyr och breda grupper har inte råd…

  Den fråga som också måste ställas finns mental beredskap för ett ransoneringssystem som troligen måste till vid en kraftig energikris. Vi ransonerar både mat och bränslen.

  Att öka produktionen kräver kanske en till två produktionscyklar vilket är detsamma som två år. Den tredje faktorn invånarna tar för givet att livsmedelsstrukturen ser ut som den gör matkunskap saknas att gå från råvara till mat. Den fjärde faktorn miljöförstörningen några graders ytterligare uppvärmning minskar tillgången till odlingsbara marker vilket markant trissar upp priset på mat…

  Det finns anledning tänka efter före hur vi skall föda vår befolkning i en allvarlig kris.Det handlar både om bönder, kunskap och produktionsresurser samt reservmat. Utan bönder ingen självförsörjning då kan svälten stå för dörren.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: