LRF och Arla har svikit både mjölkbönderna och konsumenterna

Vid gårdagens möte i riksdagen om mjölkböndernas svåra situation dök förstås direktör Palle Borgström som är ordförande för LRF mjölk upp och grät krokodiltårar. Om jordbruket okunniga reportrar sög förstås i sig hans hycklande ”visdomsord”.
Sanningen är den att LRF och LRF Mjölk som är samma andas barn inte har lyft ett finger för att hjälpa mjölkbönderna. De har också svikit konsumenterna, som i detta virrvarr av utbud inte längre knappt kan hitta svensk mjölk i butikshyllorna.
Sedan Arla slogs ihop med en dansk mjölkjätte, MD Foods, kan det lika gärna vara dansk mjölk som det står Arla på. Från antibiotikastinna danska kor som också ges GMO-foder..
Det kan rentav vara mjölkprodukter som Arla själv importerar från sina utländska mejerier. Arla har sugit ut de svenska bönderna som sliter oerhört för att klara klara sig på det skamligt låga mjölkpriset som inte på långa vägar täcker produktionskostnaderna. Det mjölkbönderna skulle haft har i stället gått till utlandsinvesteringar. Många mjölkbönder har närmast slitit ihjäl sig eller ådragit sig svåra sjukdomar för att klara ekonomin. Något som inte berör LRF:s eller Arlas direktörer det minsta.
Det här pressmeddelandet från Arla säger väl det mesta om var Arla och LRF har sina ambitioner:
”Den 1 augusti (2014) trädde Arla fusion med belgiska EGM Walhorn i kraft. Det stärker Arla Foods ställning som världens mest multinationella mejeriföretag ägt av bönder. Bondeägda Arla har nu mjölkbönder som ägare i sju europeiska länder. ”
Dessutom är Arla delägare i Kina största mejeri. Och ett av de största i England.

Rune Lanestrand

 

24 Responses to LRF och Arla har svikit både mjölkbönderna och konsumenterna

 1. maddel91 skriver:

  Hittade precis hit och oj vilka bra inlägg.

  Gilla

 2. Gäst skriver:

  Matens pris: Del 1 – Sojan som förgiftar…
  http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/511693?programid=3437
  ”Hur kan mjölken bli billigare än kranvatten på flaska? I serien Matens pris från 2010 får vi följa spåren från de svenska kornas fodertråg till de brasilianska sojaodlarnas livsfarliga bekämpningsmedel.”

  Gilla

 3. Kenneth Johansson skriver:

  Det påstås att de som har allergi tål obehandlad mjölk men ej processad d.v.s. mjölk som är homogeniserad och pastöriserad. Enda sättet är att prova sig fram.

  Vid upphettning förstörs viktiga vitaminer i mjölken.

  Gammal obehandlad mjölk surnar men gammal pastöriserad mjölk ruttnar.

  Gilla

 4. Rolf Löfgren skriver:

  Den bästa mjölken är opastöriserad och obehandlad mjölk från kor som endast får grönfoder, inget soja eller majs. Naturligtvis absolut GMO-fri.

  Gilla

 5. Kenneth Johansson skriver:

  I den gammeldagsmjölken hade man inte homogeniserat mjölken lika med att fettkulorna var inte sönderslagna, då flyter fettet upp till ytan. Dessutom hade man inte ändrat på fetthalten, den var den naturliga.

  Gilla

  • Gäst skriver:

   Är det bättre eller sämre med homogeniserad mjölk?

   Gilla

   • Björn Carlsson skriver:

    Jag är inte läkare eller vetenskapsman, men läste för länge sedan att det mycket finfördelade naturliga fettet var det som orsakade nutidens hälsoproblem med fettbeläggning i blodkärlen mm.

    Vet inte om det är sant, men det måste väl gå att få fram fakta.
    Naturlig mjölk och ej processad mat klarar kroppen bätttre

    Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Den bildtska girigheten känner inga gränser. Vad kan Monsanto erbjuda en sådan toppolitiker inom Nya Moderaterna. Kanske lika lönsammt som makens aktier i Lundin Oil? Själv driver hon en importfirma för italienska delikatesser. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/darfor-bor-vi-tillata-att-gmo-anvands_4251795.svd

  Gilla

 7. Gäst skriver:

  För något år sedan fanns det Gammeldags mjölk med ”gräddklumpar”, numer har den försvunnit från mjölkhyllan och ersatts av något som heter Lantmjölk.

  Någon som vet varför?

  Gilla

 8. Kenneth Johansson skriver:

  Det har testats med riktigt lokalproducerad mjölk, men det har inte gått. En krona mer för sådan mjölk går inte. Det räcker med 30 öre i skillnad per liter och det går inte heller. Konsumenter köper bara den billigaste mjölken.

  För året som har gått sjönk mjölkpriset till producent med en krona per liter så nu är det jättekrisigt. Kostnaden att producera mjölken är högre än intäkten, samtidigt har de flesta stora lån på sina gårdar.

  Gilla

 9. Rolf Löfgren skriver:

  Enda sättet för svenska bönder att överleva är att bryta ut svenska ARLA från den danska delen. Svensk GMO-fri mjölk är värd ett bra pris till bonden, och det är brist på GMO-fri mjölk. Sverige behöver många fler bönder och framför allt behöver småbruken öka kraftigt.

  Det behövs en klar märkning på mjölkprodukter att varan är svensk, så att folk lätt kan se vad som är bra mat och vad som är GMO-kontaminerade.

  Gilla

 10. Jörgen Westin skriver:

  Är det inte dags för mjölkbönderna att söka sina rötter och återuppstarta lokal mejerier utan inblandning av den internationella kapitalismen. Ett avtal med någon livsmedelskedja för avsättning av mjölken och biprodukterna såsom ost mm.

  Tyvärr är många mjölkbönder underkastad skuldekonomin i landet och således slavar under bankhegemonin.

  Gilla

  • Är inne på samma tankegång som du att börja om med nya mejeriföreningar som står upp för producenternas intressen och att man betalar så att mjölkproduktionen kan överleva under vettiga förhållanden. Men istället har man drivit storleksrationaliseringen till vansinnets gräns! Att bara bli större o större med alltmer lån på både byggnader, djur o maskiner gör ju att man blir utomordentligt sårbar. Hade prisbilden till producenten varit vettig så hade många säkert kunnat överleva på en mindre besättning och hade därmed inte behövt en massa lånade pengar! Men detta få väl både Arla o LRF ta på sitt ansvar!

   Gilla

 11. Gäst skriver:

  Jag lever i tron att Grådös mejeri/Falköpings mejeri enbart har mjölk från svenska bönder.
  https://www.coop.se/Globala-sidor/Pressrum/Pressmeddelanden—Coop-och-KF/2014/Coop-saljer-Grado-Mejeri-till-Falkopings-Mejeri/

  Därför handlar jag på Coop.

  Gilla

  • Allan skriver:

   I vår familj gör vi likadant.

   Gilla

   • Gäst skriver:

    Det är ju inte bara mjölken, det är ju även a-fil och grädde som kommer därifrån. Det finns anledning att stödja den mejeriverksamheten. Hoppas att det håller i sig med svenska bönders produktion.

    Gilla

  • Gäst skriver:

   Att handla mjölkprodukter på Coop är inte alltid vad man tror. Idag köpte jag Coop:s Turkiska Yoghurt, men när jag läser innehållsförteckningen så ser jag att mjölken/grädden har ursprungsland Tyskland.

   Det blir hädanefter ingen Turkisk Yoghurt från Coop.

   Gilla

 12. Torsten Johansson skriver:

  Och var har LRFs lobbyverksamhet i Bryssel bistått lantbrukarna med? Ingenting. Kommer väl ihåg LRFs och Centerns profetiskt svepande argument inför EG-omröstningen. Inget vart väl då sagt om att lantbrukarna skulle offras i samband med ideologiska sanktionsbeslut i EG/EU. Dessa svårigheter hade inte behövts komma om Sverige på ministernivå hade sett till att bli skyddade.
  Kanske går det i dag lättare att få lantbrukarna med oss som vill ut ur EU. Vem mer än bankerna och etablerade politiker har fått det bättre sedan inträdet? Ingen. Vad mer än utländska globaliserade företag har förbättrat sina möjligheter? Inte är det kyrkans värderingar. Inte är det Fackföreningarnas status eller funktion .Inte är det vårt internationella rykte. Inte är det det personliga faktiska ägandet. Inte är det de svenska utbildningsresultaten. Inte är det pensionerna Även om jag är vän av värnplikten, ser jag snart ingen anledning av att stärka försvaret. Vad finns kvar att försvara?

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Först lurade LRF bönderna med fagra löften om hur bra det skulle bli om de röstade jag till EU-medlemskap. Väl i EU har man inte på något sätt slagit vakt om svenskt jordbruk utan bara arbetat för ökad globalisering för det har gynnat deras utländska miljardinvesteringar.
   I EU har LRF och inte minst centern arbetat för mer GMO. Förre jordbruksminister Eskil Erlandsson var mycket uppskattad av Monsanto då han under Sveriges ordförandeperiod i EU flyttade fram positionerna för GMO-grödor i Europa.
   LRF:s värsta svek mot Sveriges bönder pågår i dessa dagar då man okritiskt vill ha ett handelsavtal med USA. Om det går igenom blir det ännu svårare för vårt jordbruk och den svenska landsbygden. Avtalet gör det också helt omöjligt förhindra att GMO-grödor och GMO-livsmedel sprids ytterligare i EU.

   Gilla

   • Torsten Johansson skriver:

    Så är det. Hur få stopp på det globaliserande eländet? Bonden representerar en liten grupp på landsbygden. Tidigare protester med uttömd mlölk och blockerande traktorer har inte hjälpt. Anpassningen till dagens teknik har kostat stora pengar. Det är underligt, att då tiden förändrar bankernas ekonomi, skall vi som skattebetalare vara garant. Så fort pengarna skall användas av samma skattebetalare, till verksamhet, mat och tak över huvudet, berörda av samma förändringar i tiden, har vi inget skydd. Vore värdena kapital kan förändringen och avkastningen försäkras Hur vore det med en lantbrukets verksamhetsfond, knuten till de små och medelstora jord och skogsbruken, kanske hanterad av Landshypotek. Skild från pensionerna men knuten till något index. Index upp, avgifter in. Index ner under ett framförhandlat läge, kompensation ut. Vet inte hur vettig tanken på ovanstående är, men får den i alla fall ur huvudet i en vettig människas blogg.

    Gilla

 13. Monica Löfberg skriver:

  Känner mig verkligen lyckligt lottad som har möjlighet att köpa ”Sju gårdar i Uppland”s ekologiska mjölk….

  Gilla

 14. Kenneth Johansson skriver:

  Arla har en mycket aggressiv framtoning, och vill helst bli världens största mejeri genom uppköp. Den nya lagstiftningen med frihandel, avreglering och globalisering ger dem också extra fördelar. Det är näst intill omöjligt för små uppstickare att starta upp konkurrerande mejerier, eftersom då Arla går till attack så de går i konkurs eller något liknande.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: