”Nivån kan inte vara tabu i flyktingdebatten

skriver ledarskribenten Anna Dahberg i dag på ledarplats i Expressen. Och att Sverige inte ensamt kan ta emot en så stor andel av flyktingströmmen till Europa. Inte i längden.”
I många år har det sagts att vi ska påverka de andra länderna i EU så de tar emot fler flyktingar. Men de gör tyvärr precis tvärtom. När Danmark nyligen skrev upp prognosen till 20 000 asylsökande i år svarade regeringen under ledning av Helle Thorning Schmidt (S) med att omedelbart strama åt asylreglerna.
Så ser verkligheten i Europa ut.
Exemplet Filipstad som jag skrev om härförleden visar att det råder totalt kaos och att ingen längre har kontroll på situationen. Allra minst Migrationsverket.
Sverige tar numera emot fler asylsökande än stora länder som Frankrike och Storbritannien. Och sett till befolkningsmängd finns det inget annat land som är i närheten av våra nivåer.
”Antingen måste Sverige skaffa sig en uthållig samhällsberedskap för detta eller så måste vi se över vårt åtagande. Sannolikt behöver vi göra bådadera skriver Dahlberg.”
Staten kan inte, som jag skrivit tidigare lasta över kostnaderna och problemen på kommunerna. Det är i första hand en statlig angelägenhet.
”Staten måste vara beredd att kompensera kommunerna i betydligt högre grad för flyktingmottagandet. Men även nivån på mottagandet behöver ses över. Av någon anledning har just nivån blivit det mest tabubelagda ämnet i svensk debatt. Men det går alldeles utmärkt att stå upp för mångfald, tolerans och en generös flyktingpolitik och samtidigt föra en diskussion om vår kapacitet att ta emot på kort sikt.
Man kan rentav vända på resonemanget. Alla vi som värnar om mångfaldens Sverige har ett särskilt ansvar för att se till att integrationen har förutsättningar att lyckas. Dagens havererade mottagningssystem med tiotusentals människor som kommer att sitta fast på flyktingförläggningar, en misslyckad etableringsreform, akut bostadsbrist och framväxande parallellsamhällen bidrar dessvärre till motsatsen. Det finns bara ett parti som tjänar på en sådan utveckling skriver Anna Dahlberg i dagens Expressen.
Samtidigt måste Sverige givetvis leva upp till internationella konventioner och ge skydd till människor som flyr undan krig och förföljelse” skriver Dahlberg.
Rune Lanestrand
dn dn

11 Responses to ”Nivån kan inte vara tabu i flyktingdebatten

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Migrationsverket pekar nu ut ensamkommande flyktingbarn som nästa miljardindustri.
  Och det har den förre S-riksdagsmannen och multimiljonären Jan Emanuel Johansson, 40, nappat på.
  – Jag sitter med i bolag som sysslar med flyktingbarn, men jag vill inte förekomma i medierna mer, säger Johansson.
  http://www.expressen.se/nyheter/flyktingbarnen-pekas-ut-som-miljardindustri/

  Gilla

 2. Anonym skriver:

  Majoriteten av flyckting ärenden handläggs av före detta invandrare som själva några år tilbaka i tiden var ärenden då offtast handlaggda av 68 vänsterns sympassitörer.

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  USA driver en lång rad lokala krig genom ISIS, Alqaida, mfl. terrorgrupper som får understöd från USA. Nyligen levererade USA 600 ton vapen till ISIS. http://newsvoice.se/2014/09/22/usa-gav-600-ton-vapen-till-rebellerna-i-syrien-nu-i-is-hander/

  Vidare hur bombningarna går till: http://newsvoice.se/2014/10/08/usas-flyganfall-i-syrien-riktas-mot-en-terrorfiende-som-usa-sjalv-skapat/

  Sätt strålkastarna på USA, och sätt stopp för de imperialistiska drömmarna i USA. Läs boken ”Hotet mot livet” av William Engdahl: http://newsvoice.se/2014/10/08/usas-flyganfall-i-syrien-riktas-mot-en-terrorfiende-som-usa-sjalv-skapat/

  Gilla

 4. putte torild skriver:

  Numera handlar migration till Sverige till största del om profit.
  Reinfeldt avslöjade sig i Davos för något år sedan att Sverige behöver en stor låglönemarknad. Detta håller som bäst på att implementeras och under tiden kan den 8% jämviktsarbetslösheten hålla nere lönerna. Flyktingar har också under de senaste 8 åren blivit en mycket lukrativ marknad som numera kräver högre vinst varje år och då måste vi också ta emot fler och fler.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Det är USA som har skapat ISIS enligt en artikel i dag i norska Aftenposten. http://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/Slik-vokste-IS-frem-fra-et-amerikansk-fengsel-7776663.html

  Gilla

 6. KZ skriver:

  Är det verkligen det allra viktigaste vilket parti som tjänar på det ena eller det andra när landet faktiskt går mot totalt kaos? Snacka om cynism och snäva intressen!

  Gilla

 7. tillfalligheter skriver:

  Frankrike och Sverige är ungefär lika stora. Sverige är glesare befolkat, det finna alltså mer plats här. Frankrike har ca 64 miljoner invånare, Sverige har drygt 9.
  Av en tillfällighet/ Diana

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Problemet är att de som kommer inte bosätter sig där det är glesbefolkat. Hur många flyktingar har du i din fina vackra fjällbygd i Jämtland.. Vad jag vet så så dras de flesta till Östersund eller till Stockholm, Göteborg och Malmö i redan överfulla flyktingghetton. Hur många har du i din bygd och vad kan du erbjuda för arbete, integrering och bostäder där?

   Gilla

 8. flobybo skriver:

  Citat :Samtidigt måste Sverige givetvis leva upp till internationella konventioner och ge skydd till människor som flyr undan krig och förföljelse”
  det gäller väl även för Danmark ,Norge och Finland – vilket jag antar att dom gör.

  Gilla

 9. Paul Rimmerfors skriver:

  Mycket klokt resonerat Rune! Analysen är helt riktig enligt min uppfattning. Solidariteten kräver ansvar och insikt om våra möjligheter att skapa mänskliga förhållanden för våra nya medborgare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: