Jordbrukarna övergav moderaterna i EU-valet

Jag har en stark känsla av att moderaterna tappade många röster bland jordbrukare genom sin positiva inställning till GMO, sitt vurmande för EU:s frihandelsavtal med USA och inte minst Anna Maria Corazza Bildts inställning till ökad svensk självförsörjning som hon föraktfullt avfärdade som matnationalism.
Detta föll inte i god jord allra helst som hon själv driver ett företag som importerar lyxmat från sitt hemland Italien. Slikt tal går kanske hem i Täby, Djurshom, Lidingö, Danderyd och på Östermalm men inte hos bönder och landsbygdens folk.
Att de EU-kritiska partierna gick fram var väntat med tanke på att allt fler även i Sverige vill omförhandla sitt avtal med EU eller lämna den korrumperade och djupt odemokratisk unionen.
Rune Lanestrand
dn dn

14 Responses to Jordbrukarna övergav moderaterna i EU-valet

 1. Ebbe Hörman skriver:

  Centerpartiet måste nu vara totalt ute som landsbygdsparti .Man har röstat in Fedelye istället för Kent Johansson Så god natt jord som Ivar Lo skrev en gång.

  Gilla

 2. Britt Jakobsson skriver:

  Ju fler som tänker som vi, bojkottar de stora företagen i möjligaste mån och köper kvalitet till högre pris, desto ljusare kan vi se på framtiden. En viktig sak just nu är att EU-parlamentarikerna ser till att debatten om frihandelsavtal med USA blir offentlig. Alliansen verkar beredd att skriva på vadsomhelst osett. Peter Eriksson MP lät inte alltför optimistisk när han besökte Östersund men hemliga domstolar ska det i varje fall inte bli menade han.

  Gilla

 3. Kenneth Johansson skriver:

  Det är ju hela tiden storföretagen som ska gynnas. Varför inte som varje enskild konsument så långt det går bojkotta de stora företagen och hellre köpa av de små och allra helst lokala företag istället.

  Stora företag är egentligen ganska känsliga om konsumtionen minskar, dessutom om vi köper mer svenska varor och så, ökar också behovet av svensk arbetskraft.
  Jag själv har lämnat alla storföretag avsiktligt så långt det går.
  Det första som exempel jag lämnade var Swedbank.
  Köper hellre ingen mat som är producerad utanför Sverige, dessutom har jag som princip att alltid köpa kvalitetsvaror till ett högre pris,men att kunna laga dem istället. Livslängden för en sådan vara blir avsevärt längre. Om man köper kvalitetsvaror finns i princip alltid reservdelar att köpa.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  I vanliga fall är media kvick med att tala om bristande legalitet när antalet röstande i andra länder går under 50 procent. Men inte ett ord om att de svenska ledamöterna som nu ska ner och pösa i Bryssel inte har någon politisk legalitet, Totalt sett är EU-parlamentet inte legalt då röstdeltagandet inte någon gång nått upp till 50 procent. trots att det råder röstplikt i Luzemburg och Belgien. Detta kommer säkert också att införas i hela EU nu när den lika odemokratiska som misslyckade unionen på allt fler områden liknar den tidigare Sovjetunionen.
  Folk är så förbannade på EU-byråkratin att den inte ens vill gå och rösta.

  Gilla

 5. valther skriver:

  I det kommande kommunal, landstings och riksdagsvalet är det nog bäst att rösta SPI-Välfärden för där försöker vi med små medel att forma en hederlig politik.
  Vi ser det som en heders sak att behandla mäniskor på ett korekt sätt. En hederlig skattepolitik för pensionärer.Ett enhetligt förbehållsbelopp för alla myndiga personer.

  Gilla

  • Allan skriver:

   Visst har du en poäng med pensionärspartiet. Det verkar dock vara jättesvårt att få folk att rösta på detta, även om sloganen ”glöm dina gamla partier dom har glömt dej” stämmer jättebra.
   Betr jordbrukarnas röster är ju verkligheten att dom är så få att dom näst intill saknar betydelse. Detta har varnats för döva öron i många år. Nu är vi där. I stället har man noggrant lyssnat till rationaliseringsexperternas ”alltid större aldrig nog”.
   Återstår att se vad den inkommande regeringen kommer att ändra på.

   Gilla

   • valther skriver:

    Det är helt rätt gamla partierna har glömt vem som de företräder det enda som fungerar är löneutbetalningen till ledamöterna och deras stora partibidrag. Därför låt SPI-Välfärden bli en folkrörelse i valet 2014. En röst på ett alternativ som inte har varit med och sänka många pensionärer till fattigdomsgränsen.

    Gilla

 6. Micke skriver:

  Är inte Hökmark en del av förklaringen. Han ska ju ha lagt ned sin röst när EU röstade om abort.

  Gilla

 7. Britt Jakobsson skriver:

  Min amatöranalys ang. Moderaternas stora tapp handlar om Schlingmanns försvinnande. Han var bra på att lura på folk moderatpolitik.

  Gilla

 8. Allan skriver:

  I denna valrörelsen har tydligt framkommit att liknande saker värderas med olika måttstockar beroende på vem som drabbar och vem som drabbas. T ex blev en motståndare benämnd …… skithög. Detta har uppmärksammats obetydligt i media. Tänk om någon annan sagt så till hen, då hade det säkert blivit liv i luckan med krav på offentlig ursäkt.
  De som vill bestämma över andra borde alla skaffa sig ett ordentligt ordförråd och ha lärt sig tala anständigt.

  Gilla

 9. Anne Ringborg skriver:

  Rune, nu vill jag försvara Lidingö. Vi har hög% sunda människor på Lidingö om jag ska tro på min erfarenhet. Men visst, valresultatet kanske avslöjar något som jag inte kommit i beröring med.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Anne, du har förstås. rätt. Jag tar inte alla över en kam. Det finns förstås sunda människor på Lidingö. Men jag tror att fler på Lidingö sväljer moderaternas febless för GMO och EU:s tilltänkta handelsavtal med USA än här i sjöroten i nordvästra Västergötlands skogs-och mellanbygder.

   Gilla

 10. Eva Sternberg skriver:

  Det som hände igår var inget mindre än en jordbävning! Tack för den i vårt gamla Sverige!
  Moderaterna är slut – inte minst har Kent Persson förintat det sista lilla levande i Moderaterna.
  Gunilla Carlsson fick uppgiften att sitta bredvid Mona Sahlin och ta emot att hennes parti ”hade kollapsat” – utan att röra sitt ansikte med en min (trots att hon inte ännu är plastikopererad).
  Både Adaktusson och Kent Johansson gjorde bra ifrån sig igår kväll i TV.
  Tittarna kan numera se hur välförankrat ett uttalande är hos den som talar.
  Det är en ny dimension i politiken, som är viktig inför valet i höst i Sverige!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, bunkermoderaterna får svårt att komma igen. Dessbättre!
   Hörde Kent Persson förklara raset med att m inte lyckats få ut sin miljöpolitik. Det var väl det de fick med all mediatid. Men det var väl då väljarna insåg vad den innebar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: