Liten tuva kan stjälpa ett stort lass

Utan sajten Lantbrukare som fått nog hade Eskil Erlandsson i svt i dag på morgonen aldrig tvingats gå ut och tala om för tittarna att svenskt kött är bättre än det danska. Nu ska han tvingas att också säga samma sak om det tyska köttet som om möjligt är ännu sämre.
Samtidigt som jag hoppas på en rejäl satsning på eko-kött så vi slipper den importen. Och all annan importerad skräpmat. Danskarna noterar just nu en stigande inhemsk efterfrågan på ekokött. Även på exportsidan. Efter att marknaden stått lite stilla vill man nu ha fler leverantörer och räknar med en 20-procentig årlig ökning.
Det fantastiska är att Axelssons blogg har påverkat matdebatten och konsumtionen också i Danmark. Debatten har lett till att den danske jordbruksministern också tvingats agera och ta de många grisuppfödare i örat som levererar det hälsofarliga MRSA-smittade danska köttet.
Rune Lanestrand

9 Responses to Liten tuva kan stjälpa ett stort lass

 1. Kenneth Johansson skriver:

  ”Vi får inte resa handelshinder mot EU.” Hur går det ihop med att vi har frihandel. Gäller inte frihandel för vanliga konsumenter utan bara för företag.

  Som det kommer att bli så får vanliga konsumenter snart inte längre själva bestämma vad de ska äta. Det blir politikerna och storföretagen som gör det åt oss.

  För mig liknar det hela när judarna lugnt och stilla gick in i gaskamrarna utan att bråka. Det är i princip meningen att världens befolkning ska göra likadant.

  Gilla

 2. Kenneth Johansson skriver:

  I Australien har gjorts ett större försök med GMO-foder på grisar. När det gäller inre organ liknar grisen mycket människan. Det blev stora förändringar på organen. Även vikter på dem blev annorlunda mot kontrollgruppen. Något som jag reagerade speciellt på var att hjärnan blev ca 25 % mindre hos grisen.

  Det kusliga då blir upphandlingarna inom den offentliga sektorn, där gäller bara lägsta pris. All mat som importeras är billigare än den svenska, men all sådan mat är producerad enligt GMO.

  Det otäckaste där är att man tvingar skolbarn och dagisbarn att äta av den smörjan. Ge inte dem i så fall skulden i framtiden om deras intelligens drastiskt blir försämrad förutom att de kommer att få drösavis med andra sjukdomar. Och detta är en avsiktlig tanke hos Monsanto.

  Jag har läst boken ”Hotet mot livet”. Där tvingar de andra att stifta lagar som de hittar på, men själva följer de inga lagar. Jag avser då Monsanto. De använder pengar som påtryckningsmedel för att få det som de vill. Detta sker i det fördolda.

  Den 24 maj 2014 demonstrerades det över hela världen mot GMO. Det var ca 2 miljoner människor som deltog.

  Gilla

 3. Kenneth Johansson skriver:

  Mataffären kan alltid köra med att kunderna inte vill köpa det utländska köttet. Jag kan aldrig tänka mig att man inom EU kommer att tvinga människor äta något de inte vill ha.

  Det är inte olagligt att bojkotta matvaror hos konsumenterna och mataffären kan inte tvingas köpa in mat som ingen vill köpa.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:
 5. Dan skriver:

  Hur skulle det se ut i världen om alla blev veganer? Hur mycket vatten skulle vi spara? Hur mycket jordbrukskemikalier skulle vi bli befriade ifrån? Hur mycket läkemedel skulle vi slippa? Hur många fler människor skulle kunna leva på Jorden?

  Gilla

 6. Lars-Håkan Halldin skriver:

  Ja Danskarna förtjänar bli tillrättavisade. Men det gäller även stater som Tyskland, Holland och polen. Det stora problemet på Grisproduktionen är inte bara djurtillsynen. Det produceras även ett kraftigt överskott av charkprodukter. Det mest allvarliga i detta överskotten dumpas in på den Svenska marknaden. Konsumenterna är medvetna och produkter som Karré och fläskfilé men köper charkprodukterna utan eftertanke. De är dessutom om möjligt ännu sämre man vet inte vad som finns i dessa. Bojkotten måste utvidgas till även charkprodukter. Trycket mot Sverige är hårt från alla länder att vi skall sluta bojkotta. Risken som länder som Danmark m.fl. är att konsumenterna börjar agera likadant i andra länder.

  V äri medlemmar i EU vilket gör oss bakbundna vi får inte resa handelshinder mot EU-stater.

  Risken är uppenbar att man försöker dra Sverige inför EU-domstolen. Dessutom kan vi vara säkra på att väljer vi bort t.ex. Dansk kött i offentlig upphandling så slutar det i förvaltningsdomstolarna som bara har EU:s lagstiftning som riktmärke.

  Som sagt konsumentval ses inte med blida ögon. Skulle bojkotten bli jättelik tvingas man i Danmark bygga om grishusen byta foderstater vilket skulle ta hela näringen på knä. Det är ett spel på hög nivå.

  Suck vad göras????

  Gilla

 7. Jag undrar hur Sverige ska se ut efter höstens val! Dock kommer jag inte att sakna Eskil som landsbygdsminister. Är rädd för att så småningom kommer allt återgå till det som har varit i många år, man glömmer bort att det finns ett Sverige utanför Stockholm, Göteborg och Malmö. Maten får som vanligt uppstå av sig självt på hyllorna i mataffären och bönder är bara gnälliga o behövs inte längre. Just nu har debatten om matens kvalité och ursprung kommit igång men ….. kanske jag är pessimistisk i överkant?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det bästa med höstens val är väl att vi slipper Eskil Erlandsson (c). Den sämste jordbruksministern Sverige har haft.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: