Hotas Sverige av terrorister?

Den frågan ställer sig nog varje ansvarskännande människa  efter det bestialiska terrordådet på redaktionen för satirtidningen Charlie Hebdo i Paris. Mördarna sa sig, enligt svt, tillhöra al-Qaida.
Det är inte svårt att räkna ut att det är en hämndreaktion för Frankrikes aktiva deltagande i krig i både Irak, Afganistan, Syrien och Mali. Frankrikes mörka historia med tidigare krig och plundring i de forna kolonierna gör inte situationen bättre.
Sverige kan inte heller känna sig säker sedan man övergett sin fredspolitik och även deltagit med stridande trupp under USA-befäl i Afghanistan. Den terrorist som misslyckades med sin sprängning i Stockholm city motiverade sin attack som en hämnd för just Sveriges deltagande i Afganistan.
Terroristforskaren Magnus Norell har gått helt vilse när han försöker inbilla svenska folket att vår underrättelsetjänst kan förhindra framtida terrorattentat. Det enda sättet att förhindra terrorangrepp är  att Sverige som land återgår till fredsbevarande utrikes- och säkerhetspolitik.
Humanitära insatser i stället för att skicka soldater och vapen. Det finns det mer än tillräckligt av i de  postkoloniala krigen. Det skulle minska spänningarna i vår del av världen och återge Sverige den uppskattning vi rönte för vår tidigare alliansfria hållning.
Rune Lanestrand

11 Responses to Hotas Sverige av terrorister?

 1. Jan-Ola Gustafsson skriver:

  Jag var FN-soldat i Kongo 1963 och såg på plats hur CIA och Mossad dammsög denna enormt rika nation på unga kongoleser som skickades till USA och Israel för militär och polisiär utbildning.
  Detta efter att storfinansens försök att bryta ut den ytterligt mineralrika Katangaprovinsen från Republiken hade misslyckats och Dag Hammarskjöld hade fått plikta med livet för att han trotsade deras omstuvning av den f d belgiska kolonin. Nu skapade man istället en legostat av Republiken Kongo/Zaire med dess diktator Mobutu som sedan efterträddes av klanen Kabila. Detta arma land har nu, mer än 50 år sen vi var där, plundrats på ofattbara mängder mineraler av olika slag utan att nationen sett några framsteg i form av utvecklilng av sjukvård, skolor eller infrastruktur. En grupp Kongoveteraner åkte ner för ett drygt år sedan för att lägga en krans på Hammarskjölds grav och besöka de platser i Katanga där vi var i våra unga dagar. Deltagarna i resan var beklämda över att vägar, bostäder och allt annat såg likadant ut som för 50 år sedan.
  USA:s ambition att lägga under sig världens råvaru- och energireserver fortgår på många håll, och det mesta som sker i form av konflikter världen runt ingår som delar i denna strävan mot global dominans på alla områden. USA är idag det största hotet mot världsfreden, och om inte svenskarna skaffar andra kunskaper än de centraldirigerade uppgifter vi får från SR, SVT och TV4 så kommer vi en vacker dag att ångra att vi aldrig sökte kunskap om det som sker i det som synes ske.

  Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Den som förnekar, att USA och västvärldens krigande och dödande av tiotusentals oskyldiga civila i Afghanistan, Irak, Syrien och Pakistan skapar hat mot väst, kanske kommer på lite andra tankar efter att ha läst detta:
  Visa på Medium.com

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  För varje ny drönare som USA skickar till Pakistan skapas nya terrorister och ökat muslimskt hat mot västvärlden. Svårt att få exakta
  uppgifter på antalet. Mellan 4000 till 4500 dödade av drönare i Pakistan. De flesta civila.

  Gilla

 4. Anonym skriver:

  Inte heller svårt räkna ut att detta var en sedvanlig false flag-operation från USA-Israel. Maskerade proffs som vet precis när redaktionen är samlad och har flyktväg. och som grädde på moset ”tappar” ett ID-kort ! Så att man nu kan storma o skjuta några redan utsedda ”skyldiga”, givetvis med alla vapnen utplacerade. Hollande har väl varit lite olydig nyss o velat bryta ryss-sanktionerna ?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Jag tycker du ska skriva under eget namn när du kommer med så uppseendeväckande påstående. Men jag undrar över att en av mördarna glömde sin identitetshandling i flyktbilen. (De kanske var stolta och ville ge sig tillkänna.) Allt annat var ju så oerhört välplanerat. Kom fram i ljuset och träd fram med ditt namn i fortsättningen. Vi har grundlagsfäst yttrandefrihet i Sverige och man ska inte skriva något man inte kan stå upp för.

   Gilla

 5. grunnar skriver:

  Du har både rätt och fel, Rune. Jag anser att hela Skandinavien bör ingå i samma försvarsförbund. NATO är ett bra gemensamt paraply, tycker jag.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Grunnar, du har också rätt och fel. Ett nordiskt försvarsförbund skulle verka avspännande i nordeurpa. NATO-medlemskap däremot skulle öka krigsrisken.
   Trevligt om du ville vara karl för din hatt och inte uppträda anonymt. Nu kanske det är någon krigsivrare som major Jan Björklund som gömmer sig bakom Grunnar.

   Gilla

 6. Kenneth Johansson skriver:

  Fredrik Reinfeldts konstiga uttalande tror jag kommer från Bilderbergmöten som han har deltagit i. Enligt dem ska Sverige upphöra som nation.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja vi är på god väg med ett EU som bestämmer allt mer samtidigt som stora delar av den politiska eliten vill ha medlemskap i NATO.

   Gilla

 7. Rune Lanestrand skriver:

  Tack Torsten Johansson för dina egna erfarenheter som så tydligt visar att USA och västvärldens krigföring runt om i världen har startat ett elände och lidande för miljoner oskyldiga människor. Och samtidigt triggat fram fanatiska terrorister.
  Krig för fred och demokrati är bara en propagandafras som Vita Huset har hittat på. Och som av någon underlig anledning drabbar de länder som ha olja och värdefulla naturtillgångar eller geopolitiska lägen som lämpar sig för USA otaliga militärbaser.

  Gilla

 8. Torsten Johansson skriver:

  Som varande en bit över 80, med häften av mitt pensionsgrundande liv i mellanöstern, känns det förunderligt bra, att få ta del av din klarsynta och kortfattade analys. Mitt liv i den muslimska delen av världen, var positivt och enkelt. Muslimer var muslimer och kristna var kristna. Respektabelt gammelreligiösa, men vänliga, gästvänliga och frikostga. Så träffade jag CIA representanter under kriget Iran/Irak.( Många år sedan) .Att deras glättiga partyattityd, om att de snart skulle komma tillbaka och göra om länderna till parkeringsplatser, störde mig självfallet, men det har ju nu visat sig vara en realitet. Det antal ovänner västvärldens politiker skaffat oss, börjar vi nu se. Tror inte en millimeter på att väst påkallade ”organisationer” som al-quaida mm är styrda eller på något sätt försedda med organiserad ledning. Vill de plågade människorna söka revansch, (eller hämnd) kan de mycket väl använda västbeteckningarna, men inte som primär anledning. God fortsättning, och tack för att du finns.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: