Smarta Stockholmsmoderater?

Smarta Stockholmsmoderater?

”Både stad och land behöver vinnas för urbaniseringen som idé. De i den växande storstaden för de utmaningar och möjligheter denna innebär och de på landsbygden för hur denna påverkas av utvecklingen.”
Så avslöjande formulerar sig två ledande Stockholmsmoderater på DN Debatt i dag. Även om det är tafflig svenska så inser man dessvärre vad de menar. Med den synen på stad och landsbygd förstår jag varför Anna Kinberg Batra är populär.
Hon som anser att folk blir smartare av att bo i Stockholm.
Har länge varit medveten om att den för hela landet så olyckliga avfolkningen av landsbygden och storstädernas ohämmade tillväxt sker med partiernas goda minne.
Men att sätta på pränt att man ska vinna landsbygdens folk för urbaniseringen som idé är oerhört utmanande och inte särskilt smart.
Moderaterna ska tydligen lära oss på landsbygden att tycka om avfolkningen, nedlagda skolor, butiksdöd, indragna bussförbindelser och kommunal service. Och storstäderna folk ska läras tycka om växande bilköer, långa arbetsresor, bostadsbrist, trångboddhet och ökade sociala problem. Det var inte smart och ger knappast applåder ens i storstaden.

Rune Lanestrand

dn   dn

10 Responses to Smarta Stockholmsmoderater?

 1. Smart lantis skriver:

  Så smart!
  Låt Stockholm fokusera på kultur, pride, tyckande och knarkförsäljning. Eliten på söder kan väl knappast drömma om en bättre tillvaro. Låt sedan en annan stad bli vår huvudstad. Jag skulle föreslå Lund eller Mölndal. Dessa städer är inte förstörda av stostadstänkandet, de har mycket kompetent befolkning och goda kommunikationer. Låt därför förbifart Stockholm ha två betydelser. Dels att leda trafik over Malaren på ett stockholmssmart sätt och dels att låta de smarta stockholmarna få fokusera på sin egen smarthet utan att bli störda av oss på vischan.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Och samtidigt vädra ut och flytta med public service ut i verkligheten. Tänk vad den unkna, inskränkta politiskt korrekta södereliten skulle hojta. De skulle då kanske äntligen fatta hur nakna och isolerade de är i sin bubbla.

   Gilla

 2. Hans Hultberg skriver:

  Ordet smart har för mig som tidig 40-talist en många gånger negativ klang. Att vara smart innebär att man söker fördelar och genvägar. Och att det ofta sker på någon annans bekostnad som inte är lika smart. Det tar tid att mogna som människa och storstaden har en lockelse på framför allt unga människor som söker det ”coola”. Här ligger nog en hel del av förklaringen till att storstaden växer över alla bräddar. Problemen med storstadsboendet har Rune L sammanfattat väl och jag tvivlar på att staden är så energieffektiv och så resurssnål som Stockholmsmoderaterna vill göra gällande.
  Storstadens folk behöver förstå landsbygdens folk och vice versa.
  Frågan är om viljan finns? Det är enklare att bli kvar i stereotypa
  värderingar.

  / Bergslagsmannen

  Gilla

 3. Irene Andersson skriver:

  Har verkligen gjort mitt bästa för att försöka förstå innebörden i deras debattinlägg, men jag kan inte se något annat än löften som är till för att vinna stockholmsröster. Landsbygden ska inte ha bidrag, ingen skatteutjämning – men utbyggd tunnelbana i Stockholm ska stärka tillväxten.

  Stockholmare är säkert inte mer korkade än andra, men får de själva bättre fungerande kommunikationer och mer i plånboken håller de naturligtvis gärna med om att det är rätt att satsa på dem.
  Vi måste inse att striden mellan partierna handlar om en kamp om majoritetsrösterna, och förstå att landsbygdsbefolkningen redan har blivit för fåtalig för att nå några politiska framgångar.

  Gilla

 4. Heja Batra – det bästa som kunde hända M just nu – dom kommer att tappa massor av väljare tack vare henne!

  Gilla

 5. Sylvia Olofsson skriver:

  Det sorgliga är ju att landsbygden inte har någon talesman längre sedan Centern helt övergivet landsbygden och blivit stureplancentern. Saknar de trygga centerpartisterna som stod för avveckling av kärnkraft och nej till genmanipulering. Finns det några kvar. Vem skall man rösta på om man vill ha kvar servicen på landsbygden?

  Gilla

 6. Patrick Sellman skriver:

  Det är inte bara med politikernas goda minne avfolkningen av landsbygden sker, det är på grund av den centralplanerade politiken det sker. Eller rättare sagt det sker med hjälp av den förda ploitiken. Det är med avsikt och inget misstag.

  Så länge folk ställer upp på detta att det är ok att begå övergrepp mot varandra bara man gör det genom ombud och är fler så är det ok så kommer detta och andra dumheter att fortsätta. Det är förtryckets etik som råder. Det är ok att ta andras tillgångar, tvinga på dem sina värderingar ja rent av tvinga deras barn till de statligtreglerade uppfostringsinstutitionerna under hot om kidnappning för att lära våra barn att tänka rätt. Det är väl pga detta som folk inte ser detta och tycker det är helt ok att det fortsätter.

  Gilla

 7. Britt Jakobsson skriver:

  Det blir spännande att uppleva hur landsbygdens befolkning ska vinnas för urbaniseringen. Moderaterna får uttrycka sig ännu tydligare. Annars står jag fasta vid min fördom att moderater är lite mer korkade än övriga.

  Gilla

  • Patrick Sellman skriver:

   Ja om folk på landsbygden tom håller med dem om att landsbygden skall urbaniseras innebär det att Batra har rätt om att landsbygdens folk inte är så smarta generellt. Hon har tydligen kvar sin syn på lantissarna fast hon gjort en pudel.

   Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Britt, efter att ha läst den citerade artikeln i DN är jag beredd att hålla med dig.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: