Giftindustrins köpta forskare på Ultuna ljuger

när de i ett  gallsprängt helt ovetenskapligt utspel i förtalar ekologisk odling. De fyra professorerna vid Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, Holger Kirchmann, Lars Bergström och Thomas Kätterer och Rune Andersson är ökända för att gå kemi-och GMO-industrins smutsiga ärenden.

Den senare Rune Anderson är den mest kände av de fyra gäng. Andersson har under många år lett lantbruksuniversitetets krig mot ekologiskt jordbruk. Samtidigt som han  utbildat en stab av devota efterföljare.

Sanningen bakom kulisserna på lantbrukshögskolan på Ultuna är skrämmande. De som forskat på miljövänligt, uthålligt ekologiskt jordbruk har under många år förföljts och rent av mobbats bort. Forskaranslag har strypts till forskning på ekologisk odling medan de som gått kemiindustrins och Monsantos ärenden har  favoriserats på alla sätt. Inte minst genom rikliga forskanslag.

Tvärtemot vad  de fyra propagandisterna påstår är ekologiskt jordbruk både lönsamt och miljövänligt. För många jordbrukare har övergången till ekologiskt jordbruk varit räddningen för deras gård. Här ett bra och glädjande exempel som det blir allt fler av också i Sverige i takt med att efterfrågan på ekologiska livsmedel ständigt ökar. Tjulsta Gård.

Rune Lanestrand

dn

 

17 Responses to Giftindustrins köpta forskare på Ultuna ljuger

 1. […] mycket påläste och kunnige småbrukaren och bloggaren Rune Lanestrand, skräder inte orden i sitt omdöme av dessa […]

  Gilla

 2. Stämmer detta så är det verkligen hårresande. Nåt för Uppdrag granskning att sätta tänderna i.

  Gilla

 3. Bo Nilsson skriver:

  Hej på er riktiga bönder! Jag har arbetat med att få ut ett energi projekt som kan rädda era och resten av världens allt mer utarmade jordar. Det handlar om sänkning av kol i jordar. Alla jordar är välkomna. Kolet består av allt det som byggs upp i era jordar om ni alltid har levande rötter i dem. Det är fördelaktigt med fler sorter än en för täckgrödorna och armera alltid jorden med ett lager av döda växtdelar. Enklet uttryckt. Jag ger er en energi/ekonomisk modell som ger er minst 2kr per kg säd ett grovt exempel. Mina förslag kommer att ge er mycket när de genomförts. Energin säljs till fastighetsägare i stan. Jag kommer gärna och berättar. Mejla mig på: mr.bonilsson@gmail.com. Jag finns i Falköping.

  Jag vill väldigt mycket att någon skriver till mig angående det påstådda krig som SLU sägs bedriva. Jag har egna erfarenheter.

  /bo

  Gilla

 4. Rolf Löfgren skriver:

  En artikel om boken på Kostdemokrati: http://www.kostdemokrati.se/margareta/2011/10/20/naturlig-mjolk/

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ser intressant ut. Det är de stora djurfabrikerna med hundratals kor vars mjölk industriprocessas som förstört kvalitén. Har beställt boken.

   Gilla

 5. Rolf Löfgren skriver:

  En bok att läsa och fundera över ”Mjölkrevolutionen” av Fredrik Colting. Lagen om pastörisering är otidsenlig och bör tas bort. Lämpligen ersatt med ett certifieringssystem liknande som Frankrike har. Detta skulle öppna upp för lokalproducerad högkvalitets mjölk från smågårdar, som är en ren hälso-dryck. Mini-mejerier i varje buske och en mjölkautomat i varje närbutik. Konceptet bygger naturligt friska kor som bara får grönfoder och ej högavkastande. Sådan mjölk är värd 20 – 30 kr/l eller mer och med inga mellanhänder så bör det ge en bra inkomst för bonden.

  Gilla

 6. Rolf Löfgren skriver:

  Småskaligt jordbruk kan mätta många munnar. Mycket tankeväckande och intressant forskning på SLU.
  http://www.mynewsdesk.com/se/sveriges_lantbruksuniversitet__slu/pressreleases/smaaskaligt-jordbruk-kan-maetta-maanga-munnar-1065615

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja Rolf, Kristina Belfrage har trots stort motstånd från giftföreträdarna på Ultuna lagt fram en mycket värdefull avhandling om det småskaliga ekologiska jordbrukets möjligheter.och fördelar.
   Jag tror t o m att hon fick söka privata anslag för att genomföra sitt arbete.

   Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  De fyra ”forskarna” som påstår att det inte blir någon skillnad på ekologiskt och kemiodlat borde pröva ekologiskt fläskkött. Vi njuter av kött från Ragnarssons ekogrisar i Tvååker . Smakar som hemslaktat. Inget vatten i pannan och en härlig doft när man steker. http://www.ragnarssons.com/

  Gilla

 8. Monica Löfberg skriver:

  Kanske det vore dags att sätta Uppdrag Granskning på ”undersökning SLU ”……

  Gilla

 9. Patrick Sellman skriver:

  Kom en kommentar som hänvisade till att det är olönsamhet som är huvudorsaken till att ekologiska jordbruket har så liten omfattning som det har och det kan vara rätt. Vilken lönsamhet talar vi då om? Att det är mer lönsamt pga att konsumenterna är indoktrinerade via statens myndigheters ”kontroll” att det är helt ok att spruta gift på det deras barn skall äta? Att det är mer lönsamt kortsiktigt att utarma jordarna för kommande generationer? Att det har byggts upp ett skattesystem, gjorts regleringar och getts bidrag till starkt centraliserade jordbruksenheter och där infrastrukturen i stora stycken är sönderslagen?

  Det är de bördigaste jordarna som fortfarande kan ge avkastning på stora konstgödselgivor ett tag till. Vad händer när de är utarmade? Kanske det är då det blir lönsamt med ekologiskt jordbruk?

  Glömmer aldrig när jag var på studiebesök i Skåne, Alnarp m.m. Där man bedrev rena spannmålsgårdar med enbart konstgödsel, halmen storbalades och kördes till värmeverk och bättrade på siffrorna för biobränsleanvändningen. Hur länge tål jordarna en sådan behandling? Inte ens halmen fick förbättra humushalten.

  Väldigt få av de incitament som skapas genom politik gynnar långsiktighet, det ligger tyvärr i systemets natur. Den lönsamhet som det talas om så ofta är frammanipulerad genom regleringar och inte den lönsamhet som skulle funnits om folk gjorde sina egna val helt och hållet och där man fick ta ansvar för om man skadade andra genom oförsiktighet.

  Den moderna historien är full av ”ofarliga” gifter som nu mer är förbjudna så att legitimera giftspridning med att vi inte vet om det är farligt är definitivt oförsiktighet.

  Gilla

 10. Detta luktar Monsanto och co lång väg! Nästan varje år gör dessa via de så kallade professorerna på SLU ett angrepp mot det ekologiska lantbruket! Saknar dock en sån där ”giftgubbe” i sällskapet nämligen Sten Stymne! Han har ju legat på riktigt hårt för att glorifiera sprutandet. Att förstå att dessa herrar har förmåner från giftindustrin behöver man inte vara särskilt smart för att förstå. Vi som är insatta i skillnaderna ser ju hela det här som båg o förbannad dikt. Men faran är att de vanliga konsumenterna går på detta. Och det är ju illa nog i så fall!

  Gilla

 11. Sylvia Olofsson skriver:

  som jag brukar säga, följ pengarna så får du se vem som beställt undersökningarna. Så länge man bebygger Sveriges bästa lantbruksmark skall man nog inte varna för svält.

  Gilla

 12. Patrick Sellman skriver:

  Tänk att vara professor, försörjd av skattemedel och sedan hänvisa till väl utvalda undersökningar och beskriva dessa som totalt eniga undersökningar. När det finns massvis med undersökningar som visar på tom högre skördar på ekologiskt odlad mark.

  Skulle gissa att det är deras egna försök där de tar utarmad konventionell åkermark och gör en vanvårdad provyta som kallas ekologisk och sedan har den som jämförelseyta. Försök som inte kan ha annat syfte än att rättfärdiga deras idéer och karriärer.

  Hur kan man vara professor och behandla jorden mer eller mindre som ett neutralt odlingssubstrat, det är frågan.

  Trakasserierna du nämner har jag också förstahandsuppgifter på där de tom varit tvungna att flytta verksamheten från SLU pga förföljelse.

  Hand i hand med det konventionella jordbruket går GMO som leder till enorm maktkoncentration via patenträttigheter.

  Sen kan man alltid fundera över hur incitament för avgiftsmaximering påverkar en certifieringsorganisation som KRAV med undantag och överbyråkratisering.

  Gilla

  • Torsten Johansson skriver:

   Många har tillsammans med Rune och i olika organisationer kämpat för att hålla maten fri från GMO och allsjöns kemikalier. De kryper ändå in på våra dukade bord från saludiskarna. Eskil Erlandsson, är ju ute ur ansvarsbilden för vad vi äter. Tack och lov! Illa är dock att media, med förlagen, inte vill eller vågar ge oss fakta eller presentera risker. Trots att sådana finns, både i bild och text. Sverige består ju i dag av en del människor som individuellt skaffar sig information, och en större del som inte gör det. Trots Runes m.fl idoga arbete, når man inte ut tillräckligt med den tillgängliga informationen. Det är något som fattas, något nationellt som någon inte vill att det skall finnas. Relationen mellan Monsanto och de här fyra gökarna borde ha varit ett subjekt i Dagens Industri, men icke. Pressens matbilagor kan lika gärna vara Monsantos. ?????????????

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: