Känner olust inför valet

Undrar om det är fler än jag som är trött på alla upprepningar, rent tjabbel och brist på mer ideologiska diskussioner om framtiden.
Mängder av siffror som till leda likt tennisbollar skickas fram och tillbaka mellan debattörerna.
Partiledardebatterna känns inte genuina utan partiledarna påminner mer och mer om ett resande teatersällskap där skådespelarna har tröttnat på sina inlärda repliker.
När man så granskar deras budgetförslag så är det i grunden bara promille av hela statsbudgeten som skiljer partierna åt. Då är det kanske både sunt och legitimt att känna olust inför valet.
Jag saknar inte minst engagemang för fred och säkerhet. I stället för mer vapen, fler JAS-plan och närmande till NATO. Fred och avspänning som är det viktigaste i vår oroliga tid nämns knappast med ett ord i denna valrörelse.
Rune Lanestrand
dn

12 Responses to Känner olust inför valet

 1. Jan Öhlund skriver:

  Teatersällskap, Ja. Kvicka repliker, mental hagelbössa som levererar åsikter och försök till inkompetensförklaring av motståndarna är mitt intryck av huvudsaklig taktik.

  Eftertänksamhet och väsentligheter saknades.

  Debatten om skolan och vem som skall vara huvudman är viktig. Det allra viktigaste saknades: kontrollen av vad som händer i skolan oavsett huvudman. Resultatet blir inte bättre än vad kontrollen är. Samma gäller allt annat. Hastigheten på vägen, skattemoralen mm.

  Fattas det något annat än bättre matte? När man står i en matkö på stormarknaden och ytterligare en kö öppnas blir det allmän kapplöpning. Känslan för turordning finns nästan inte.

  Det fattas något i vår grundutbildning/fostran som lär oss hur vi skall bete oss gentemot varandra.

  Gilla

 2. Roland skriver:

  Det framstår alltmer tydligt att rikspolitiken lever sig eget liv. Oavsett vad folk tycker om vinster i välfärden (80 %emot), Natoanslutning (60-70%emot), deltagande i krig med Nato osv. fattar politikerna sina egna beslut. Vem har gett Carl Bildt mandat att agera för främmande makt i Georgien, Ukraina mm.? Vill svenska folket att ett land, 1000 mer korrumperat än Grekland, dras in i EU bara för att USA vill kringgärda Ryssland?

  Gilla

 3. Göran Keijser skriver:

  Efter att ha tagit del av kvällens partiledardebatt så vill jag tro att 7 av 8 politiker har ätit karbonpapper den senaste vecka. Samma osakliga svammel.
  Det känns lite uppgivet, framtidstron får sig en törn när man lyssnar på illusionisterna. Men nu vet jag att det finns en verklighet nästa vecka som inte kommer att se så mycket annorlunda ut än idag.

  GöranKeijser

  Gilla

 4. Kenneth Johansson skriver:

  Nu har EU och USA blivit helt vansinniga. Några meningar från tidningen ”Fria Tider”

  Både EU och USA införde idag nya sanktioner mot Ryssland.

  Ryska oljebolag och de största bankerna i landet kommer nu i princip att isoleras från att göra affärer med företag inom EU.

  Beslutat idag fredag.

  Gilla

 5. noboxplease skriver:

  Du har så väldigt rätt i det du säger, Rune!!!
  Jag tycker att det börjar bli rätt så uppenbart att våra politiker inte arbetar för oss längre utan har helt andra agendor! Ingen pratar som du så riktigt påpekar, Rune, om fred eller hur vi skall kunna få en bättre värld mer anpassad till människor än till den galna elit som styr planetens öden.

  Gilla

 6. […] Rune Lanestrand (en gammal politisk legend i Vänersborg) skriver i sin senaste blogg: […]

  Gilla

 7. valther skriver:

  Blev erbjuden att delta i SVT s valenkät. den var så vingklad så det var helt otroligt det fans bara de partier med som SVT kan skapa rubriker om. Partier som företräder de mäniskor som byggt upp landet och nu behöver en hjälpande hand fanns inte med. Därför så dra in presstödet ta bort TV- avgiften för pengarna går bara till antidemokratisk versamhet.

  Gilla

 8. ingeborg skriver:

  Resande teatersällskap var mitt i prick. Våra politiker är dåliga skämt. Det lär vara så att när Nicaraguas president Ortega kom till Amerika för att träffa president Reagan så lär han ha sagt: Jag vill träffa cirkusdirektören och inte clownerna. Ganska roligt utan att jag sympatiserar med den ene eller andra. Som jag ser det så finns det alltför många clowner i vår riksdag för att inte tala om journalisterna som aldrig ställer en kontroversiell fråga.
  För övrigt är det nog så att det utgår ett påbud uppifrån vad som skall skrivas om och frågas om.Det finns gånger nu när jag önskar att jag hade min barnatro kvar.

  Gilla

 9. Roland skriver:

  Sifferexercis utan ideologisk infallsvinkel blir intetsägande och ger mer förvirring än upplysning för tittaren/lyssnaren. Efter debatterna får vi recensioner av retorikexperter – inte politiskt innehåll utan ordval och kroppsspråk. Vart tog NUON, NATO och EU myglet vägen i valrörelsen? Svagt av oppositionen att inte få fram vad som verkligen skiljer – människosynen!

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   De flesta tongivande journalister, politiska kommentatorer, statsvetare och retorikexperter lever i symbios och vill inte oroa varandra. Redaktioner gallrar bort dem som kommer med systemkritik eller som säger sanningen om det politiska hyckleriet.

   Gilla

 10. Paul Rimmerfors skriver:

  Jag delar Runes uppfattning till 100%. Det är för många intetsägande mediadebatter, oändligt tjat om samma saker, total oförmåga att lämna ankdammen och blicka ut över gränserna och in i framtiden. Och för många opinionsmätningar med svagt underlag och bristande trovärdighet i analyserna.

  Gilla

 11. tillfalligheter skriver:

  Jag håller med dig, STV är dåliga på¨att lyfta fram klimatet och industrins koppling till j planetens uppvärmning. Inte heller uppmärksammas den giftiga matens påverkan på folkhälsan, cesium från daglig drift av atomreaktorer, besprutad potatis o s v. En jordbruksorganisation från 50-talet skulle ge många bra jobb ute i friska luften, nära hemmet, inga bilresor, inget behov av dagis för de minsta barnen osv. Tänk om alla på landet skulle slippa köpa mat!
  Bra för miljön!
  Hälsar Diana av en tillfällighet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: