Den stora jobb-bluffen

Vaknade tidigt som vanligt. Hösten är här och fortfarande grådager när jag sätter på tv för att se repris på veckans Uppdrag Granskning. Det blev ett brutal uppvaknande kan jag lova.
Nobelpristagaren Milton Friedmans teoretiska modell som jag aldrig tagit riktigt på allvar ligger fortfarande till grund för många länders sysselsättningspolitik. Inte minst i Sverige.
Friedman lära om den naturliga arbetslösheten, den sk Jämviktsmodellen, går ut på att marknaden kräver en rätt stor arbetslöshet för att ”förhindra inflation och för att garantera prisstabilitet.” Förenklat kan man säga att det är Riksbanken som styr räntan som bestämmer hur stor arbetslösheten ska vara. Men med politikernas tysta gillande.
I dag är arbetslösheten i Sverige på den högre nivån, omkring 8 procent vilket innebär mellan 350 0ch 400 000 arbetslösa. I programmet avslöjas att politikerna, ja även LO och TCO, har accepterat Friedmans cyniska teori. De är alltså väl medvetna om att ”arbete åt alla” bara är tomt prat.
Jag rekommendera alla som är bekymrade över den höga arbetslösheten och det minsta samhällsintresserade att se programmet Jobb-bluffen Det finns också en skriftlig sammanfattning på svt:s hemsida.
Rune Lanestrand
dn dn

11 Responses to Den stora jobb-bluffen

 1. Anders Rydén skriver:

  Om man mer eller mindre trycker obegränsat med pengar kommer de så småningom hammna på arbetarnas lönekonton, inflation med andra ord.
  För att förhindra det måste man skapa en slags fiktiv brist på arbeten för att hålla nere lönerna.

  Att sedan pengarna hamnar någon annan stans, som till exempel skenande fastighetspriser eller som ”varm luft” på börsen är ett senare problem, det viktiga är ju att visa fina siffror i statsbudgeten för att bli omvald.

  Gilla

 2. Inge skriver:

  Dessa teorier läser man om i Nationalekonomi så det är inga hemligheter. Men att det ska va 8% är inte sagt. Det ska dock finnas ett glapp mellan enligt teorin för att inte fcken ska driva upp lönerna. Kolla hur Alliansen gjorde med a-kassan, de satte nivån på hur många arbetslösa det fanns. Tanken var att dessa fack inte skulle driva upp lönerna och få ännu fler arbetslösa. Alliansen har använt flera sådana grepp. Socialdemokraterna har hållit sig mer på folkets sida och tillåtit att lönerna har slagit ut vissa branscher ex konfektion.

  Gilla

 3. Perry skriver:

  Men får inte ihop det riktigt. Räntan har man ju ägnat sig åt att sänka på senare år så den knappt går att trycka ner mer. Och den viktiga väljargruppen bolånetorskar i storstad får ju frossbrytningar bara av tanken på höjd ränta. Är det ”game over” för räntevapnet vi nu ser ?

  Gilla

 4. ingeborg skriver:

  Här kan ni läsa vad som väntar Sverige. För övrigt så har man skrivit mycket i Georgien om att Carl Bildt är genomkorrumperad. Är någon förvånad?
  http://parnassen.wordpress.com/2014/09/14/snabbkurs-over-vad-som-pagar-nato-rasmussen-har-lagt-europa-i-potten-och-det-kan-sluta-med-total-forintelse/

  Gilla

 5. ingeborg skriver:

  Eva Stenberg skriver utmärkt om den stora lögnen i Sverige. All denna utbildning som alla skall få. De enda som tjänar på det är bankerna som ser till att ungdomar och andra får stora skulder. Vi kommer att mer och mer få ett akademiskt proletariat. När vaknar svenska folket? Det har ljugits i årtionden för oss.

  Gilla

 6. Per Danielsson skriver:

  Det är mycket enkelt. Om den som vill anställa någon inte begränsas av vilken lön som ska ges så blir plötsligt en stor mängd tidigare oanställningsbara personer anställningsbara.

  Det viktigaste är alltså att politiker inte lägger sig i anställningsvillkoren. Då kommer arbetslösheten att sjunka som en sten.

  Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  När jag öppnar DN net möts jag av en stor bild överst på hela sidan på Fredrik Reinfeldt och texten; Rösta för fler jobb. Efter att ha sett Jobb-bluffen i Uppdrag Granskning ser jag valaffischen som ett rent skämt eller som ironi.
  Det politiska hyckleriet når nya oanade höjder. När jag öppnar Expressen net står krigshetsaren Carl Bildt på tidningens valscen och talar om fred och ärlighet.

  Gilla

 8. Eva Sternberg skriver:

  Käre Rune!
  Tack för detta inlägg av Dig – baserat på Milton Friedmans teser! Självklart är det så, att våra politiker – se på valrörelsen i år – försöker bluffa på alla sätt, men det jag tycker är ännu mera allvarligt i Sverige är, att vi – sedan länge – har anammat den ”manliga” sanningen att det som görs i hemmet – alltså merparten av livet självt är värdelöst!
  Men om vi gör samma sak som hemma i en byggnad utanför vårt hem, som män har byggt och tjänat pengar på – då blir vårt arbete en del av bruttonationalprodukten!
  Hur dumma kunde vi bli?
  Hur fega kan vi vara, när vi uppmuntrar våra döttrar att abortera sina första barn – för att först hinna med att avlägga någon totalt meningslös examen, som i vår tid inte leder någonstans!
  Det går helt enkelt inte att förklara utomlands att vi – i flera generationer – har varit ense om, att kvinnors arbete är utan värde – under tiden, som allting, som görs utanför hemmet betraktas som värdefullt och möjligt att prissätta och att föra till ”BNP” – vad det än är!
  Jag har till exempel räknat ut att den trafikolycka, som min syster dog i på våren 1965 – höjde BNP med mer än 11 miljoner kronor i den tidens penningvärde!
  På handelshögskolan i Göteborg fick jag av min lektor i nationalekonomi veta, att jag skulle komma ihåg att ”hushållens insatser i nationalräkenskaperna utföres med noll kronor!”
  På min fråga varför, svarade han, att det berodde på, att det inte fanns någon efterfrågan på det som görs i hemmen och att det är efterfrågan, som styr utbudet – och utan utbud blir det ingen BNP!
  Jag frågade honom då – en man i fyrtiofemårsåldern – om han hade strukit sin prydliga skjorta själv?
  Nej, det hade hans fru gjort!
  Ja, men lektorn har den ju på sig här på handelshögskolan, sa jag!
  Handelshögskolans tjänster leder ju till utbud, som leder till BNP! Eller hur?
  Lektorn kunde inte svara på denna fråga. Han blev blodröd i ansiktet – och jag blev nöjd över att så tidigt i mitt liv ha förstått vilket vansinnigt samhälle jag ingick i!
  Sedan dess har jag försökt att få oss kvinnor att fatta, att vi helt och hållet skall strunta i att försöka skaffa oss pengar och så kallad utbildning – för dessa företeelser leder oss ingen annan stans än till avgrunden!
  Där vi är nu!
  Varma hälsningar
  Eva Sternberg
  Storasyster – egen företagare – gift med samme man sedan 58 år och tre barn och sex barnbarn

  Gilla

 9. Britt Jakobsson skriver:

  Ännu ett exempel på att folk hålls okunniga om vilka teorier och mekanismer som styr. Jobbluffen visar på ett sätt att hålla löner nere och föra pengar till företagens vinst. Jag önskar att politikerna ville kommentera Uppdrag gransknings information, som naturligtvis förnekades i DN. Men bekräftades av LO:s ekonom och Riksbankschefen. Vem bestämmer egentligen?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Det är pinsamt att konstatera detta hyckleri från eliten när man talar om att utrota arbetslösheten och samtidigt arbetar efter Milton Friedmans teori om jämvikts-arbetslöshet.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: