Besprutade jordgubbar väckte liv i giftförespråkarna

Mitt inlägg om industriell jordgubbsodling med dess risker är främst en beskrivning som bygger på offentliga uppgifter. De flesta från giftbolagen själva.
NU kommer de som lever gott på att lura konsumenterna tro att gifterna är nödvändiga och helt ofarliga med sitt desperata självförsvar.
Det dåliga samvetet hos rådgivare och myndigheter som mot bättre vetande propagerar för giftjordbruket tar sig uttryck i våldsamma rallarsvingar.
Rådgivaren Magnus Engstedt på länsstyrelsen i Jönköping som dessvärre är någon slags riksexpert på bärodling inom Jordbruksverket har gått fullständigt i spinn när hans propaganda för växtgifter och vilseledande information till Sverige bärodlare och konsumenter blir ifrågasatt.
Nu får Engstedt äta upp åratal av desinformation och lugnande uppgifter om att det inte bara är ofarligt utan t o m nyttigt att äta besprutade jordgubbar. Det är verkligen tveksamt om enögda propagandister för giftindustrin, som Engstedt, ska avlönas med våra skattemedel?
I sina koleriska inlägg gör Engstedt det stora misstaget att luta sig på Livsmedelsverket som inte längre har något större förtroende hos allmänheten. Verket som inte bara tycks vara lierat med margarinindustrin utan fler av de stora livsmedelsjättarna.
Ett slags vänskapskorruption som tycks prägla många statliga verk.Livsmedelsverket medger dock när det gäller ”ofarliga” restgifter i jordgubbar, bär och andra livsmedel att cocktaileffekten aldrig har kartlagts. Man erkänner att synergieffekten kan utgöra en mycket större risk än man tidigare trott.
Rune Lanestrand

11 Responses to Besprutade jordgubbar väckte liv i giftförespråkarna

 1. Kenneth Johansson skriver:

  VARNING Just nu görs det jättemycket reklam och information för hur nyttig superbroccolli är i alla dagstidningar här i Sverige.

  Men det står inte att det är en GMO produkt framtagen av Monsanto. Den är mao. livsfarlig att äta.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Eftersom motståndet mot GMO ständigt växer bland allmänheten försöker man smyga in manipulerade växter i odlingar. Inte minst i de privata lotterna. När det kommen ny supergröda kan man med stor säkerhet anta att den är genmanipulerad.

   Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Allt för många av Statens rådgivare och Livsmedelsverket intar vid en internationell jämförelse en föga hedrande position då de i stället för att lyfta fram riskerna med den stora användningen av bekämpnimngsmedel ursäktar och ständigt talar om ”väldigt låga halter restgifter” i våra livsmedel.
  Medan FDA (Amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket) t ex konstaterar att jordgubben internationellt sett hamnade tvåa (efter äpplen) som den mest besprutade grödan.
  I Sverige ökar dessutom användningen av bekämpningsmedel mätt i aktiv substans per hektar. I frukt, bär- och trädgårdsodling används betydligt mer aktiv substans per hektar än i åkerjordbruket som ändå inte snålar på gifterna.
  Äpplen, jordgubbar, lök, morötter och potatis är de mest besprutade grödorna. Även om det sprutas minst lika mycket utomlands är detta ingen ursäkt för den stora användningen av gifter i Sverige. Köp ekologiskt, för hälsan och miljön.

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Det finns knappast någon gröda som är lättare att odla själv än jordgubbar och de blir enormt mycket sötare och godare. Vilken sort man odlar har ingen större betydelse. De sorter jag har prövat är ungefär lika härdiga. Smulgubben som smakar smultron är speciell.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Just det. En av de enklaste grödor att odla.Jag odlade jordgubbar redan som barn och har fortsatt med det. Ett par rader med härliga friska obesprutade jordgubbar som inte har några av de sjukdomar som vissa statliga rådgivare skrämmer upp folk med. Rådgivare som går giftindustrins ärenden. .
   Gästerna på midsommaraftonen prisade de goda jordgubbarna. Flera sa, jaså det är så här riktiga jordgubbar ska smaka. Skaffa revor från någon granne eller köp i en affär som säljer plantor. Nästa sommar kan du utöka med egna revor.

   .

   Gilla

 4. lilian torstensson skriver:

  Det nästan osyndliga möglet på en obesprutad jordbubbe kan vara lika farligt som en besprutad mot möglet. Har själv jobbat med gubbarna. Är också allergiker.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De flesta allergiska besvär beror på att det är för mycket gifter och kemikalier i omlopp i vår miljö. Inte minst sådant som sprutas på det vi ska äta.

   Gilla

 5. bengt arnby skriver:

  Det finns ju numera ekologiska gödselmedel som på ett naturligt sätt ökar den mikrobiella aktiviteten i jorden och hjälper växterna skapa kraftigare rotsystem som gör dem mer motståndskraftiga mot angrepp.

  Gilla

 6. Kent Åsberg skriver:

  Bra, Rune!

  Gilla

 7. Att man förringar kemikaliernas farlighet är väl ett resultat av att odlarna till stor del är inmålade i ett hörn, och sitter fast i denna användning. Många moderna jordgubbssorter är säkert liksom andra moderna växtsorter mer eller mindre anpassade till att de ska besprutas annars klarar de inte att växa. Sedan finns rädslan att inte kunna sälja sina produkter om konsumenterna får kännedom om vad det är som säljs! Men som med all kemianvändning inom jordbruket , det har kommit till för att det ska gå fort o smidigt! Då behövs mindre med folk som jobbar med detta och allt blir så mycket billigare.
  Men i slutändan är det både vi själva o djur o natur som får betala priset av detta!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Praktiskt taget all forskning är inriktad på ökad avkastning där det förutsätts användning av gifter och kemikalier. Det gäller inte minst bär och frukt. Jordgubbar inget undantag.
   Notan överlämnar vi till våra bar-och barnbarn som drabbas av vår kortsiktiga jordbrukspolitik. I dag är fler än hälften av alla barn allergiska i någon form.
   Naturen slår tillbaka helt enkelt. Vi måste lyssna och återerövra en mera naturlig form av odling där vi får balans i naturen. Endast på så sätt kan vi minska angrepp på värdeväxterna och minska sjukdomar på människor och djur.
   Det är märkligt att detta kan möta så stort motstånd bland LRF:s olika organisationen. T ex GRO Bär som ligger under LRF-paraplyet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: