Brittiska bönder revolterar mot ARLA

Svenska mjölkbönder borde ta efter de brittiska. De sätter nu hårt mot hårt och finner sig inte längre i att bli utsugna av Arla. De vill ha betalt för sin mjölk och inte bidra till Arlas storhetsvansinniga satsning på att vara ”världens mest multinationella mejeriföretag” som man skryter med i sin reklam.
Uppbackade av LRF och LRF Mjölk har Arla förbrukat allt förtroende både hos bönder och konsumenter.  Här kan du läsa hur de brittiska mjölkbönderna reagerar på Arlas dåliga betalning. http://www.ja.se/?p=46550&pt=105&m=3433

Rune Lanestrand

 

9 Responses to Brittiska bönder revolterar mot ARLA

 1. Rolf Löfgren skriver:

  Storleken är avgörande för ett hållbart svenskt jordbruk – inte eko eller konventionellt

  En intressant artikel om jordbrukets utvecklings möjligheter.

  http://tankesmedjanida.se/?debate=storleken-ar-avgorande-for-svenskt-jordbruk-inte-eko-eller-konventionellt

  Gilla

 2. Lars W skriver:

  Man kunde tillägga att det svenska folket borde följa det brittiska och begära utträde ur EU.

  Gilla

 3. Rune Lanestrand skriver:

  Konsumenterna har makten makten. De kan välja ett mindre mejeri som har svensk ekologisk GMO-fri mjölk. Wardins gårdsprodukter rekommenderar Falköpings mejeri.
  https://www.facebook.com/pages/Wardins-G%C3%A5rdsprodukter/241602752534280

  Gilla

 4. Kenneth Johansson skriver:

  Jag funderar på det där om GMO. Arla, politiker av alla de slag vill ha GMO. De säger att vi måste ha det för att kunna försörja världens befolkning. Samtidigt läggs jordbruk ned över hela världen därför att kostnaden för att producera maten är högre än vad man får betalt för den, men gentemot kunderna har inte maten blivit billigare.

  Nästa fundering. Om vi nu alla måste äta GMO-mat förutsätter det att det finns obegränsat med olja och det gör det inte förutom att man blir sjuk av det.

  Alltihop är egentligen en jättestor bluff. Det är inte meningen att det ska finnas tillräckligt med mat.

  Om och när oljan blir för dyr måste man gå tillbaka till ett mer småskaligt jordbruk med både djur -kor- och växtodling. Gödseln från korna är då viktig, dessutom måste vi då börja använda alla gräsmarker som beten. Dessa arealer är mycket stora och används nu mest som skogsmark. Gräs växer bra och i stor mängd i Sverige, men människor kan inte livnära sig på gräs, dessutom är kornas näringsupptag från växter 5 gånger högre än hos människor så vi måste använda djur också.

  Men något småskaligt jordbruk kommer politiker aldrig acceptera, de får sina direktiv från EU.

  Gilla

 5. Rolf Löfgren skriver:

  Jag uppmanar Norr-Mejerier och övriga svenska mejerier att omedelbart införa Fairtrade för svensk GMO-fri mjölk. På samma sätt som när det gäller u-landsbönder ska det gälla svenska bönder. De är utsatta för samma slavhandel som u-lands bönder. Minimipris är 4 kr/l + moms.

  http://www.kostdemokrati.se/politics/2014/12/19/fairtrade-for-svenska-mjolkbonder-saklart/#comment-131

  Gilla

 6. Anonym skriver:

  Både bönder och konsumenter borde sluta arbeta med Arla. De är bara intresserad av pengar och inte av bönderna.

  Gilla

 7. Kenneth Johansson skriver:

  Det finns en del möten på gång som handlar om det extremt låga priset till mjölkproducenter just nu, men jag vet inte riktigt vad. Förmodar att de själva inte heller vet vad de ska göra i dagsläget.

  Antalet mjölkproducenter i hela Sverige är idag inte mer än 4400.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Som redaktör för Småbrukaren har jag varit på ett otal möten med bondekooperationen. Det bestående intrycket är att ledningen pratade i timmar, visade diagram och la ut texten om hur bra förslaget på ytterligare centralisering var.
   Sedan var bönderna, som stigit upp tidigt och jobbat hårt, trötta. Även om de som yttrade sig var emot en nedläggning så gjorde styrelsen som de planerat. Gång på gång har man kört över medlemmarna. Hur många som har gett upp är frågan?
   I dag är bondekooperationen precis som konsument dito styrd av direktörerna också kan påverka styrelsevalen. Demokratin är borta. Bönderna har inte ett dugg att säga till om. Även om det så fint heter att t ex Arla är bondeägt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: