Regeringskrisen är bra för demokratin.

Oavsett vad man anser om de tre blockens politik så innebär nuläget att Riksdagens betydelse ökar. Och därmed också allmänhetens intresse för politiken.
Den konsensus politik som de sju partierna eftersträvat för att isolera Sverigedemokraterna har lett till att väljarna har haft svårt att se några större skillnader på regering och opposition. Taktiken har dessutom gynnat SD.
Därför är det uppfriskande när det blir  rejäla debatter i Riksdagen    och att skillnaden mellan regering och opposition blir tydlig. Det stärker parlamentarismen och demokratin.
Valresultatet visade också att väljarna ogillar den förda konstruerade konsensuspolitiken. Bra om regeringskrisen leder till att frågor som rör invandring- och asylpolitiken kommer att avdramatiseras. Öppenhet och fri debatt är aldrig fel.
Det kan i sin tur leda till att de problem som kommunerna har att placera flyktingar tas på allvar och kan leda till en bättre mottagning och migrationspolitik överhuvudtaget.
Rune Lanestrand
  dn   dn   dn

 

9 Responses to Regeringskrisen är bra för demokratin.

 1. Lasse skriver:

  Den destruktiva och kostsamma invandringspolitiken är koordinerad av den yttersta makten i västvärlden som äger banker, bolag och media för att söndra och härska, lösningen är till slut en världsregering. Därför har 7-klövern låst politiken trots att 63% av svenska folket vill minska invandringen. Därför bekämpas SD av alla politiker och etablerade media i Sverige. Massinvandringen skall fortsätta till varje pris tills Sverige är ruinerat ekonomiskt, socialt och kulturellt.

  Gilla

 2. Lantis skriver:

  Problemet är inte SD. Det verkliga problemet är att socialdemokraterna vill att allting skall vara som förr och det blir det inte eftersom alliansen har bildats och väljarna har gjort SD till ett stort parti i riksdagen. Löfven vågar inte överge moderaterna som den stora fienden och därför försöker han splittra alliansen, vilket naturligtvis skulle hjälpa socialdemokraterna. Sedan har han valt mp som sin partner och då blir socialdemokraterna bortvalda av alla som misstror mp och det är många. Således är den svenska riksdagen i ett låst läge. Det som behövs är att man söker efter ärligt menade möjligheter att samarbeta och att partierna slutar att lurpassa på varandra. Varför kan de inte samarbeta med SD? Jag förstår inte varför gamla synder är viktiga när det gäller SD medan Löfven kan avfärda kritiken av att en knarksmugglare blev anställd i regeringskansliet. Detta trots att SD medlemmars gamla synder ligger decennier bak i tiden medan knarksmugglingen skedde för två år sedan. Om vi inte skall ha ”livstidsstraff” i Sverige som Löfven sade, ska vi då svartmåla SD för några medlemmars gamla ungdomssynder. Nu anser jag inte att samarbete med SD är lösningen på den uppkomna krisen i riksdagen. Det är de ”gamla” partiernas låsningar som är det verkliga problemet och dessa låsningar måste lösas upp. Jag hoppas på ett samarbete mellan hela alliansen och socialdemokraterna. Detta skulle ge oss långsiktiga lösningar som är bra för Sverige och vi skulle säkerligen slippa de mest extrema inslagen från respektive gruppering.

  Gilla

 3. Hans Hultberg skriver:

  Extrapris på politik. Kampanj! När man lyssnar på intervjuerna i TVs aktuellt av det nuvarande regeringspartiet får man intrycket av att det som efterfrågas är endast vad de rödgröna skall göra för att få sin politik mer smaklig fram till extravalet. Jag frågar mig vad har ideologin tagit vägen om man inte vågar stå för det samhälle man vill vara med och forma. Det kan väl ändock inte vara meningsfullt att välja den populistiska vägen. Samhället står för enorma utmaningar de närmaste åren och enligt min uppfattning är det enda hedervärda att stå fast vid sina värderingar. Värderingar som slår vakt om solidaritet med svaga grupper och som ser nödvändiga förändringar för att möta klimathotet och andra hot mot vår livsmiljö. Det kräver många gånger obekväma beslut men är nödvändiga om skall kunna tro att det finns en framtid.
  För övrigt håller jag med om att vi måste våga diskutera frågan om migration och invandring. Självfallet kan Sverige inte ta emot ett obegränsat antal människor även om alla skäl i världen talar för att alla människor är värda ett liv i fred och frihet och med rimliga ekonomiska levnadsvillkor.

  Bergslagsmannen

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   När kryss- och personvalskampanjer inleddes kom det in kändisar och lycksökare som inte hade någon ideologi i bagaget. Utan annan tanke än att tjäna pengar på politiken. Det drabbade alla partierna. Det värsta exemplet är nog ändå riksdagsman Jan Emanuel Johansson (s) http://www.expressen.se/…/han-blev-miljonar-pa-utsatta…/

   Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Enligt Verdens Gang har Stefan Löfven tagit råd från sin företrädare Göran Persson innan han tog beslut om nyval. Det ska framgå när Löfven gästar Skavlan i morgon kväll. Är det så klokt med tanke på att Göran Persson numera är senior advicer hos den moderatstyrda tankesmedjan JKL. Frågan är var Persson i dag har sina starkaste sympatier.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  llavarslande för Löfven att endast 19 procent av de rödgröna väljarna tycker det är bra med nyval. Mot 47 för Alliansen. Bland SD tycker 79 procent att det är bra med nyval.
  Siffrorna vittnar också om var det finns mest självförtroende och hur trögt eller lätt det kan bli att få fart på valarbetarna.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Jag tror att Löfven har hoppat i galen tunna. Det har nämligen visat sig att det går bäst för socialdemokraterna när de går fram på egen hand.

  Gilla

 7. Kenneth Johansson skriver:

  Jag har funderat en del om regeringskrisen. Det skälls ordentligt på SD , men jag tror inte det stora problemet är där. I nuläget vill inte något parti förutom SD säga ett ord om massinvandringen.

  Det finns en parallell i Schweiz där har man röstat för minskad invandring. Svaret man fick från EU var ekonomiskt och politiskt hot om man fullföljer en minskad invandring.

  M.a.o. det är USA och EU som ligger bakom det hela, politikerna är livrädda för dem.

  Enligt min teori är miljöpartiet det stora hotet, men ingen vågar säga något om dem.

  Miljöpartiet och hela den organisationen som finns internationellt har sitt ursprung via Rockefeller, den föddes i Rom. Det finns otäcka saker som är kopplat till miljöpartiet.

  Gilla

 8. Eva Sternberg skriver:

  Detta har Du helt rätt i, Rune!
  tycker Eva Sternberg

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: