Uddevallas kostchef går i svaromål om Hemtjänstens osmakliga mat

som levereras i plastlådor till kommunens äldre. Det är ett mycket intressant svar från kostchef och kökschef i Uddevalla kommun. Jag vill tacka för svaret som tyvärr innehåller väldigt lite självkritik. Utan till stor del präglas av den ofelbarhet som i dag dominerar när offentliga tjänstemän ska bemöta kritik från allmänheten.

Citat: ”Det var tråkigt att du och din vän upplever den förpackade maten från Äsperödköket som smaklös. Självklart ska vi följa upp de synpunkterna och kontrollera att maten smaksätts korrekt. Att man tycker det kommen dunst av unken plast är inget vi eller matrådet (bestående av representanter från bland annat SPF och PRO) märkt vid våra provsmakningar. För att undvika den känslan och för hela måltidsupplevelsen, är det viktigt att maten läggs upp på tallrik innan den äts.”

Jag måste säga att den utveckling och förbättring man talar om anser de äldre jag talat med har lett till ännu sämre mat. Klicka här för att läsa hela svaret i Bohusläningen. Att få smaklös mat i plastlådor för flera dagar som ska upphettas i mikron kan knappast kallas för utveckling.
Snarare avveckling av god matkultur medan ansvariga politiker som bär huvudansvaret för utarmningen av maten till kommunens gamla fegt gömmer sig bakom de anställda som ofta har en tuff budget att hålla sig till.
Rune Lanestrand
dn

6 Responses to Uddevallas kostchef går i svaromål om Hemtjänstens osmakliga mat

 1. Anonym skriver:

  Att maten skulle vara smaklös och näringslös finns inget försvar mot. Dock ser jag fram mot att läsa hur du skulle leverera maten till kunderna utan inblandning av plast, eftersom du är noga med att kritisera just detta och använder det för att illustrera hur hemsk maten är.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Innan de hårda sparbetingen på äldrevården sattes in lagade Hemtjänsten maten i hemmet för de som behövde den hjälpen. Det borde vi ha råd med även i dag. Det är ingen stor kostnad då det är förhållandevis få som inte klarar av att laga mat själv.

   Gilla

 2. tillfalligheter skriver:

  Det borde handla om matens näringsinnehåll. Rätt innehåll ger god hälsa, behöver inte smaksättas. /Diana

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja det är avslöjande att både kostchefen och kökschefen ska se till att det blir rätt kryddning. De har trots sin utbildning tydligen inte förstått att med ekologiskt odlade grönsaker finns smaken i råvarorna. Vad som behövs är lite salt och peppar. En massa kryddor och aromämnen används i dag för att dölja den dålig kvalité på råvororna.

   Gilla

 3. Björn Carlsson skriver:

  Kritik mot maten för våra äldre som har byggt detta land är inte direkt ovanlig och varje gång liknade förekommer brukar jag komma med ett förslag, som än så länge inte har accepters av några ansvariga kommunpolitiker:

  Enda lösningen på detta återkommande problem är att ALLA inom kommunen, tjänstemän, medarbetare och övrig personal äter exakt samma mat, som dom gamla.

  Naturligtvis en omöjlighet för inom politiken gäller : Gör som ´vi bestämmer och inte som vi gör för vi är nya ”adeln”

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, det skulle nog sätta fart på politikerna om de fick äta Hemtjänstens mikrouppvärmda inplastade mat i stället för ett flott julbord.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: