Den förgiftade jordgubben

Inför jordgubbssäsongen beställer jag Jordbruksverkets information 2014 om växtgifter i bärodling. Det är ingen rolig läsning för den som tycker om jordgubbar. För jordgubben är vid sidan av potatis den i särklass mest besprutade. För att bekämpa svampangrepp finns 14 olika preparat, 11 olika insektsmedel, 14 preparat mot kvalster och 12 olika växtgifter mot ogräs. Sammanlagt 51 preparat. Varav 8 nya sedan i fjol.
Livsmedelsverkets provtagning på jordgubbar innehöll inte mindre än 83 procent av all prover restgifter. I något prov upp till tio olika växtbekämpningsmedel. Varav flera cancerframkallande.
Lantbruksuniversitet tycks främst utbilda kemister i takt med att GMO-företag som Monsanto och andra gifttillverkare sponsrar utbildningen. Agronomerna tycks bara se hot och tar till alla slags kemiska medel. De ser inte vilka risker de utsätter konsumenterna och odlarna för eller den obalans de skapar i jorden och naturen som faktiskt bidrar till att på sikt öka angreppen.
Odling av jordgubbar har tyvärr antagit ren industrikaraktär där hela armadan av gifter används.I Jordbruksverkets förteckning över skadegörare räknar man upp alla hot mot jordgubbarna. Allt från Gråmögel, Svartröta, Ludet ängsstinkfly, svartfläcksjuka, ögonfläcksjuka, rödröta, kronröta till Nålnematoder. Och allt ska sprutas bort. För hobbyodlaren måste det framstå som ett under att det utan alla dessa preparat går att odla jordgubbar överhuvudtaget.
Det är inga ofarliga preparat. Har själv en skadad lunga efter att ha ätit jordgubbar som besprutats med ett växtgift som enligt tillverkaren kan ge obotliga lung- och njurskador. Gifterna kan också bidra till ökad allergi, astma och cancer. Värst utsatta är förstås de som arbetar i jordgubbsodlingarna. Även om de skyddar sig med gasmask, handskar och skyddskläder.
Så här beskriver fabrikanten själv ett av sina farligaste preparat BetanalSC. Det verksamma medlet heter Fenmedifam. Under Riskupplysningar kan man läsa:
”Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer. Kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan, kontakta omedelbart läkare. Giftig för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter.”
LRF som vill framställa sig som miljövänligt har även i år begärt och fått dispens av KEMI (Kemikalieinspektionen) för det förbjudna starka växtgiftet BetanalSC. Det behöver kanske inte nämnas att Lantmännen som ryms under LRF-paraplyet är storsäljare av växtgifter.
Det är LRF som har märket Svenskt Sigill som tillåter både konstgödsel och växtgifter medan många luras tro att det är något slags kravmärke.
Ska vi då inte kunna få äta våra älskade jordgubbar till midsommar? Jo, tack vare allt fler vakna konsumenter finns i dag fler som Kravodlar jordgubbar. Sök Krav och giftfria jordgubbar så kommer sajten upp. Köper du ekologiska jordgubbar hjälper du också till att rädda utrotningshotade humlor och bin.
Rune Lanestrand

32 Responses to Den förgiftade jordgubben

 1. Charlott skriver:

  Fåglarna dör av besprutade jordgubbar! Detta är inte hållbart. Regeringens rapporter att Sverige ska vara miljömässigt hållbar kan inte uppfyllas så länge det finns människor som förgiftar vår natur. Flertal bönder som besprutar sina potatisar mm har en egen skörd vid sidan om som de INTE besprutar vilket de äter av…

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det lära vara så. De känner ju till hur farliga växtgifterna är och hur de måste dra på sig skyddsdräkt och gasmask när de handskas med gifterna.

   Gilla

 2. LCHF och miljön skriver:

  […] och bin blev en handelsvara, Rune Lanestrand  2014-05-29 Den förgiftade jordgubben, Rune Lanestrand […]

  Gilla

 3. Monica Hafgren Linder skriver:

  Jag har försökt att ta in all information. vilket är mycket blandat och oroande. Vad är det som gäller enligt EU reglerna ock våra Svenska riktlinjer om giftbesprutning Jag kan förstå att odling i stor skala kan skapa problem beroende på lönsamhet. Enlig vad jag fick lära mig av min Morfar så finns det medel som inte är farliga utan helt naturliga som kan hjälpa att skydda mot skadedjur. Såpa som är helt naturligt. Hälsning från en novis som alltid har skyddat mina träd och odlingar utan att skada några bin eller fåglar. Regnet spolar bort så att inget annat än skadeinsekterna försvinner. Bara en vanlig naturmänniska ville ha en åsikt Tack

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Genom att gammelmedia så uppenbart har svikit och inte informerat sina läsare om hur mycket gifter och kemikalier som används inom det storskaliga industrijordbruket är suget efter upplysning enormt.
  LRF:s båda jordbrukstidningar ATL och Land har svikit totalt och fört folk bakom ljuset. De har med sin dominerande ställning satt agendan och prisat alla ”fantastiska” framsteg med växtgifter och GMO. Övriga medier som inte kan något om jordbruk har hängt på utan minsta kritiska granskning.
  Intresset för denna enkla artikel är helt galet med ännu en All Time High med 9 330 besök på min hemsida i går. Och ytterligare publicering i bl a landsbygdidag, Dagens Nyheter och som här i Värmlands Folkblad.
  Tack alla som delat, kopierat, länkat och spridit detta budskap för att få stopp på den armada av gifter som sprids inte bara på våra älskade jordgubbar utan hela slättlandskap ligger i i dessa dagar i en giftdimma efter traktorernas sprutramper. Jag tror att nedräkningen för giftjordbruket har inletts för många, många fler bryr sig i dag än tidigare. Om inte annat så för sina barn- och barnbarns hälsa och framtid.
  http://www.vf.se/asikter/insandare/den-forgiftade-jordgubben

  Gilla

 5. Anonym skriver:

  Kul att höra att du drar alla agronomer över en kam… hälsningar en sympatiserande agronom

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag har nog uttryck mig så. Vilket är fel. Det finns också bra agronomer men de jag känner till som låtit tala om sig är ganska få. Synd att du inte har mod att framträda med ditt namn.
   Men jag förstår dig. För jag känner agronomer på Ultuna som har blivit totalt utfrysta och stoppade i sin karriär för att de ifrågasatt gift-och kemijordbruket.
   En agronom som jag verkligen högaktar är Kristina Belfrage. Så hoppas jag få ditt namn också. Undrar om jag har fel med detta med utfrysning på Lantbrukshögskolan? Vad tycker du?

   Gilla

 6. Per Andersson skriver:

  Hej Rune! Du skriver som vanligt väldigt bra. Det som skrämmer mig är hur ointresserade många människor är när det gäller maten de äter. Jag har i dryga tio år haft kolonilott och försöker sakta men säkert bli självförsörjande på vissa grödor. Jag äter hellre fem tallrikar av mina egna gubbar än 50 tallrikar av de överbesprutade gubbarna. Kör man som jag med täckduk klarar man sig bra från olika angrepp. Fortsätt den goda kampen Rune!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Täckning särskilt med gräsklipp är ovärderligt för alla grödor. Marken ska om möjligt aldrig vara bar.

   Gilla

 7. Björn Carlsson skriver:

  I dag på Pi rapporterar SLU att bi problemet är störst i USA och inget bekymmer i Sverige

  Mera i dag på P1 programmet Klotet som även går att kommentera
  Den globala bikollaps som det talats om sen ett tiotal år tillbaka när miljontals bisamhällen i USA dog är kraftigt överdriven menar Ingemar Fries

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5886454

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Glädjande intresse för hur jordgubbar odlas och samtidigt ökat intresse för ekologiska.
  Tack alla ni som delade och hjälpte till att sprida information om hur snuskigt det går till i de stora jordgubbsodlingarna och hur mycket onödigt gift som sprutas på jordgubbarna. Många kopierade och andra länkade till min blogg som i går noterade All Time High med 6.203 besökare.
  En inflyteserik grupp som länkade var Svenska Kockars Förening.
  Den förgiftade jordgubben har också gått till andra medier. I dag publiceras den i Dalademokraten och som här i Östran. http://www.ostran.se/Laesarnas-sida/Insaendare-Debatt/Den-foergiftade-jordgubben

  Gilla

 9. Martin skriver:

  Hur länge har jordgubbarna varit så hårt besprutade? Tack för en riktigt bra blogg Rune! 🙂 Mycket intressant! Fortsätt så!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Skulle tro sedan någon gång på 70-talet. Sedan har det accelererat i takt med att jordgubbsodlingen blivit mer och mer industrialiserad. Nya hjärntvättade aggresiva agronomer som trimmats av giftbolagen och rest på mutresor propagerade för plansprutning vilket innebär att man har en plan för växtperioden och sprutar enligt plan utan att ta hänsyn till väderlek eller angrepp av olika slag. Det gav extra klirr i kassan för giftbolagen och rikliga forskarstipendier till de köpta agronomerna, docenterna och professorerna.

   Gilla

 10. Christer Heed skriver:

  Trist att jordgubben ska vara så besprutad. Omöjligt att jordgubben idag kan köpas till det låga priset av 30 kr halvlitern som i måndags på Linnégatan i Göteborg. Från gatustånd. Där är något lurt. Givetvis att dem är besprutade och plockade med mycket låga löner till plockarna. Har handlat en liter denna säsong. Ekologiska på Eko store. Tyska.

  Gilla

 11. Kristina And. skriver:

  Gillar att allt som det manipuleras med kommer upp i dagern.

  Gilla

 12. Björn Carlsson skriver:

  Har lagt upp länkning på min Facebook sida till ”jordgubbskandalen.

  Hur lång skall detta vansinne med industriproducerad mat fortsätta innan varligt folk reagerar och börjar ifrågasätta den politisk delen av vår matförsörjning.
  Och fortfarande produceras bara mat för halva befolkningen, troligen är det makthavarna som skall äta när det krisar med försörjningen, och ibland undrar man vad ändringen av lagen som tillåter Svensk militär att skjuta på Svenskar var tänkt för? Var det för kommande hungerkravaller eller något annat otäckt scenario

  Gilla

 13. Gaias Meadows skriver:

  En väns vän arbetar på en icke ekologisk jordgubbsodling strax norr om Karlstad i Värmland. Den personen hade sagt att varje morgon får de gå runt och plocka upp döda fåglar innan självplockarna kommer.
  Detta är så fruktansvärt!!!
  Jag skäms så för att vi människor blundar så för konsekvenserna av vårt leverne på vår planet.
  Detta måste få ett slut innan vi svälter eller blir sjuka och många viktiga djurarter i näringskedjan dör ut.
  Vi kommer ju alla dö om det fortsätter så här!!!
  Upprörd trädgårdsmästare

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja läget är ytterst allvarligt när bina håller på att utrotas av alla växtgifter och cancern galopperar allt längre ner i åldrarna.

   Gilla

 14. Anonym skriver:

  Verkligen tråkigt att höra om jordgubben som man bara måste ha när midsommaren nalkas. Det måste väl gå att odla på annat sätt men det är ju alltid fråga om pengar. Tänk på 40-talet då smakade jordgubben som man minns det då .Dom var mycket sötare, nu får man slänga en hel del. Men att sluta köpa dom är svårt säsongen av svenska jordgubbar är ju så kort. Men efter att ha läst din artikel blir man verkligen betänksam.!!!

  Gilla

 15. zacka skriver:

  Ja!Den här diskussionen kan ju pågå i evighet!Ekologiskt kan man få hemma om man planterar själv!Jobba med jordbruk i början på 90-talet då det blev så populärt att odla ekologiskt,samt att korna gav ekologisk mjölk.Sen att man hade i över ett decenium använt ddt,mm,mm på åkrarna var inga problem bara man inte använt gifter dom senaste 2 åren,så var man ekologisk bonde??En bonde jag jobba hos var ekologisk!MEN i februari när hans ensilage samt säd var slut fick han dispens att köpa besprutad säd,ensilage samt hö och ge korna och ändå vara ekologisk bonde?Vilket då konsumterna lurades att tro att det var ekologiskt?Är samma idag som det var då?Vem lurar vi?Och det kommer att vara samma många år framöver,många kommer att insjukna p.g.a bedrägeri och falskspel inom jordbruksnäringen,men vi måste ändå se det så här!Hade det INTE varit för dessa människor som jobbar 12-15 h dagligen året runt så hade vi inte fått kött,mjölk mm på bordet.Kanske gnällspikarna som klagar och ev. jobbar med ett mindre jordnära jobb kan ge oss ett alt.som vi kan äta och överleva på?Jordgubbar kan vi leva utan men resten?Tack för mig!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Anonyma inlägg av den här typen som bara har en avsikt att sprida uppgivenhet. Det får står kvar som ett exempel på sådant dravel som kommer från de högre kretsarna inom det jordbruksindustriella komplexet. Jag känner dem väl. Typiskt att det är anonymt. Vill samtidigt understryka att jag helst vill att de som skriver på min blogg sätter ut sitt riktiga namn.

   Gilla

 16. Anonym skriver:

  Jag köper aldrig jordgubbar längre. Få saker är enklare och roligare att odla själv än jordgubbar.

  Gilla

 17. Att läsa den så kallade ”giftbibeln” med alla gifter som får användas här i landet, är ingen rolig läsning. Efter att jag gick sprutförarkurs för 15 år sedan i samband med en jordbruksutbildning så har man ju en ganska stor insikt i vad alla dessa gifter har för effekter på all omgivande miljö. Har många gånger ställt mig frågan Varför detta ska finnas överhuvudtaget? Men svaret är nog att det kom till av ren bekvämlighet! Det skulle vara smidigt! Dessutom ökade ju kemibolagens vinster. Inte minst detta måtte varit en stor drivkraft i fel riktning så att säga. Tilläggas skall att jag aldrig har sprutat på något under min tid som bonde! Har alltid tänkt ekologiskt. Vi blev tvungna att gå kursen i samband med utbildningen inte minst av den anledning att man måste känna sin fiende för att kunna bekämpa den samme!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Lättjan, snikenhet och ren okunnighet om hur naturen och kretsloppet fungerar är nog den främsta orsaken till att giftkulturen fått breda ut sig så omåttligt. Det är mycket svårare och kräver mer av sin odlare om man odlar ekologiskt. Får man så mycket sjukdomar som det räknas upp från LRF-håll, Jordbruksverket och agronomerna på Ultuna är man en riktigt dålig jordgubbsodlare. T ex har man jordgubbar år efter år på samma fält eller för ofta återkommande. Det är mycket lättare att bara läsa på etiketterna, följa alla ”goda” råd från giftindustrin och spruta på för fullt så länge inte konsumenterna får reda på hur genomdränkta odlingarna är med västgifter av alla de slag. Eller att de inte har fått reda på att det förekommer restgifter upp till 83 procent i de provtagna jordgubbarna.

   Gilla

 18. Birgitta skriver:

  Horribel läsning!!! Vet du var man kan köpa självplock ekologiskt i Stockholmstrakten?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: