Plastlådorna – ett hån mot våra gamla

Kostchefen i Uddevalla har nu svarat. http://mobil.bohuslaningen.se/Default.aspx?pageid=1141&parentid=0&link=1.3522294 Länk till svaret  underst på mitt inlägg i Bohusläningen.  (Majoriteten i Uddevalla kommun består av Alliansen och miljöpartiet. I Socialnämnden som har huvudansvaret sitter en centerpartist, tidigare riksdagsledamot som ordförande.  1915 ny majoritet s + mp)
 Matglädjen är borta berättar en vän som tillfälligt behövde anlita hemtjänsten och deras paketmat. Hon berättade att hon bara smakade för hon kunde inte förmå sig att äta. Och jag förstår henne för jag fick en förpackning att prova.
Potatisen var liksom grönsaksblandningen och pepparrotssåsen fullkomligt smaklös. Bara en dunst av unken plast.Falukorven var inte falukorv utan lika oätlig som det övriga. På några paket kallades precis samma grönsaker ”Herrgårdsgrönsaker” för att poppa upp det hela.
Utöver basvarorna och margarin, vatten vassle, mjölk, socker. ett 15-ton tal tillsatser. Bl a härdad vegetabilisk olja, emulgeringsmedel, vitaminer, surhetsreglerande medel, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, grönsaksbuljong,jästextrakt, solrosolja, palmolja, vitlöksarom, lök och purjolöksextrakt.
Vad är det för kockar som kan röra ihop så mycket både onödigt och hälsovådligt industriprocessat skräp på det kommunala Äsperödsköket i Uddevalla för hemtjänstens ”kunder”.
Och vad är det för politiker som sparat på de gamla för att slösa på annat.
För många som är så dåliga att de inte längre kan laga sin mat är ändå maten dagens höjdpunkt. Och att då bli serverad så tråkig och smaklös mat. Det är närmast ett hån mot våra gamla.
Matglädjen är borta berättar en vän som tillfälligt behövde anlita hemtjänsten och deras paketmat. Hon berättade att hon bara smakade för hon kunde inte förmå sig att äta. Och jag förstår henne för jag fick en förpackning att prova. Potatisen var liksom grönsaksblandningen och pepparrotssåsen fullkomligt smaklös. Bara en dunst av unken plast.Falukorven var inte falukorv utan lika oätlig som det övriga. På några paket kallades precis samma grönsaker "Herrgårdsgrönsaker" för att poppa upp det hela. Utöver basvarorna och margarin, vatten vassle, mjölk, socker. ett 15 tillsatser. Bl a härdad vegetabilisk olja, emulgeringsmedel, vitaminer, surhetsreglerande medel, modifierad stärkelse, förtjockningsmedel, konserveringsmedel, grönsaksbuljong,jästextrakt, solrosolja, vitlöksarom, lök och purjolöksextrakt. Vad är det för kockar som kan röra ihop så mycket både onödigt och hälsovådligt industriprocessat skräp på det kommunala köket i Uddevalla för hemtjänstens "kunder". Och vad är det för politiker som sparat på detta för att slösa på annat. För många som är så dåliga att de inte längre kan laga sin mat är ändå maten dagens höjdpunkt. Och att då bli serverad så tråkig och smaklös mat. Det är närmast ett hån mot våra gamla.

13 Responses to Plastlådorna – ett hån mot våra gamla

 1. Rune Lanestrand skriver:

  I dag publicerar Linköpings Tidning/Kindaposten. http://www.linkopingstidning.se/article/view/61053/

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Glädjande ringar på vattnet
  Jag fick för mig att det kanske finns fler som är bekymrade över den i många kommuner dåliga maten via hemtjänsten. Så jag skickade i dag, till några redaktioner, med ett litet tillägg om att kommunpolitiker bygger arenor för hundratals miljoner men har inte råd med näringsriktig mat till kommunens äldre. Först att publicera är http://www.ostrasmaland.se/insandare-debatt/matgladjen-ar-borta/

  Gilla

 3. Anonym skriver:

  Jag har en släkting som får sådana paket, de ser väldigt oaptitliga ut. Fråga man kan ställa: Är maten hälsosam eller ska den påskynda livets avslutning genom giftiga tillsatser. Barn och gamla borde erbjudas enbart ekologiska produkter, aldrig margarin, hellre vispgrädde och smör. och inte för mycket snabba kolhydrater.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja i varje fall kan inte alla kemikalierna förlänga livet inte. Dessutom bidrar de säkerligen till olika sjukdomar. När kroppen inte orkar bryta ner gifterna bidrar de till cancer.

   Gilla

 4. Ikke kun i Sverige. Akkurat det samme i Danmark.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja tyvärr är det nog så i många länder. Det förefaller som om den omskrutna höga standarden inte ska omfatta de äldres dagliga bröd.

   Gilla

 5. Wiola skriver:

  Varför ge riktig mat när det finns billiga kemikalier att smaksätta undermåliga råvaror med, skrämmande. Vart tog rejäl svensk husmanskost vägen, den behöver inga smakfärstärkare…

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Klart det är för att spara pengar som kommunerna använder tillsatser som smakförstärkare då de i många fall köper upp de billigaste och därmed de sämsta råvarorna.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Det saknas i varje fall inte pengar om man ska tro vad de ledande politikerna sa när de i maj i år presenterade budget för 2015-2017. – Vi har en enorm skjuts i landets ekonomi just nu, skatteintäkterna ökar på ett sätt som vi inte har sett sedan före bankkrisen 2008. Samtidigt har vi stora utmaningar på grund av att kommunen växer. Om bara 25 år kommer vi att vara 75 000 invånare i Uddevalla enligt vår befolkningsprognos. (53 000 i dag) Det ställer stora krav på vår planering och vårt sätt att arbeta framöver, säger Henrik Sundström. http://www.uddevalla.se/kommunpolitik/omkommunen/press/pressmeddelande/nyhetsarkiv/nyheter2014/majoritetenpresenteradebudgetforslag.5.64368c441441eae8b9f1ebcf.html

  Gilla

 7. Göran Keijser skriver:

  Nu vet jag att det blir en stor middagsbjudning i Stockholm den 10 december, då det kommer mycket folk dit då vore det ju ett väldigt bra tillfälle att bjuda gästerna på liknande portioner, för inte vill man göra skillnad på folk och folk, sa inte Fredrik R när han slut på jobbet att de skall inte vara ni och vi utan alla är vi. Finns det något bättre tillfälle att i praktiken visa detta än vid detta tillfälle
  (Nobelmiddagen)

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ett utmärkt förslag. Det vore rätt tillfälle att visa all förnäma gäster hur vi behandlar våra gamla. Då är det nog inte fråga om vi längre. De flesta bland gratisätarna på Nobelfesten, kommer att bo på dyra privathem med vin till maten, när de blir gamla.

   Gilla

 8. Britt Jakobsson skriver:

  Inte bara ett hån, det borde vara kriminellt. Om ”kunden” inte orkar protestera, hoppas jag det finns någon anhörig säger ifrån. Men det har väl redan hänt åtskilliga gånger utan att någon ändring kommit till stånd?

  Gilla

  • F d anhörig skriver:

   Som anhörig gör man sig snabbt omöjlig. Jag har försökt i närmare 10 år. Det finns inga läkare i omsorgsvården som förstår sig på sambandet kost och hälsa. Personalstaben i övrigt har inte några sådana kunskaper heller. Entreprenörerna i storköksbranschen strävar efter så mycket vinst som möjligt. Ann Fernholms initiativ till Kostfonden är ett ljus i mörkret:
   http://www.kostfonden.se/

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: