Varför är EU-valet så impopulärt?

Några funderingar kring detta. Statsvetare och politiska kommentatorer bryr sina hjärnor och försöker förklara det låga intresset för det stundande EU-valet. Slutsatsen de kommer till är dessvärre helt felaktigt. Nämligen den att folk inte begriper hur viktigt det är vilka som sitter i EU-parlamentet.
Förklaringen är mycket enkel men passar inte in i den bild överheten/media vill måla upp av hur fantastiskt EU är. För det första. Folk är inte så okunniga som de självutnämnda experterna inbillar sig. Nej ointresset är rationellt och bottnar i att de anser EU från början till slut vara en odemokratisk toppstyrd organisation helt i händerna på storföretagens 15 000 lobbyister i Bryssel.
Ointresset bottnar i oviljan att överlämna ännu mer makt till anonyma beslutsfattare i EU som undergräver medlemsländernas självbestämmande. Därför är röstdeltagande däremot högt i de nationella valen. För inom ramen av nationalstaten anser väljarna att de med sin röst kan påverka utvecklingen.
Rune Lanestrand
dn dn dn

17 Responses to Varför är EU-valet så impopulärt?

 1. Allan skriver:

  Utan att ha bett om det har det kommit röstsedlar från flera partier. Såg just hur C närmast förnedrar gamle Nej-generalen Hans Lindkvist genom att placera honom sist med fler än 40 namn före.
  Vad nu meningen kan vara med detta?

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Var står de Gröna i Europafrågan egentligen. Här är ett progran från Korrespondenterna som sändes i veckan. Det är på 28 min. Inslaget med en av de Grönas ledande politiker Cohn Bendit kommer efter 10 min till 17 där han till tonerna av en sambaorkester propagerar vilt för en federal revolution inom EU. Och får starka applåder av sina Gröna partikamrater. http://www.svt.se/korrespondenterna/se-program/del-8-278
  http://www.svt.se/korrespondenterna/se-program/del-8-278?autostart=true

  Gilla

 3. Hörde imorse på P1 att de som ”röstskolkar” mest enligt media är människor med låga inkomster. Då lät det som om människor med låga inkomster per definition är mindre vetande och dummare! Skulle kanske säga att det är tvärtom! De har insett att EU har inte tillfört något positivt till deras vardag. Varför ska man då rösta på något som är fullständigt egalt för en själv? EU är en klubb för inbördes beundran inom överklassen och de rika! De är de enda som har något att vinna på att denna byråkratiska koloss lever vidare!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Inga-Lill, dessutom omfördelar EU från de fattiga till de rika. Det gäller inte minst jordbruksstödet.

   Gilla

 4. Allan skriver:

  Just nu pågår en väldig kampanj både i TV och tidningar för att få folk att gå och rösta.
  Precis som tidigare skribenter ser jag ”att rösta med fötterna” dvs avstå som ett aktivt ställningstagande mot EU:s överförmynderi.

  Gilla

  • Patrick Sellman skriver:

   Röstar du så säger du också att det är ok att majoriteten begår mer eller mindre övergrepp mot resten. Skall du ha rätten att göra det skall också Monsanto och andra ha den.

   Ta bort nomenklatura och överhet, avskaffa parasitismen och inför frivilliga samarbeten fullt ut. Att folk är så indoktrinerade att de tror de måste leva under förtryck för att inte bli galna och löpa amok är en stor tragedi.

   Medmänsklighet är inget som utförs under hot om kidnappning och fängelse.

   Gilla

   • Allan skriver:

    I syfte att få folk till röstbåset använder sig EU-foristerna av en gammal beprövad metod. Man intervjuar i tidningen ett antal personer med hög status som säger att dom antingen har förtidsröstat eller kommer att göra så. Sedan hoppas dom att dumma allmogen skall följa efter dom stora. Men tji åtminstone här ifrån.

    Gilla

 5. Kenneth Johansson skriver:

  Kom att tänka på en sak. La rouche har ju inte några färdiga röstsedlar, om man nu inte bor i Stockholm. Man måste själv skriva på en tom röstsedel. Vad ska det i så fall stå på den för att bli godkänd.

  Gilla

 6. Kenneth Johansson skriver:

  Jag pendlar mellan att inte rösta eller att rösta på La rouche EAP. Vill att EU i nuvarande form ska upphöra. Är även intresserad att rösta enligt strategitänkande, alltså röstar många i en intressant riktning kan man haka på. Om det nu skulle finnas något intressant alternativ.

  Fördelen med Larouche är att korruption går inte hem hos dem, som jag uppfattar det.

  Gilla

 7. ingeborg skriver:

  EU är ett totalitärt projet och har varit det från början. Läs här vad Vaclav Klaus skriver om EU och fortsättningen på det hela.

  http://varstundisverige.blogspot.se/2014/05/vad-vill-europeiska-unionen-vaclav.html
  http://varstundisverige.blogspot.se/2014/05/framtiden-for-europas-folk-ar-en-mardrom.html

  Gilla

 8. Patrick Sellman skriver:

  Dilemmat är att röstar man så legitimerar man och blir därmed medansvarig.

  Gilla

 9. Rolf Löfgren skriver:

  Ett parti att välja är EAP, Europeiska arbetarpartiet. De arbetar för att lösa upp EU och att bilda ett samarbete mellan suveräna nationer. http://www.larouche.se/program

  Gilla

 10. Göran Keijser skriver:

  Jag håller med dig Rune i din analys av röstdeltagandet, men det är ju av än större vikt att rösta, för hur skall vi kunna påverka annars ?
  Vi får hoppas på Britterna att de kan bli ett föregångsland när det gäller att lämna EU träsket. För kan dom så kan ju fler följa i dras spår. Förmodligen kommer det att ta tid innan vi kommer att kunna kasta av oss EU oket, men vi måste hoppas, så om man inte går och röstar nu, då vill man förmodligen behålla EU i sin nuvarande form.

  Gilla

  • Frazer skriver:

   Håller med .Om England går ur då tror jag att befolkningarna i många andra medlemsländer säger sig .Kan DE så då kan VI !! Men vad skall alla avpolletterade politiker ta vägen utan EU??

   Gilla

  • Lars skriver:

   Men Göran hur tänker du nu? De partier du har att rösta på är ju alla för att behålla EU i sin nuvarande form. Så röstar man röstar man ju för det bestående ock den fortsatta marschen in i ett korporativt Europa styrt av anonyma beslutsfattare bakom låsta dörrar med hemligstämpeln i högsta hugg.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Hoppet står till britterna där det parti som vill lämna EU kanske blir det största i stundade EU-val. Under alla omständigheter fräts den toppstyrda unionen sönder inifrån. Med ett valdeltagande under än 50 procent av de röstberättigade i EU-valen saknar den politisk legalitet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: