Hönsen gillar den tidiga våren

Hönor

(Klicka för större bild)

Hönsen gillar den tidiga våren

Våra hönsflock håller säkert med om att våren är tidig när de glupskt pickar i sig det gröna fina gräset redan den 22 februari. Efter en normal vinter är det inte så här grönt förrän i slutet av april eller början av maj.
Höns gillar gräs, luft och utrymme. Någon undrar kanske vad det är för ras. Det är en blandning av många gamla lantraser. Vi kallar den Nyttorpshönan efter gårdsnamnet.
Blandningen har gett en väldigt frisk och stark höna som är en bra fodersökare, resistent mot hönsförlamning och Coccidiosis (tarmsjukdom). Hackar aldrig varandra och ruvar fram  kycklingar.
De sönderavlade värpraserna är väldigt känsliga och ruvar ytterst dåligt då man i många generationer slaktat alla som visar ruvinstinkt. Hålls de i burar så blir de ofta också kannibaler. Tänk på hönsen och din egen hälsa; köp ekologiska ägg från frigående höns. Helst såna som får vistas utomhus

10 Responses to Hönsen gillar den tidiga våren

 1. Rune Lanestrand skriver:

  Årets unghöns har börjat värpa.

  Gilla

 2. Björn Carlsson skriver:

  Jag gillar höns som får sol och luft och ger oss god mat utan gift

  https://www.facebook.com/profile.php?id=100000805734662&pnref=story#

  Gilla

 3. herbert falck skriver:

  Runes höns verkar ha det bättre än de som visades i TV-programmet Food.inc (vet inte i vilken kanal, en arbetskamrat som inte längre äter importerad kyckling berättade om programmet) i helgen. Det är sådana fjäderfän vi kanske måste äta efter det nya handelsavtalet EU-USA.

  Gilla

  • Rune Lanestrand skriver:

   Ja, går handelsavtalet igenom med USA öppnas slussarna för GMO-produkter och livsmedel från de grymmaste djurfabrikerna i världen. Inte bara full med antibiotika utan också tillväxthormoner. Fråga din arbetskamrat och tipsa gärna om länken till det program du skriver om.

   Gilla

 4. Tonye Cole skriver:

  Tonye Cole

  Hönsen gillar den tidiga våren | Rune Lanestrands blogg

  Gilla

 5. Gäst skriver:

  Jag har också till och från tagit hand om höns, inte många, ett femtontal plus tupp. Förutom hönshus och inhägnad rastgård så släppte jag ut hönsen fritt. Mest rädd var jag för den sk bandmasken som omtalades för några år sedan.

  Gilla

 6. Rune Lanestrand skriver:

  Får hönsen vistas utomhus? ”Den förhöjda säkerheten mot fågelinfluensa innebär att alla kommersiella fjäderfäbesättningar ska hålla sina djur inne. De som har hobbybesättningar kan hålla sina fåglar ute, men i en inhägnad. Foder och vatten ska vara under tak.”
  Så våra höns kan vara ute.

  Gilla

 7. Sofia skriver:

  Det triggade mitt minne så här;

  När jag var liten flicka var jag sommarlovs på farmors gård i Levene. Hon hade mer än hundra höns och de var mina lekkamrater. ”Ligghöns” bestraffades med att tas från flocken för att placeras i ensam bur längre bort. Jag tyckte synd om dessa ledsna hönor så jag tog tillbaks dem till flocken och placerade dit en ersättningshöna.
  ”Konstigt, jag trodde det var en ligghöna”, sa farmor och hönan fick komma tillbaks till hönsgården.
  Jag har skrattat åt detta minne i hela mitt långa liv och jag tror att även farmor skrattar åt detta i himlen!

  Gilla

 8. Annica skriver:

  Det ser i alla fall mysigt ut för hönsen. Tänker på det där med genetiskt urval. Träffar en del samer häruppe och att de inte får skjuta rovdjur som river deras renar är helt sjukt. diskriminerande. Det måste ju funka på samma sätt med dem. En Björn, varg, lo eller järv som lärt sig var skafferiet är går inte efter några regler, det måste ju vara omvänt för jägarna, staten har släppt in råttar (vargar) i deras skafferi och dom får inte ta bort dem som de vill.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: