Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka

ger glada grisar då de får GMO-fritt foder, halm i boxarna och utevistelse. Ett mera naturligt liv helt enkelt.
Lika glädjande är att flera kedjor äntligen satsar på svenskt i stället för import av MRSA-smittat billigt danskt fläsk. Antibiotikaanvändningen är enorm i de stora djurfabrikerna vilket har lett till resistenta bakterier.
I går kom ett pressmeddelande från Bryssel om att Danmark vill ha stöd till grisproducenter. Troligen för att Danmarks grisproducenter har tappat marknadsandelar på grund av sitt nersmittade fläsk.
Nu gäller det för Sverige att kräva att eventuellt EU-stöd endast ges till ekologiska producenter. Det har gått så långt att det är rutin på danska sjukhus att en svinskötare som kommer in för vård ses som en farlig smittokälla och placeras i isoleringsrum.
Den sortens djuruppfödning ska verkligen inte uppmuntras. Nu finns i stället ett ypperligt tillfälle att stödja ekologiska grisproducenter genom att köpa ekologisk julskinka.
Rune Lanestrand

10 Responses to Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Ytterligare en julklapp i Nya Wermlandstidningen. http://nwt.se/asikter/insandare/article1711156.ece
  Efterfrågan på ekologisk julskinka ökar
  nwt.se

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  En fin julklapp till. Glädjande efterfrågan på ekologisk julskinka –
  Den ökade efterfrågan ger glada grisar då de får…
  http://www.dalademokraten.se/opinion/insandare/insandare-gladjande-efterfragan-pa-ekologisk-julskinka

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Vilken fin julklapp. Jordbruks-Aktuellt som går ut till Sveriges alla jordbrukare publicerar i dag inlägget om ekologisk julskinka och förslaget om att EU:s jordbruksstöd ska gå till ekologiskt jordbruk. http://www.ja.se/?p=46443&m=3433&pt=105

  Gilla

 4. valther skriver:

  Vi skall ha ett fungerande jordbruk som försörjer det svenska folket med bra livsmedel. Hur skall detta kunna ske på ett hälsosamt,miljö och samhälsekonomiskt sätt det är där som familjejordbruken spelade en stor roll tillbaka i tiden. Att åter komma dit är en resa som vi för eller senare måste ta men mycket har gott förlorat och den återupp byggnad av kunskaper som krävs är det tid att ta itu med nu.

  Gilla

 5. Rune Lanestrand skriver:

  Det finns tre olika märkningar för ekologisk julskinka. KRAV är högsta kvalité, t ex Änglamarks, som också. kräver att grisarna får vistas utomhus. EU-ekologiskt kommer på andra plats och har bl a inte krav på utevistelse. Såg i går på ICA att skinka med märket Sigill låg i disken för ekologisk skinkor. Sigill är LRF:s märke och innebär i stort sett konventionell odling med gifter och kemikalier. Ingen kontroll eller garanti för att Sigill är bättre än i vanligt konventionell odling. LRF som hela tiden motarbetar ekologisk odling och som nu vill införa GMO-grödor i Sverige har länge lurat konsumenterna med Sigillmärket som inte alls garanterar ekologisk odling

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Ekologiskt jordbruk gör också gladare bönder. Även friskare då de inte utsätts för giftiga bekämpningsmedel.

  Gilla

 7. Rolf Löfgren skriver:

  Det skulle vara en god början med ett riktat stöd för Eko-kött och mjölk. Det viktigaste är att stoppa GMO-fodret till djuren.

  Stoppa TTIP ingår i detta arbete: http://ttippen.se/
  Om TTIP går igenom kommer de europeiska bönderna att slås ut av billigt GMO-kött och GMO-mjölkprodukter från USA m.fl. länder.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Detta kanske kan bli inledningen till en omläggning av EU:s:
   jordbrukspolitik så att på sikt allt stöd går till ekologiskt jordbruk.Det skulle vara det bästa sättet att stoppa de farliga GMO-grödorna.TTIP, Handelsavtalet med USA, och GMO-grödor är utan tvekan det största hotet mot svenskt jordbruk och landsbygden.

   Gilla

 8. sedan snart två år tillbaka har jag inte ätit en köttbit – min ”julskinka” blir en atlantlax med grönkål m m God Helg och tack för alla intressanta krönikor!!

  Gilla

 9. antonsson.inger@telia.com skriver:

  Tack för informationen. Jag håller med dig om att det är bra att det finns ett utbud av svensk kött, så jag ska hålla ögonen öppna för att köpa kött som är GMO-frit. Vissa Jular har jag hoppat över köttet helt och hållet, men som sagt om man vill ha en skinkbit, så visst är det värt att satsa på bra och giftfritt kött! Tack för tips och God Jul!

  Mvh.

  Inger Antonsson

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: