Miljöpartiets vallöften faller som käglor

när de eftertraktade ministerposterna hägrar. Inget pris tycka vara för högt för att komma fram till de riktigt stora köttgrytorna. Redan innan ens riksdagen öppnat har språkrören hunnit säga ja till både fler JAS-plan, u-båtar och förbifart Stockholm.
Att svika så totalt i partiets hjärtefrågor kan t o m jämföras med när Maud Olofsson körde över sitt parti och bytte uppfattning om kärnkraften.
Svekdebatten kommer precis som för centern att leda till rejält sjunkande förtroende för miljöpartiet. Jag trodde inte det var möjligt för en partiledning att så snabbt ändra uppfattning och utan vidare köra över kongressbeslut och väljare.
Eftergifterna visar att Romson och Fridolin är så bländade av makten att de inte skyr några som helst medel för att bli ministrar.
Hur det på sikt drabbar partiet tycks språkrören totalt strunta i. Nu gäller det tydligen bara den egna politiska karriären. Jag, Jag, Jag. Blir kärnkraften nästa eftergift?
Rune Lanestrand
dn
dn

7 Responses to Miljöpartiets vallöften faller som käglor

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Märkligt att s och mp efter dagens energiöverenskommelse inte kunde ena sig om en gemensam tolkning av vad de kommit överens om när det gäller kärnkraftens utfasning.

  Gilla

 2. sl skriver:

  Mp är ett enfrågeparti; de är emot storskalig elproduktion som ger låga elpriser, och vill ha småskalig elproduktion som ger höga elpriser. Mp kan ”ge efter” i vilken fråga som helst utom den som spelar någon roll.

  Det är inte mp´s pengar som läggs på flygplan eller motorvägar, det är skattebetalarnas. Mp delar utan tvekan ut andras pengar till vad som helst, så länge det egentliga målet hägrar; nerlagd kärnkraft.

  Det är S som sålt ut, genom att i första hand bilda koalition med mp. Där finns fyra partier att göra upp med i första hand, som inte ställer till bråk om kärnkraft och motorvägar. S valde mp, 6% stora.

  För mp är det bara ett steg bakåt, två steg framåt som gäller. De har lyckats sinka förbifarten, som redan borde ha varit plats. Utan tvekan inväntar de att kunna ställa till med mer problem via Stockholms Kommun.

  Gilla

 3. Frazer skriver:

  Från Birger Schlaugs blogg.;;; Väntade beslut om förbifarten och nya JAS-plan
  Jaha, så visar det sig då att man lagt ner en stor del av sitt liv på ett parti som kommer att administrera och legitimera beslut om såväl nya JAS-plan som miljömonstret Förbifart Stockholm. Det var ju liksom inte meningen.

  Känns lite konstigt att intensivt ha ägnat 20 år av sitt liv med något som resulterar i detta.

  Besvikelsen uteblev dock för min del, eftersom jag var övertygad om att man skulle göra upp.

  Besvikelsen kom istället på valdagen när MP, trots mycket sämre valresultat än väntat förklarade att man ändå ville bilda regering med ett fyra gånger så stort socialdemokratiskt parti som, ur grönt perspektiv, är den sämsta upplagan sedan 1996. Lägg till det en riksdag som ser ut som den gör. Och, framför allt, att partiledningen haft som övergripande mål att sitta i en regering – inte att uppnå politiska mål.

  Som jag påpekat tidigare: MP kommer som tack för några statsråds- och statssekreterarposter att få administrera en politik som stärker de system, strukturer och normer som man bildats för att förändra. Å andra sidan drev man inte förändringskrav i valrörelsen, utan riktade in sig helt på att få plats i en regering för att ta kollektiva regeringsbeslut. Om nåt.

  Så målet är ju uppnått…

  MP riskerar att få betydelsen Meningslösa Partiet.

  Å andra sidan går det ju åt helvete med besked också på andra sätt. Sverige har nu klättrat på listan över länder som pressar planeten och de planetära processerna hårdast.

  Vi har klättrat till tionde plats. Det krävs nu 3,7 jordklot för att planeten skulle kunna hantera 7, 1 miljard svenskar. För ett år sedan krävdes det 3,4 jordklot. Vi konsumerar sönder planeten under fältropet: ”Vi ligger i framkant!”

  Det ironiska är att rapporten om tiondeplaceringen kommer samma dag som MP beslutat sig för att administrera beslut om förbifarten och lägga ner ytterligare cirkus 15 miljarder – som hade behövts för goda miljöinvesteringar – på nya JAS-plan. Tablå.

  Det vore ju kul med ett riksdagsparti som ville något annat än att köra på samma motorväg, åt samma håll, mot samma utvecklingsmål, hysteriskt ropande till varandra: jobba mer, konsumera mer, producera mer, ge planetjäveln vad den tål!

  Ett grönt parti, skulle det kunna vara nåt? Om man nu inte lyckats massakrera begreppet grönt förstås.

  Man undrar vad som sker härnäst och vad lurade deras väljare är.Jag känner till ett av deras språkrör i en större stad i Västsverige och om man för fram kritik som inte passar då är allt ”HITTEPÅ” som jag sedemera har döpt personen till.

  Gilla

 4. tillfalligheter skriver:

  Nu är det väl dags att starta ett miljöparti värt namnet! Birger Schlaug, snälla! /Diana

  Gilla

 5. Göran Keijser skriver:

  Nu framstår MP politiker som svekfulla lögnare, vars vallöfte hade väldigt kort hållbarhet ca 14 dagar. Jag tror att bäst före datum har passerats för hela MP. För i min värld är ett löfte ett löfte oberoende av vad som händer, klarar jag inte att leva upp till ett löfte, då skall ja således inte avge något löfte. Jag menar att eftersom S inbjöd MP för att kunna bilda regering, så var det endast om de hjärtefrågor som MP gick till val på fick gehör, annars är det bara att tacka nej. Men nu lockar ju ministerposter och då gäller inga avgivna löften, men om det blir omval inom en snar framtid blir ju tillvaron vid maktens högborg kortvarig.
  ” Ju högre häst man kliver uppå, desto ondare gör det när man faller av”
  Göran Keijser

  Gilla

 6. Lars-Håkan Halldin skriver:

  STACKARS MILJÖPARTIET
  Nu liknar det politisk förnedring miljöpartiet sviker i regeringsförhandlingarna allt de står för. Först förbifart Stockholm, migrationspolitiken och nu försvarsfrågan. Troligen var obligatoriskt gymnasium en eftergift till Miljöpartiet som Löfven var väl medveten aldrig skulle passera Riksdagen

  Skulle inte förundra oss om Miljöpartiets avveckling av två reaktorer under mandatperioden blir sifferexercis om energibehovet. Jordbruk och landsbygd för de nog ge upp där siktar Löfven på en uppgörelse med Centern.

  Vi inser ett svårt politiskt läge. Politiken är ett tillrättaläggande för att se till att SD inte har så stora möjligheter sabotera med nyval.

  En sak är klar detta var inte vad väljarna valde när de röstade på Miljöpartiet.

  Spännande följetong vad blir kvar av miljöpartiets politik i regeringsställning. Det kostar att regera. En sak är säker ett nyval klarar inte miljöpartiet en röst på dem är att köpa grisen i säcken.

  Gilla

 7. Eva Sternberg skriver:

  Käre Rune!
  Redan när jag hade insett detta – sakernas tillstånd i Sverige – började jag vänta på den stund, när den stora massan skulle fatta det Du skriver här i Din blogg idag!
  Att det skulle ta fyrtio år innan detta skedde hade jag inte trott!
  Men nu ser alla det – politiken är tom, politikerna är tomma och tomma grytor skramlar väldigt länge!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: