Fixera inte suggorna

som ledningen i branschorganisationen Sveriges Grisföretagare vill göra. Nu när konsumenterna äntligen i ökad utsträckning vill köpa svenskt kött p g a att djuren har det bättre här än i andra länder. I det läget talar sig branschens ordföranden Ingemar Olsson varm för en försämrad djurhälsovård.

Den här formen av djurplågeri kallar Sveriges Grisföretagare för ”Omsorgsprogrammet” som går ut på att   kunna fixera suggan i en järnbur där hon inte kan vända sig om och inte kan ta mer än ett halvt steg bakåt eller framåt. Anledningen säger man är att smågrisarna annars krossas av suggan. (Jag kan berätta att jag hade en egen grissugga när jag gick i sjuan och hon låg aldrig ihjäl några grisar.)

Man  löser inget problem på detta sätt. I Danmark har man,  p g a ännu hårdare avel, världens högsta smågrisdödlighet och där fixerar man suggan. Problemet är att man avlat ännu hårdare på större kullar som ger svagare kultingar.

Däremot visar studier att en sugga som ges en box på minst fem kvadratmeter innan förlossning får minskad spädgrisdödlighet. Bästa resultat  ger ekologisk grisuppfödning som också ger bättre ekonomi vilket är det egentliga motivet för det fullkomligt missriktade ”Omsorgsprogrammet” som till varje pris måste stoppas.
Rune Lanestrand

 

11 Responses to Fixera inte suggorna

 1. Hans Hultberg skriver:

  Tack för värdefull information i ämnet. I egenskap av pensionär äter jag ofta Bacon som lättlagad lunch mat. Skall hädanefter bli ännu mera noggrann när jag läser den svårlästa/finstilta texten med varudeklaration av innehållet.
  Frestas till att säga uttrycka: människan är en Primat men tyvärr ingen Prima art.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja det gäller att se upp. Mycket är finstilt bara för att kunna lura folk. Jag försöker ta reda på vilka Arla-produkter som är tillverkade på dansk mjölk.

   Gilla

 2. Rune Lanestrand skriver:

  Att kalla detta forskningsprojekt för Omsorgsprogrammet är nog bland det mest vilseledande djurfabrikanterna i Sveriges Grisföretagare tillsammans med departementet någonsin hittat på. Jag har tillskrivit landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och frågat hur mycket staten satsar på detta otidsenliga ”forskningsprojekt”. Bucht har ju anslaget tiotals miljoner för att ”öka effektiviteten” i det svenska jordbruket, En minister som vill göra det genom att försämra djurhälsovården finns det all anledning att hålla ögonen på. Om djurhälsovård verkar han i varje fall vara helt okunnig om. Eller vad konsumenterna i allt högre utsträckning frågar efter

  Gilla

 3. Gäst skriver:

  Coop har bacon från jordpatrynet, men det ta slut snabbt. Idag fick jag välja Coop:s ekologiska bacon, men tyvärr såg jag det finstilta när jag kom hem ”Ursprung Danmark”. Övrig information ”Griskött från ekologiska certifierade gårdar där grisarna haft gott om utrymme och mycket strö”.

  Det var alltså inte svenskt, så det blir sista och enda gången.

  Gilla

 4. Ingrid Rosenkvist skriver:

  Jag har skrivit på SLU:s facebooksida. Är det några flera ställem man kan protestera???

  Gilla

 5. Annica Ericson skriver:

  I gårdagens Debatt-program uttryckte en grisbonde sin frustration över att Sverige tillåter försäljning av billigt kött från länder med sämre djurhållningslagstiftning. Jag kan förstå att det kan kännas frustrerande. Det är en slags dubbelmoral.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja från myndigheternas sida är det en oacceptabel dubbelmoral. Samma krav borde självklart gälla för importerade livsmedel. Glädjande är ändå att allt fler konsumenter väljer bort antibiotikastinna, MRSA-smittat kött från t ex Danmark och Tyskland.

   Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Här kan du läsa mer om Tjulsta gård och var du kan köpa gott fläsk från gårdar med grisar som har Jord på trynet.
  http://www.jordpatrynet.se/vara-gardar/uppland/tjulsta-gard/

  Gilla

 7. Anne Ringborg skriver:

  Köttet från en gris som levt med depression och ångest kan ju inte smaka bra.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: