Sallad duschas med växtgift

Natten mellan den 22 och 23 juni rann 700 liter bekämpningsmedel ut i en salladsodling i Skåne. Är det möjligt,kan man spruta växtgifter också på sallad som går direkt från jord till bord?
Jodå det visar sig vara ett insektsgift som får sprutas ända fram tills en vecka före salladen skördas och spisas. Det är inget ofarligt gift som används. Preparatet heter Fastac50 och är av Kemi (Kemikalieinspektionen) klassad i den näst högsta graden av giftighet.
Enligt inspektionen dödar Fastac50 humlor, bin och fjärilar, förgiftar fisk och är allmänt miljöfarligt.
Larmet gick. Räddningstjänsten i Vellinge kommun fick rycka ut med gasmask och full katastrofutrustning för att försöka stoppa läckaget, suga upp och sanera efter olyckan. Hela tunnan med gift rymde 3200 liter. Enligt räddningschefen fick man också gräva upp och ta bort jord vid saneringen.
Detta gift sprutas på den sallad som vis ska äta bara efter en veckas karens. Skrämmande kort karens då den för spannmål där den också används har en karenstid på 42 dagar.
P g a läckan fick vi reda på att i stora salladsodlingar i industriformat som i Vellinge sprutas det med så hälsovådliga preparat. Företaget som var så vårdslöst i Vellinge heter Bjud-Grönsaker. Men insektsgiftet Fastac50 används med stor säkerhet av alla företag som bedriver industriell odling av sallad och även andra grönsaker.
Fastac50 rekommenderas och är godkänd av Kemi i kepalök, purjolök, rödkål, vitkål, savoykål, spetskål, blomkål och broccoli. Så vegetarianer se upp nästa gång ni handlar. Se till att köpa ekologiskt odlade grönsaker.
Rune Lanestrand

19 Responses to Sallad duschas med växtgift

 1. Karin skriver:

  Hej Rune!

  Jag gör mitt allra bästa för att hålla mig påläst, bland annat via din blogg, men jag känner mig förvirrad inför det stundande valet. I vårt hem lägger vi ner stor möda på att påverka via plånboken men vi lägger inte ner riktigt lika mycket energi på att läsa på om de olika partierna.

  Häromdagen gjorde jag ett test där det framkom att jag sympatiserade mest med Centern, tätt följt av Miljöpartiet. Jag skulle vara dig evigt tacksam om du kunde lotsa mig lite här. Vad är det som skiljer dem åt i frågor som sådana som du och jag anser är viktiga?

  Hälsningar,
  Karin

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  Ja, så bra att det finns kämpar som du Rune, borde finnas fler upp i hierarkin, det är bråttom!
  hälsningar Mia

  Gilla

 3. Anne Ringborg skriver:

  Tack Rune, tack för din uthållighet i att försvara LIVET! Så väl vi behöver dig!

  Gilla

 4. Anne Ringborg skriver:

  En del andra länder härjas av denna vidriga miljöförstöring som kallas krig. Den här vidriga miljöförstöringen, som vi drabbas av i Sverige, borde vi kunna försvara oss emot. Men här har vi en stor gigantisk dumhet . . tankelättja som står i vägen

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De flesta medier ser tydligen som sin främsta uppgift att inbilla folk att allt som myndigheterna beslutar alltid är det rätta. Lättja bidrar säkert till att många inte vill bli oroade utan tror att allt är bra och man kan fortsätta med giftspridningen precis som hittills.

   Gilla

 5. Britt Jakobsson skriver:

  Jag citerar svaret jag fick från Leif Bengtsson på Kemikalieinspektionen.
  ”Tack för din fråga. Kemikalieinspektionen arbetar bland annat med att handlägga ansökningar om godkännande av bekämpningsmedel och följer de lagar som gäller om detta. De ansökningar som kommer in ska hanteras rättvist. Företagen som vill ha medlen godkända måste kunna visa att de har tillgång till information om medlets risker för människa och miljö samt om att medlet fungerar mot det som det är tänkt. I besluten om godkännande anges bland annat villkor för säker hantering och behörighetsklass som anger vem som får använda medlet. Det är sedan innehaven av godkännandet och användarna av medlet som ansvarar för att det används säkert och korrekt.”

  Mitt svar: … Tydligen har BjudGrönsaker inte använt medlet ”säkert och korrekt” eftersom det runnit ut över odlingarna och krävt sanering av skyddsutrustad personal från Räddningstjänsten. De får väl plikta för det antar jag? Frågan är om det är rätt av er och framför allt rättvist mot oss konsumenter att skriva tillåt på ansökningar om sprutning av matvaror med ett så giftigt medel? Lagen säger väl något men ert är ansvaret att skriva tillåt eller ej särskilt med tanke på de effekter medlet har mot livsviktiga insekter. Jag undrar hur giftigt ett medel ska vara för att ni ska besluta er för att skriva tillåt ej? Detta var klassat som näst värst. Som du ser kvarstår mina undringar och slutsatsen blir väl att ni inte tar parti för människor och miljö utan för kommersiella intressen.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Så bra Britt Jakobsson. Precis så ska man kräva svar från dessa byråkratiska institutioner. Ska intressant att läsa mer om denna värdefulla skriftväxling.Hoppas att även fler skriver till KEMI.

   Gilla

 6. Tak for din indsats, Rune!

  Gilla

 7. Torsten Lindholm skriver:

  Rune, jag vill passa på att tacka för ditt engagemang. Jag har länge valt att köpa ekologiskt men detta utan att förstå hur illa det är ställt med vår matproduktion. Jag gör så gott jag kan för att sprida information och uppmuntran om att handla ekologiskt, närodlat eller odla själv. Den här typen av information känns som en bekräftelse att jag gör rätt trots att det inte är mitt fält av expertis, trots att jag inte tjänar några pengar på det och trots att jag har fått tagit debatten på ett personligt plan.

  Jag vill ändå med detta inlägg ge dig ett erkännande att det finns folk som läser det du skriver (jag prenumererar) och som blir inspirerade av ditt arbete.

  Tack Rune!

  Med vänlig hälsning

  Torsten

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Tack för uppmuntran! Du gör helt rätt när du sprider vidare då vägen bort från giftsamhället måste komma underifrån då ”giftmaffian” sitter vid makten och har dessutom nästlat sig in i de myndigheter som ska granska och skydda oss medborgare.

   Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  På BjudGrönsakers hemsida kan du se vilka enorma arealer man odlar sallad på. Inte ett ogräs, säkert inga humlor, bin eller insekter. Kemiskt rent från naturligt liv. http://www.bjud.se/

  Gilla

 9. Anonym skriver:

  Kemikalieinspektionen har naturligtvis samma uppgift i sitt fall som Läkemedelsverket som skyddar och till väldigt stora delar sponsras av just Läkemedelsföretagen !!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Kemikalieinspektionen är troligen i likhet med övriga statliga verk infiltrerade av personer, som i det här fallet, tidigare varit anställda på olika gift- och kemiföretag. Håll ständigt i minnet att Sverige är ett i många avseenden genomkorrumperat land.

   Gilla

 10. Britt Jakobsson skriver:

  Jag kollade hur giftet hanterats av Kemikalieinspektionen och skrev till dem. En enkel fråga: vad ska vi ha dem till när de skyddar varken människor eller de för vår överlevnad nödvändiga insekterna.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det kan man verkligen fråga sig. Då KEMI mer och mer tycks skydda fabrikanterna och dem som använder alla deras gifter i bl a jordbruk- och trädgårdsskötsel.

   Gilla

  • annika sollner skriver:

   vore bra om du länkade en adress så flera kan skriva ..
   många krav om att ta bort detta gift blir oftast bra ..

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: