Allhelgonahelgen banaliseras!

Inte ens den gamla fina traditionen att på Allhelgonahelgen besöka kyrkogården, minnas och smycka sin fäders gravar får vara i fred. Allt ska banaliseras och fördummas i kommersialismens tidevarv.
I stället för lite välbehövlig stillhet och eftertanke i vår högt uppstressade tillvaro har reklam och media solkat ner denna högtid med den amerikanska Halloween.
Tidigt på morgonen i går hjälpte även publik service i svt till genom att göra stort nummer av hur barnen ska måla ansiktet med färg för att se så skräckinjagade ut som möjligt. Detta var budskapet. Inget om helgens egentliga mening.
Sedan ska de dra gå runt i villorna och skrämma folk för att få godis medan choklad och lösgodisfabrikanterna gnuggar händerna över nya försäljningsrekord.
Rune Lanestrand

11 Responses to Allhelgonahelgen banaliseras!

 1. Anonym skriver:

  Poliserna är svartklädda och ser ut som Rambos, en välkänd möbelkedjas personal är helt svart klädda,inredningsstilen går i svart och grått, ungdomar och även en del vuxna (vuxenheten kan ifrågasättas) tatuerar sig med allehanda ”mörka symboler”. Läste om en hästintresserad tjej som skulle visa upp sin häst i ett arrangemang i globen och som skulle förse sin svarta häst med ett huvudlag dekorerat med dödskalle, hårdrockbanden ser värre ut en någonsin.
  Håller helt med dig om att Haloween är ett kommersiellt påfund som
  endast syftar till att sälja en massa skräp. Kanske går det att göra marmelad på pumpa och då blir det i alla fall någon nytta med denna grönsak i orange.
  Varför är vi så dåliga på att se det ljusa livet? Vi har det bättre än någonsin och har ingen anledning att återgå till 1600-talets symbolvärld där döden var ständigt närvarande. Nej – låt oss få ett uppror mot det mörka och istället se det ljusa. Precis som Rune säger behöver vi stillhet och reflektion. Man behöver inte vara religiös för att sitta ned i en stund i en gammal svensk kyrka och njuta av både vacker musik och ljuständning på Alla helgons dag i det mörka november.

  / Bergslagsmannen

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Snart är vi så amerikaniserade att Cecilia Malmström utan protester från allmänhet eller riksdag kan skriva på sitt hett efterlängtade handelsavtal med USA.
  Avtalet är en dödsstöt mot demokratin men också mot svenskt jordbruk. Det senare är helt i linje med folkpartiets ointresse för att inte säga förakt för landsbygd och bönder.

  Gilla

 3. Bergfalken skriver:

  Vidrigaste högtiden av alla….läs historien om den .

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Här en fin motvikt till svt och medias allmänna förakt för våra gamla fina traditioner. http://www.svt.se/opinion/befria-alla-helgon-fran-gastar-och-demoner

  Gilla

 5. Torsten Johansson skriver:

  Avståndet mellan Allhelgonadagens uppmaning och hallowen-spektaklet, är enormt. Många mänskliga världen faller bort på den sträckan. Inget får leva vidare om det inte går att beskattas eller vinstestimeras. Genernas betydelse, mellan generationerna, är snart noll. Konsumtion ersätter visst allt.

  Gilla

 6. valther skriver:

  Att inte värna de traditioner som vi i Sverige har haft sedan lång tid till baka är att förringa våra förfäders betydelse. På punkt efter punkt ser vi hur illa som det är ställt med det här landet.

  Gilla

 7. om jag hör eller ser ngn vara på väg – då släpper jag ut hundarna – har stabila staket så det är stopp!!

  Gilla

 8. Rolf Löfgren skriver:

  De Mörka Kommersiella Krafterna dikterar dagens värld. Tyvärr verkar det bli allt värre med åren.

  Gilla

 9. Kunne kke være mere enig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: