EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk

EU och USA förhandlar (under stort hemlighetsmakeri) om ett nytt handelsavtal, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership).
Ett första steg mot genomförandet av detta avtal kom under ett möte på Bali i december 2013 där 159 handelsministrar var med. En av dem som var med och skrev på avtalet var Sveriges handelsminister Ewa Björling.
Frihandelsavtal låter ju bra. Problemet är bara att detta avtal ensidigt gynnar stora globala företag och innehåller extrema liberaliseringar och avregleringar.
Men det är faktiskt ännu värre än så. I TTIP ingår en paragraf om investeringsskydd, ISDS (Investor State Dispute Settlements) som innebär att storföretag kan stämma länder som instiftar lagar som de inte gillar.
Närhelst de stora företagen anser att lagar inom folkhälsa,djurskydd, miljö- och samhällsskydd, arbetsrätt med mera kommer i vägen för deras vinster så kan de stämma regeringar.
Om exempelvis ett stort globalt företag som Monsanto tycker att förbudet mot en GMO-gröda leder till lägre förväntade framtida vinster kan företaget, om ISDS blir verklighet, stämma regeringar och tilldömas stora skadestånd.
Om tullarna tas bort kommer jordbruksprodukter från USA:s GMO-grödor och megadjurfabriker där tillväxthormoner och antibiotika flödar översvämma marknaden och slå ut svenskt jordbruk.
Var står LRF i fråga om ett handelsavtal med USA?
Rune Lanestrand
dn

18 Responses to EU:s handelsavtal med USA – dödsstöten för svenskt jordbruk

 1. […] EU och USA förhandlar (under stort hemlighetsmakeri) om ett nytt handelsavtal, TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership). Ett första steg mot genomförandet av detta avtal kom under ett möte på Bali i december 2013 där 159 handelsministrar var med. En av dem som var med och skrev på avtalet var Sveriges handelsminister Ewa Björling. Frihandelsavtal låter ju bra. Problemet är bara att detta avtal ensidigt gynnar stora globala företag och innehåller extrema liberaliseringar och avregleringar. Källa […]

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  EU-eländet har jag ej mycket till övers för.

  Gilla

 3. Kenneth Johansson skriver:

  Om man ska vara lite optimist finns det något man kan göra. Och det heter köpvägran. vi i Sverige har ju övat i detta och företagen har lärt sig läxan. Det var när Arla försökte slänga ut alla konkurrenter och bli ensamma i affären inom sitt område. Förutom att bojkotta vissa produkter kan man bojkotta hela affärer om de inte följer kundens önskemål.

  DET ÄR ALLTID KUNDEN SOM BESTÄMMER VILKEN PRODUKT SOM SKA INHANDLAS.

  Det stora hjälpmedlet för att kommunicera med varandra heter internet, som inte funnits så länge. Orsaken att Arla misslyckades med sitt uppsåt var just internet.

  DET ÄR BARA ATT GÖRA OM DETTA IGEN.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Kenneth, internet har helt förändrat situationen att bilda opinion och sprida kunskap om överhetens galenskaper. Nu kan fisförnäma debattredaktörer inte längre sitta och bara släppa fram åsikter som stämmer överens med vad de själva och överheten tycker.

   Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  Rune, jag har kopierat den här artikeln och kommer att sprida den vitt och brett med hjärtlig hälsning Anne Ringborg Date: Tue, 20 May 2014 05:35:29 +0000 To: anne.ringborg@hotmail.com

  Gilla

 5. Anne Ringborg skriver:

  Detta, en rysare. Massmord utan blodsutgjutelse. Att människan som skadedjur kan sänka sig så lågt. Man räknar med att denna förödelse kan bli lukrativ . . giriga reptilhjärnor!

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Det blir inte lätt att konkurrera med Smithfield Foods den störste svinuppfödaren i USA och ägare till världens största slakteri. Med GMO-foder och utan några egentliga restriktioner för antibiotika, tillväxthormoner och djurhållning kommer de , med sina 46 000 anställda och årliga produktion av 15 miljoner slaktsvin, att slå ut de svenska uppfödarna.

  Gilla

  • Josef Boberg skriver:

   GMO = genmanipulerad föda – för såväl djur som människor – skall Wi nog i görligaste mån försöka undvika – som jag ser det.

   Gilla

   • Till Rune Lanestrand: Ditt inlägg mot TTIP är mycket bra och viktigt!
    Till Josef Broberg: Mycket bra adress du har här ovan: Tio (+ ett) sätt att mörda mänskligheten i namn av ”evidensbaserad vetenskap” http://maxicom.se/res/Textfiler/10-1-saett-att-moerda-maenskligheten.pdf
    För vi har verkligen skäl att vara rädda för detta, och måste vara riktigt kritiska mot lögner, som i eget vinstsyfte får spridas under sken av ”dokumenterad vetenskap” – via Storfinansens anställda vetenskapsmän och lobbyister, liksom av deras uppköpta Media som mörkar sanningen.
    Hur många myndighetspersoner och politiker är också uppköpta, eller står under hot under Storfinans?
    Oreglerad ek. vinstjakt på bekostnad av annat, har förödande och oroande konsekvenser – för miljö, demokrati, jämlikhet, folkhälsa och jordens framtid – som sker på betydligt fler områden än vad folk anar: Läs!

    Gilla

 7. ingeborg skriver:

  Sverigehataren nummer 1 Fredrik Reinfeldt uttalar sig i Svenska Dagbladet den 19 maj

  Reinfeldt: Utländska företag måste skyddas
  Utländska företag måste få sina investeringar skyddade. Om Sverige ”över en natt” skriver om reglerna och exempelvis förstatligar privat verksamhet bör de ha rätt till skadestånd. Ett historiskt frihandelsavtal med USA riskerar inte att åsidosätta demokratiska beslut, förklarar Fredrik Reinfeldt (M).

  http://www.svd.se/nyheter/valet2014/reinfeldt-utlandska-foretag-maste-skyddas_3572422.svd

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Klordoppade kycklingar från USA och djur som får så mycket antibiotika i fodret så att bakterierna utvecklar en livsfarlig resistens. Det är vad som väntar oss i Sverige, om frihandelsavtalet mellan EU och USA blir verklighet.

  Gilla

 9. LeoH skriver:

  Reblogga detta på Tankar i natten och kommenterade:
  Blir anklagad för nationalism nu? Finns det psykisk sjukdomsdiagnos på företeelsen?

  Gilla

 10. skogsmulla32 skriver:

  Detta är min värsta mardröm, som nu blivit oundvikligt sann alltså. Värre än G. Orwells ‘Brave New World’ o ‘1984’.

  Gilla

 11. Bosse J skriver:

  Det skrivs en hel del om TTIP på ttippen.se.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: