”Vi omger oss alla med kemikalier. Det är främst i våra egna hem som vi utsätts för olika ämnen – från våra kläder, möbler, elektronik, hygienartiklar.” Det skriver LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson i ett svar på min artikel om Den förgiftade jordgubben.
Helena Jonsson tar väldigt lätt på den stora giftanvändningen inom jordbruket när hon avfärdar riskerna med att det ändå finns så mycket kemikalier i vår miljö. Hon säger sig inte känna igen min beskrivning av hur industrijordgubbarna odlas. Men faktum kvarstår att det i år enligt jordbruksverkets broschyr “Växtskyddsmedel för bär 2014” finns 51 olika preparat godkända för jordgubbsodling.
De flesta är höggradigt giftiga och klassade som farligt gods vid transporter och som enligt tillverkarnas riskupplysningar anger följande: ” Mycket giftigt vid inandning. Irriterar andningsorganen. Mycket giftigt för vattenlevande organismer, kan orsaka skadliga långtidseffekter i vattenmiljön. Giftigt för fjärilar, bin, humlor och andra pollinerande insekter. Vid olycksfall, illamående eller annan påverkan kontakta omedelbart läkare.”
Trots denna armada av bekämpningsmedel tycker LRF:s förbundsordförande att det inte räcker till. ”Allt oftare saknas effektivt växtskydd i den konventionella odlingen. Då ansöker LRF om dispens för att kunna avvärja angrepp.”
Tre fjärdedelar av de dispenser som söks står LRF för. Oftast är det medel som har använts tidigare men stoppats då de ansetts för giftiga. LRF har ett stort ansvar för, i det här fallet jordgubbarna, men också för att andra livsmedel innehåller restgifter av bekämpningsmedel som orsakar allergier, astma, eksem, cancer och som förorenar jorden, vattendrag och grundvatten.
Trist att Helena Jonsson inte vågar ta strid mot giftindustrin och verka för ett jordbruk som minskar giftanvändningen i stället för tvärtom. Framtidens jordbruk är ekologiskt – det är vad allt fler efterfrågar och det svenska jordbruket kan idag inte täcka behovet utan en stor mängd ekologiska livsmedel importeras.
Rune Lanestrand
Ett exempel på hur okunnig LRF-ledningen är i sitt svar i Expressen:
Utan växtskydd
dör vårt jordbruk
Svar till Rune Lanestrand
”LRF förgiftar jordgubbarna”,
publicerad 10 juli i Expressen.
”Det är bekymmersamt att
Rune Lanestrand inte inser
att miljöfrågorna alltid har
varit viktiga för det svenska
lantbruket och att LRF
strävar efter en hållbar
produktion vid all odling.
Men både inom den ekologiska
och konventionella är
växtskyddsåtgärder nödvändiga
och när det saknas bra
växtskydd ansöker LRF om
dispens för att kunna
avvärja angrepp på skörden.
Samtidigt har livsmedel
från Sveriges bönder oftast
en lägre påverkan på miljö
och klimat än mat som
produceras i andra länder.
Om svenska odlare utsätts
för ensidiga växtskyddsförbud
kommer de tvingas
lägga ner och Sverige får
i stället importera varor
från länder där andra medel,
som är förbjudna i Sverige,
används. Att exportera
miljöpåverkan utomlands
skulle vara kontraproduktivt
och den miljöbelastning
som Rune Lanestrand vill
motverka skulle på så sätt
bara bli större.
Thomas Magnusson Vice ordf i LRF”
GillaGilla
Det är en genomgående svensk uppfattning att det ska vara stort och det ska sprutas annars blir det inga ”riktiga” skördar. Sen vad ett sånt tänkesätt gör med vår natur och allt liv i framtiden det bryr sig inte höjdarna ett Skit om! De hör verkligen till livets dagsländor! Lever bara här o nu, tänker inte ett endaste dugg på att det kan komma släkten efter oss som också vill ha något drägligt att leva av.Inte bara gifter o sopor som vi lämnar efter oss!
GillaGilla
Det är som du säger men de höjdare som är politiker borde vi ställa krav på. Vi kan inte acceptera att till exempel Livsmedelsverket går näringslivets ärenden. Jag ska attackera mina närmaste politiker igen. En regeringsmedlem, nämligen Annie Lööf, har ju nu startat ett krig mot gifter i maten. Makten sitter ju där, upp till bevis och inte bara snack.
GillaGilla
Sent ska syndaren vakna. I det här fallet för sent för att bli tagen på allvar!
GillaGilla
Vad är anledningen till att Helena Jonsson tar lätt på användandet av gifterna? Den felaktiga och hälsofarliga hanteringen är väl uppenbar. Är det så enkelt att hon företräder förmånstagarna för industrijordgubbarna och att gifterna innebär ökad lönsamhet för denna industri, på bekostnad av hälsan för de människor som äter jordgubbarna?.
GillaGilla
Jan, ditt antagande är helt rätt. LRF organiserar alla storodlare inom GRO, Gröna näringens Riksorganisation.
GillaGilla
Majoriteten av medlemmarna är väl små och medelstora. Varför kan inte dessa gå samman och ta befälet? undrar Allan.
Ja det stämmer men LRF är ingen demokratisk organisation med en man en röst. För att garantera industrialisterna makten i förbundet väljs drygt hälften av styrelsen genom indirekta val med ledamöter från de kooperativa företagen som Lantmännen, Arla, Scan m fl
GillaGilla
Etablissemanget börjar oroa sig för resistenta bakterier och de pandemier vi håller på att ”odla” fram med överdriven antibiotika användning. Precis samma resultat blir det med giftanvändningen. För att nämna ett rätt välkänt exempel så sprutas potatisen var 5-7 dag mot bladmögel fuktiga år nu för tiden. Det finns runt 50 godkända preparat även där. Regniga somrar innebär detta runt 12 sprutningar på potatisen.
Här har man lyckats odla fram riktigt besvärliga stammar av bladmögel.
Det är nämligen det man gör. Odlar fram pandemier, superbladmögel och supervarroakvalster med giftanvändningen. Frågan som måste ställas är. Skall vi lita på kemiindustrin och deras produkter. Företag som i andra epoker tar fram giftgas för utrotning av judar eller skall vi lita på naturliga stabila system och mekanismer som funkat i hundratals miljoner år?
GillaGilla
Med den kunskap som finns borde det vara enkelt att gå åt rätt håll med bekämpningsmedel i jordbruket. Alla vet väl, även LRF får man hoppas, att humlor och bin är viktiga för människans överlevnad. Inställningen ”det finns redan så mycket gift, så lite mer spelar ingen roll…” är oursäktlig. Mest förvånar det mig att det inte finns kloka medlemmar i LRF som väljer rätt väg och rätt ledare. Är det bara industrijordbrukare där?
GillaGilla
Min erfarenhet från min tid som redaktör för Småbrukaren är de kloka eftertänksamma medlemmarna i LRF finns i på de mindre jordbruken i skogs-och mellanbygder.
De är i flertal men har inget som helst inflytande på den rikspolitik som LRF bedriver. Förbundsstyrelsens ledamöter kommer med något enstaka undantag från stora slättgårdar och djurfabriker.
Förbundsstyrelsen är inte på något sätt representativ för hela medlemskåren. Utan som du undrar, endast för industrijordbrukare.
GillaGilla
Visst är det så att det är uteslutande industrijordbrukare i LRF.s styelser, men kan någon förklara varför?
Majoriteten av medlemmarna är väl små och medelstora. Varför kan inte dessa gå samman och ta befälet?
På något vis anses det fint att vara arealmässigt stor. Hör ofta dom som skryter över hur många tusen tunnland dom brukar, men nästan aldrig någon som säger ”small is beautiful”
Så för LRF fram en del som inte stämmer helt och hållet. Ta detta med att lantbruket är bra för sysselsättningen. De allra flesta av deras industribönder anlitar folk från forna öststaterna åtminstone hela växtodlingssäsongen. Bra för deras sysselsättning. .
GillaGilla