Falköpings mejeri satsar på GMO-fri mjölk

Mejeriet satsar också på ekologiskt. Av 150 mjölkbönder som äger mejeriet är 20 anslutna till KRAV. En förhållandevis stor del jämfört med t ex Arla. Efterfrågan på deras GMO-fria mjölk  är så stor att mejeriet kan betala bönderna 1 krona mer än Arla.

Mjölk från Falköpings mejeri säljs hos ICA, Coop, Axfood, Lidl och Netto och finns på följande orter:
Halmstad, Falkenberg, Varberg, Kungsbacka, Göteborg, Kungälv, Mölndal, Lerum, Alingsås, Partille, Kållered, Vårgårda, Herrljunga, Stenungsund, Henån, Uddevalla, Lysekil, Trollhättan, Vänersborg, Vårgårda, Grästorp, Lidköping, Vara, Skara, Mariestad, Skövde, Tibro, Karlsborg, Töreboda, Hjo, Tidaholm, Falköping, Ulricehamn, Borås, Skene, Tranemo, Värnamo, Jönköping, Huskvarna,  Tranås, Norrköping, Linköping, Mjölby, Åtvidaberg, Nässjö, Vetlanda, Hultsfred, Västervik, Hallsberg, Örebro.
Det är viktigt att stödja lokalt förankrade mejerier som Falköpings som ställer som krav att de gårdar som levererar mjölken inte får använda GMO-foder.  Och som strävar efter mer ekologisk mjölk. Det är en sådan inriktning som kan rädda svenska mjölk med hög kvalité.
Rune Lanestrand

15 Responses to Falköpings mejeri satsar på GMO-fri mjölk

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Arla vill göra ost med GMO-teknik

  Mejerijätten Arla Foods vill börja tillverka vissa populära ostar med löpe som framställts med hjälp av genmodifierade bakterier. På marknaden finns redan sådana ostar. Men Krav säger nej till ostar med konstgjort löpe, rapporterar P4 Kronoberg.

  – Vi menar att det finns för mycket risker och för mycket som är okänt för att vi ska släppa fram den här typen av produktion, säger Johan Ceije, försäljningschef hos Krav, till radiostationen.

  Med modern GMO-teknik går det att framställa konstgjort löpe. Men i enzymet som används i osttillverkningen finns inga GMO-rester, enligt Magnus Larsson på Arla Foods. Syftet med tekniken är att få en mer kostnadseffektiv ostproduktion.
  TT i dag

  Gilla

 2. Rolf Löfgren skriver:

  Ännu en GMO-artikel, denna gång på Dagens Samhälle.
  ”Ekologisk odling ohållbart när befolkningen växer”, skriven av Lisa Beste. Denna L. Beste har kopplingar till GMO-sidan på SLU.

  http://www.dagenssamhalle.se/nyhet/ekologisk-odling-ohallbart-naer-befolkningen-vaexer-13358

  http://www.sunnerstascience.se/lisa-beste/

  Gilla

 3. Rolf Löfgren skriver:

  Det är en tragisk utveckling svenska mjölkbönder och mejerier har haft. Jag minns min far, mejerist i Vallsta X-län, var stolt över att kunna betala bättre för mjölken än NNP i Östersund. Däremot minns jag inte vad avräkningspriset var i början av 1950-talet.

  Gilla

 4. Rune Lanestrand skriver:

  Vännen Gunnar Lindstedt reder ut Arlas svindlande affärer och hotet mot svensk mjölk i http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/svensk-mjolk-snart-ett-minne-blott_6617032.svd

  Gilla

 5. Frazer skriver:

  Tack för upplysningen

  Gilla

 6. Rolf Löfgren skriver:

  Mistra Biotech ingår som en del av SLU. De bedriver GMO-forskning vad jag förstår. De ger ut en klart GMO-positiv skrift.

  Enligt Mistra har pengarna kommit från de avvecklade Löntagarfonderna, 2,5 miljarder kronor.

  Bekostar det svenska folket denna GMO-forskning?

  http://www.slu.se/mistrabiotech

  http://www.mistra.org/om-mistra/kapitalforvaltning.html

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Intressant. Nästan hela Ultuna går i Monsantos ledband. Om det är pengar från löntagarfonderna så är det svenska folket som betalar GMO-forskningen. I likhet med mycke annan ren dårskap som Ultunas professor kablar ut och som okunnig redaktioner och journalister okritiskt suger i sig. Och tjänstvilligt de sprider till allmänheten.

   Gilla

 7. Fick dom att ta hem Hjordnäras produkter en gång, men det sålde inte – för dyrt!! Då talade vi även om Falköpingsmjölken – men det fanns ngn underlig förklaring till varför det inte gick!!

  Gilla

 8. Rune Lanestrand skriver:

  Här kan den som vill skriva på mitt upprop för ett GMO-fritt Sverige.https://secure.avaaz.org/en/petition/For_ett_GMOfritt_Sverige_Stoppa_GMO_i_jordbruket_och_i_livsmedel/?pv=2

  Gilla

 9. Gäsene mejeri i Ljung utanför Borås med 43 stolta ägare är ytterligare ett litet kooperativ från tiden då ärliga affärer i det småskaliga samhället klarar sig bäst. Låga lokalkostnader utan skrytbyggnader, låga styrelsekostnader, visionära ägare, offentliga avtal, räkenskaper, tillverkningsmetoder mm öppna för alla medborgare som vill granska.

  Tyvärr är dagens media inte intresserade av kooperativa årsmöten. Därmed är det lätt för styrelsen att bolagisera och sätta det på börsen. Tjänstemännen i Swedbank, ICA m fl har blivit delakiga i de kooperativa bolagens vinster.

  Mina bästa hälsningar
  Engelbrekt Lars-Åke Larsson

  Gilla

 10. Rune Lanestrand skriver:

  Samtidigt som Arla säger sig sälja GMO-fri mjölk arbetar de bakom kulisserna tillsammans med LRF för att få bort alla hinder för användning av GMO. http://www.lantbruk.com/lantbruk/arla-trycker-pa-gmo-sojan

  Gilla

 11. Rolf Löfgren skriver:

  Mycket bra, hur sprida detta så det blir allmänt känt.
  Det behövs upplysning till vanligt folk om vikten att välja GMO-fritt.

  Gilla

 12. men inte på ICA i Kvänum…….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: